Molemmat naiset ovat nimittäin syntyneet 1920-luvulla ja heillä on ollut traagisia kokemuksia lapsuudessaan. Heidän perheenjäseniään kuoli, esimerkiksi Laura jäi jo varhain täysorvoksi. Chieko puolestaan vammautui järkyttävässä onnettomuudessa.
He molemmat kokivat luonnollisesti myös toisen maailmansodan: karjalainen Laura joutui kahdesti lähtemään evakkotaipaleelle ja lopulta luopumaan lopullisesti kotiseudustaan; Chieko puolestaan asui miehensä kanssa lähellä Hiroshimaa ja koki atomipommin seurauksineen.
Aikanaan sekä Laura että Chieko avioituivat, mutta jäivät myöhemmin leskiksi. Toinen koki lapsettomuuden surun, toinen menetti yhden lapsistaan kuolemalle.
Tärkein yhdistävä tekijä naisilla on tietysti kirjan nimessäkin mainittu usko. Laura koki taivashetken ripillepääsypyhänään, ja ehtoollispöydässä hän "jätti elämänsä Jeesukselle koko nuoren sydämensä vakavuudella." Kuitenkin hän lopulta päätyi kulkemaan kahta tietä vuosien ajan, ja uskonasiat jäivät sivuun. Myöhemmin hänestä sitten tuli sitäkin innokkaampi ja iloisempi kristitty, joka oli koko sydämestään mukana muun muassa - ja ennen kaikkea - tukemassa lähetystyötä. Hänellä oli monia tuettavia lähettejä, joista yksi oli tämän kirjan kirjoittaja, Japanissa työskennellyt Mailis Janatuinen.
Chieko oli alun perin shintolainen ja buddhalainen, kuten suurin osa japanilaisista, mutta hänenkin tiensä johti lopulta kristilliseen kirkkoon, ja myös hänestä tuli innokas luterilainen kristitty. Koska Japanissa kristityt ovat minimaalisen pieni vähemmistö, siellä kristityillä on omat haasteensa, mutta Chieko on näyttänyt värinsä rohkeasti.
Kirjaa tehtäessä molemmat naiset olivat jo yhdeksänkymppisiä, joten mietinkin lukiessani, mahtavatkohan he enää elää. Chiekosta en ainakaan aivan äkkiä löytänyt tietoa (enkä jaksanut kauan etsiä), mutta Laura Suomisen muistokirjoituksen löysin hänen tukemansa Lähetysyhdistys Kylväjän blogista eli täältä. Hän on näköjään saanut taivaskutsun reilu vuosi sitten, 4.1.2018.
Kristityille Lauran ja Chiekon elämäntarinat ovat rohkaisuna ja innostuksena seuraamaan heidän jalanjäljissään, olemaan valona tässä maailmassa - ja tukemaan lähetystyötä, niin kuin Laura teki. Hänen kaltaistensa lähettäjien ansiosta myös japanilaiset, kuten Chieko, ovat saaneet mahdollisuuden kuulla evankeliumin. Kannattaa siis ehdottomasti lukea tämä kirja, jos et ole vielä lukenut!
Perussanoma Oy 2014, 272 sivua
Kansi Susan Seppälä
Taitto Taneli Törölä
Kuvat Laura Suomisen, Chieko Ishiin ja Jorma Pihkalan arkistot
Tämä kuulostaa kiintoisalta kirjalta, jonka voisi jossain vaiheessa etsiä käsiinsä.
VastaaPoistaKiinnostava kirja tämä onkin. Näiden naisten elämäntarinoissa on samalla pala Japanin ja Suomen historiaa (ja vähän Koreankin, jossa Chieko vietti lapsuutensa), ja lisäksi kirja oli hengellisesti antoisa ja inspiroiva. Monivaiheinen elämä on myös ollut sekä Lauralla että Chiekolla - iloineen ja suruineen.
PoistaVaikuttaa kiinnostavalle kirjalle. Kiitos esittelystä. :)
VastaaPoistaKannattaa lukea, suosittelen!
Poista