keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Jarmo Sormunen: Kaikessa ensimmäinen

Viime viikkoina olen monesti aamuisin lukenut palan kerrallaan tätä Jarmo Sormusen kirjaa Kaikessa ensimmäinen - Kolossalaiskirjeen vapauttava sanoma. Se on yksi Avain Raamattuun -kirjakerhon kirjoista, joita on ilmestynyt useilta eri kirjoittajilta. Niitä kannattaisi lukea enemmänkin, ja tämän kirjan takana mainituista kirjoista ainakin yksi onkin omassa hyllyssäni, nimittäin Teuvo V. Riikosen Heti matkaan - Markuksen evankeliumi kiireiselle.

Jotenkin Paavalin kirje kolossalaisille on aina ihastuttanut minua; siinä käsitellään niin antoisasti niin monia tärkeitä asioita. Pääasiaksi nousee se, että Kristus olisi kaikessa ensimmäinen. Ettemme antaisi minkään sivuasioiden viedä meitä jonnekin yli tai ohi Kristuksen, jossa meillä on jo kaikki.

Aikanaan Kolossankin kristittyjä uhkasivat monet vaaralliset harhaopit, kuten meitäkin nykyään. Oli vaarana sortua luottamaan Kristuksen sijasta ihmisviisauteen, lakihenkisiin vaatimuksiin ja suorittamiseen, mystiikkaan tai asketismiin. Kaikista näistä Kolossalaiskirje varoittaa.

Jarmo Sormunen kirjoittaa:

"Kristitty janoaa lähemmäksi Jumalaa. Aika ajoin hän kuulee houkuttelevia lupauksia, joissa tarjotaan pikatietä syvempään hengelliseen elämään. Meille sanotaan: 'Jos ymmärrät enemmän, jos rukoilet enemmän, jos koet enemmän ja jos uhraat enemmän, niin hengellinen elämäsi nousee aivan uudelle tasolle.' Mutta jos astumme noille hengellisille oikoteille, emme suinkaan pääse lähemmäksi Jumalaa vaan ajaudumme kauemmaksi Kristuksesta."

Sormunen toteaa, että kaikenlaisia asennekouluttajia, tunneterapeutteja ja kokemuseksperttejä uskonnollisen mystiikan markkinoilla kyllä riittää. Mutta kaikki se vastausten etsiminen jostain muualta kuin Kristuksesta vie huomion pois tärkeimmästä ja vie harhaan. Yhtä hyvin hengellisten kokemusten metsästäminen kuin tiukka opillisuus tai kurinalaisuuskin. Niinpä Paavali kehottaakin - ja samoin Jarmo Sormunen tässä kirjassaan - etsimään hengellistä uudistusta Kristuksesta eikä omasta kristillisyydestämme.

"Kolossalaiskirje julistaa meille, että Kristusta syvemmälle, pitemmälle, korkeammalle tai kauemmas ei kukaan pääse. Kristus on vastaus sisäiseen janoomme päästä lähemmäksi Jumalaa. Kristuksessa on kaikki mitä ikinä tarvitsemme tässä elämässä ja tulevassa. Hän on kuin suunnaton aarrearkku täynnä kalleuksia, jotka riittävät tyydyttämään kaikki tarpeemme." 

Kolossalaiskirjeessä on myös käytännöllinen jakso, jossa Paavali antaa kristityille elämänohjeita. Hän opastaa esimerkiksi suhteessa toisiin ihmisiin olemaan sydämellisiä, armahtavia ja antamaan anteeksi. Paavali antaa ohjeita perhe-elämään ja työelämään. Hän puhuu Raamatun lukemisesta, rukouksesta, Jumalan ylistämisestä ja suolana olemisesta maailmassa.

Kaikkea tätä ja paljon muuta, mitä Kolossalaiskirje pitää sisällään, Jarmo Sormunen käy läpi jae jakeelta, avaa kirjeen sanomaa ja osoittaa, miten ajankohtaisia asioita nämä ovat meille 2000-luvunkin kristityille.

On hyvä lukea tällaisia kirjoja, jotka avaavat Raamattua uudella tavalla ja joissa selitetään myös taustaa: millaisessa ajassa ja tilanteessa esimerkiksi tämä Kolossalaiskirje on kirjoitettu.

Kaikessa ensimmäinen on hieno teos, täynnä sitä Kolossalaiskirjeen vapauttavaa sanomaa, johon jo kirjan nimessä viitataan. Se on kirja, joka saa lukijan rakastumaan Raamattuun ja vetää häntä lähemmäksi Kristusta, joka on se kaikessa ensimmäinen.

Uusi Tie 2001
160 sivua
Kansi: Terttu Hauhia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti