perjantai 27. joulukuuta 2019

Vuoden 2019 parhaita lukuelämyksiä

Tänään innostuin valitsemaan omia vuoden 2019 parhaita lukuelämyksiäni. Kirjat eivät ole pelkästään uutuuskirjoja, vaan yleensä kaikkea, mitä olen vuoden mittaan lukenut. Toki listalle valikoitui aika monta tämän vuoden uutuuskirjaakin.

Valintahan on aina vaikeaa, kun yritin valita jokaisen otsikon alle vain viisi teosta. Siksi listojen ulkopuolellekin jäi tietysti paljon todella hyviä ja vaikuttavia kirjoja. Ja se lukuelämysten "parhaus" on tietysti täysin subjektiivinen Kirjarakkautta-bloggaajan oma kokemus, eli se kertoo vain siitä, mitkä kirjat juuri minuun kolahtivat eniten tänä vuonna.

Sain tänä vuonna luettua pitkästä aikaa pari kirjaa muillakin kielillä kuin suomeksi. Kuinka ollakaan, ne molemmat olivat niin upeita teoksia, että päätyivät parhaiden romaanien listalle. Kaksi kirjaa vuodessa on kyllä aivan liian vähän, mutta toivottavasti niitä tulee ensi vuonna lisää. Nuorempana luin paljonkin kirjoja englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. No, tästä on hyvä jatkaa vuonna 2020!

Tässä valitsemani kirjat, jotka eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, vaan kirjailijoiden sukunimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä.


Kotimaiset romaanit: 

Tommi Kinnunen: Lopotti. WSOY 2016.
Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet. Otava 2019.
Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo. Karisto 2013.
Suvi Ratinen: Matkaystävä. Otava 2019.
Johanna Venho: Syntysanat. WSOY 2011.

EDIT 30.12.2019: 

Ehdin lukea vielä tämän vuoden puolella myös Johanna Venhon uusimman romaanin, Ensimmäinen nainen. Se kuuluu ehdottomasti vuoden parhaiden kotimaisten romaanien joukkoon!


Ulkomaiset romaanit:  

Aminatta Forna: Muisto rakkaudesta. Into 2013.
Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa. Otava 2008.
Hannah Kent: Burial Rites. PanMacmillan Australia 2013.
Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Gummerus 2009.
Luis Sepúlveda: Un viejo que leía novelas de amor. Tusquets Editores 1989.


Dekkarit / trillerit: 

A. J. Finn: Nainen ikkunassa. Otava 2018.
Jane Harper: Kuiva kausi. Tammi 2019.
Tuire Malmstedt: Mykkä taivas. Myllylahti 2019.
M. J. McGrath: Jään muisti. Like 2012.
Lars Pettersson: Koutokeino, kylmä kosto. Minerva 2014.


Tietokirjat: 

Timo Polari: Murhenäytelmä Grönlannissa. Timo Polari Tmi 2019.
Deborah Rodriguez: Kabulin kauneuskoulu. WSOY 2008.
Heli Suutari: Kaikki kääntyy hyväksi - 365 ajatusta itsensä auttamisesta. Atena 2019.
Bea Uusma: Naparetki - Minun rakkaustarinani. Like 2015.
Meik Wiking: Hygge - Hyvän elämän kirja. Readme.fi 2017.


Kristilliset kirjat: 

Jussi Kuivamäki: Monet kuljen mä vaikeat retket. Herättäjä-Yhdistys 1975.
Asko Matikka: Matkalla paranemiseen. Uusi Tie 1997.
Mari Mattelmäki: Jumalan västäräkki - Matkalla Kuninkaan kanssa. TV7 Kustannus 2019.
Eeva Mesiäinen: Maria Kajavan pitkä taival. Karas-Sana 1990.
Jaakko ja Iiris Pirttiaho: Säröistä loistava Kirkkaus. BoD 2019.
Rolf Sons: Sielunhoidon sydämessä - Luther ja vapauttava usko. Perussanoma 2017.


Kristillisistä kirjoista oli kaikkein vaikeinta valita vain viisi, joten monta hyvää jäi joukosta pois, vaikka päädyinkin lopulta valitsemaan siihen kategoriaan peräti kuusi kirjaa.

