perjantai 15. maaliskuuta 2019

Mari Mattelmäki: Jumalan västäräkki - Matkalla Kuninkaan kanssa

Riemulla ei ollut rajaa, kun kuulin, että Ecuadorissa lähetystyössä ollut Mari Mattelmäki on kirjoittanut kirjan elämästään ja työstään. Tässä se nyt on, melko lailla uunituoreena. Kun posti toi sen eilen, innostuin niin, että ahmaisin kirjan heti kerralla. En vain pystynyt bloggaamaan eilen, koska läppärimme suostuu nykyään toimimaan vain silloin, kun sitä sattuu huvittamaan. No, tänään se toimii!

Miksi sitten innostuin niin tästä kirjasta? No, ensinnäkin Mari oli Ecuadorissa ollessaan silloisen seurakuntani lähetti (kuuluin silloin vapaakirkkoon, nykyään olen luterilainen). Minulla on siis ollut ilo kuulla hänen puheitaan, kun hän oli kotimaassa ja kiersi lähettäjäseurakunnissa. Tiesin hänen railakkaan, värikkään persoonansa ja puhetapansa - ja sen, miten paljon ihmeellisiä asioita Mari oli saanut kokea Jumalan hommissa ja Jeesuksen seuraajana.

Toiseksi vietin itsekin 2,5 kuukautta Ecuadorissa reilut 20 vuotta sitten, ja pala sydäntäni jäi silloin Andien vuoristoon ja siihen koko huikeaan maanosaan. Melkein tapasin Marinkin siellä, mutta muistelen hämärästi, että kun menimme hänen luokseen, hän ei ollutkaan kotona. Jotain hämminkiä siinä oli kellonajasta. No, sellaistahan siellä päin taitaa enimmäkseen olla muutenkin!

No, nyt kun aloin lukea Marin kirjaa, nauroin jo ensimmäisten kymmenen sivun aikana niin kyyneleet silmissä, että mieleen alkoi palautua myös hänen loistava huumorinsa - ja itseironiansa, sana jota Paul Raja-aho käyttää kommentissaan kirjan alussa. Osuva sana kyllä. Mari ei teeskentele eikä hurskastele, vaan kertoo asiat ihanan avoimesti ja rehellisesti. Juuri samanlaisia me kaikki muutkin uskovaiset olemme, vaikka emme aina kehtaa ääneen tunnustaa.

Esimerkiksi kun Maria oli pyydetty puhumaan uskonasioista eräälle miehelle, tämä oli kuitenkin hyvin vastahakoinen, epäystävällinen ja kaikin puolin rasittava. Lopulta sekä Mari että mies olivat yhtä kärttyisiä ja väsyneitä, ja Mari ajatteli, että häntä ei voinut vähempää kiinnostanut tuon hyypiön uskoontulo!! Sitten heidän tapaamisensa päättyi vielä Marin dramaattiseen lähtöön - ja hänen dramaattisiin (mutta näin luettuna - ja jälkeenpäin kerrottuna - myös hyvin koomisiin!) sanoihinsa. Mari poistui paikalta itkua pidätellen ja koki epäonnistuneensa täysin. Mutta mitä kaikkea tapahtuikaan - sen koko tarinan saat lukea tästä kirjasta!

Jo ennen Ecuadoria Mari oli Lähetysnuorten (Missionuorten) kautta lähetystyössä monissa Latinalaisen Amerikan maissa: Puerto Ricossa, Meksikossa, Kolumbiassa ja Dominikaanisessa tasavallassa. Kaikista näistä maista kirja kertoo mitä erilaisimpia tapauksia ja tilanteita. Kuinka esimerkiksi México Cityssä Jumala johdatti Marin ja kanadalaisen Sonyan kohtaamaan erään naisen viime hetkellä ennen kuin tämä olisi lähtenyt tekemään dramaattisia, lopullisia tekoja. Tai kuinka toisaalta Jumala jossain tilanteessa osoitti välittävänsä Marin omista, vähäpätöisen tuntuisistakin tarpeista.

Jumalan västäräkki on aivan ihanaa ja rohkaisevaa luettavaa. Se muistuttaa meitä siitä, että Jumala kyllä toimii, ja elämä hänen kanssaan voi olla värikästä, vauhdikasta ja täynnä tarkoitusta. Ei tarvitse vain hautautua sohvan uumeniin odottamaan apaattisena Jeesuksen tuloa lempiohjelmaansa tv:stä katsoen, kuten Mari jossain kohdassa kirjoittaa. Lämmin suositus kaikille, jotka haluavat lukea rohkaisevan, innostavan kristillisen kirjan! Ja tietenkin niille, jotka haluavat lukea Latinalaisesta Amerikasta, niin kuin minä!

Saanen jakaa loppuun vielä ihan pienen otteen kirjasta, tämäkin sitä Marin loistavaa itseironiaa. Tapahtui Puerto Ricossa, bussissa matkalla kirkkoon:

"Yhtäkkiä yksi synkkä ajatus voitti muun masennusvyöryn: En ole saanut jätskiä moneen kuukauteen. 
  Häpeällistä edes kirjoittaa näistä 'lähetystyön' koetuksista, mutta niin se vain oli... Muut kotona syövät jätskiä yhdessä, Suomen ihanassa viileässä kesässä. Jorge vieressäni näki kostuvat silmäni.
  'Mari, itket varmaan sielujen puolesta?'
  Käännyin tiukemmin ikkunaan, enkä vastannut mitään. Totuus murskaisi hetkessä Jorgen korkeat ajatukset lähettitoverista."

Lämmin kiitos Marille, että kirjoitit tämän huikean tarinan meille muillekin rohkaisuksi! Kiitos myös kustantajalle arvostelukappaleesta ja tuosta kuvassa näkyvästä kauniista saatekirjeestä. Enpä ole koskaan saanut miltään kustantajalta noin hienoa saatekirjettä! (Niin no, eräältä kirjailijalta kyllä sain vähän aikaa sitten ihanan kirjeen.)

Kirja kuuluu TV 7 Kustannuksen naisista kertovaan sarjaan, joka haluaa välittää erityisesti uskovien naisten viisautta ja kokemuksia rohkaisuksi toisille. Jumalan västäräkki on sarjan kolmas osa.

TV 7 Kustannus 2019, 215 sivua
Taitto: Elina Savolainen
Kannen kuva: Tomas Lindroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön roskapostikommenttien estämiseksi.