Olen lukenut myös mahtavia runoja, mutta niitä tulee luettua niin vähän, ettei niistä saa aikaan "viittä parasta". Tämän vuoden nautinnollisimpia runoteoksia ovat olleet Olipa kerran toivo - Albanialaista nykyrunoutta (Aviador 2019) sekä Niilo Rauhalan Aavistus ja ihme (Otava 2005). Ihastuttavia olivat myös Arto Juurakon eteläpohjalaisella murteella kirjoittamat rakkausrunot kokoelmassa Me täs (Tmi Sananjuuri 2017), ja antoisaa oli tutustua kuwaitilaisen naisen, Souad Al-Sabahin runoihin teoksessa Alussa oli nainen (Ammatour Press 2006).

Vielä vuotta on jäljelläkin, joten vieläkin on mahdollista tutustua vaikuttaviin kirjoihin. Luultavasti lista ei kuitenkaan tästä enää juuri muutu.

Tämänkertaisen kirjakuvan löysin arkistojeni kätköistä, eli se on otettu vuosia sitten, enkä yhtään muista, mikä kirja voisi olla kysymyksessä.

12 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus. Olen lukenut 10 kirjaa listaltasi. Voisin tehdä itsekin tämmöisen listauksen. Joskus olen tehnytkin. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tein vuosi sitten ensimmäisen kerran tällaisen postauksen. On kiva muistella mennyttä vuotta, mitä kaikkea tuli luettua ja mikä siinä oli parasta. On myös kiinnostavaa nähdä toisten listoja, joten jos teet omasi, tulen kyllä lukemaan! 😊

   Poista
 2. Kiva kun olet tehnyt tällaisen koonnin. Minäkin laskin montako kirjaa olen lukenut listaltasi: seitsemän. Minäkin varmaan teen vastaavanlaisen listan ensi viikolla. Mukavaa loppuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, minkä verran on luettu samoja kirjoja. Odotan mielenkiinnolla sinun listaasi. Mukavaa vuoden 2019 lopettelua sinulle!

   Poista
 3. Vuoden parhaiden listaaminen on kivaa hommaa! Minultakin on tulossa listaus, mutta sen julkaisu taitaa mennä ensi vuoden puolelle. Olen lukenut listaltasi vain yhden kirjan, Jane Harperin dekkarin, josta minäkin tykkäsin tosi paljon. Aion seurata Harperin sarjaa jatkossakin, ja onneksi siihen taitaa tulla uusi suomennos jo nyt keväällä. Dekkareista kiinnostavat myös Jään muisti ja Nainen ikkunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tosi kiva listata näitä. Ja kiinnostavaa nähdä sitten sinunkin listasi! Harper on kyllä hyvä, minäkin aion ehdottomasti seurata sarjaa edelleen. Jään muisti ja Nainen ikkunassa olivat myös tosi hyviä, molemmat omalla tavallaan. Jään muistissa kiehtoi se arktinen meininki ja inuittikylän elämä, ja jännitystäkin oli ihan sopivasti.

   Poista
 4. Laaja-alainen ja kiinnostava listaus! Seitsemän luettua löytyy joukosta. Erityisesti iloa tuotti uusi löytö eli postauksesi Rauhalan runoteoksesta "Aavistus ja ihme"; nimi oli tuttu, vaan runot eivät. Mukavia loppuvuoden päiviä Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista löytyy näiltä listoilta! Kiva kun on yhteisiäkin tuttavuuksia näissä kirjoissa. Niilo Rauhalalla on upeita runoja ❤ Mukavaa loppuvuotta sinullekin!

   Poista
 5. Neljä olen näistä sinun listaamistasi kirjoista joskus lukenut ja kaikki olivat minustakin erinomaisia! Muutama näistä on edelleen lukulistalla ja hieman unohtuneita sinne (Aminatta Fornan ja Hannah Kentin kirjat muun muassa) :D Jos ensi vuonna!

  Tuo Timo Polarin kirja on ainakin pakko lukea! Minulla on hyvä kutina sen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Forna ja Kent ovat kyllä upeita, samoin Polari! Toivon ja uskon, että sinäkin tykkäät niistä!

   Poista
 6. Olen lukenut viisi listaltasi ja Ensimmäisen naisen lisäksi. Ei meillä kellään ole pulaa lukemisesta, mutta nämä listat ovat silti kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä toisten listoja on kiva käydä lukemassa. Ja aina on uusillekin kirjavinkeille tilausta, vaikka ei kaikkia edellisiäkään koskaan ehtisi lukea! 😂

   Ensimmäinen nainen on ehdottomasti listallani, vaikka en näin jälkeenpäin kehdannutkaan enää poistaa mitään kirjaa tuosta viiden joukosta... Ensi kerralla pitää tehdä tuollaiset listat oikeasti vasta uudenvuodenpäivänä! Niin kuin vuosi sitten teinkin.

   Poista