sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Ann Voskamp: Lahjoista suurin

Lempilukemistani näin joulukuussa on Ann Voskampin kirja Lahjoista suurin, joka on kuin adventti- tai joulukalenteri kirjan muodossa. Siinä on luettavaa joka päivälle joulukuun ensimmäisestä päivästä joulupäivään asti. Eikä vain luettavaa, vaan kullekin päivälle on myös jokin tehtävä (Lahjan avaaminen) ja kysymyksiä pohdittavaksi. Näitä lukiessa ja miettiessä joulua on mukava odotella, siis jos kaipaa kristillistä sisältöä adventin aikaan.

Vuosi sitten mainostin muistaakseni tätä kirjaa blogini Instagram-tilillä (jota ei enää ole). Tänä vuonna ajattelin jakaa tämän täällä blogissa. Tänään nimittäin aloitin taas Lahjoista suurimman avaamisen, koska on joulukuun ensimmäinen päivä - joka on tänä vuonna sopivasti myös ensimmäinen adventtisunnuntai.

Voskampin kirjan idea on käydä läpi Jeesuksen sukupuuta eli Iisain puuta. Sellaisen Iisain puun voi halutessaan askarrellakin itselleen, mutta minuun nuo askartelujutut eivät oikein kolahda.

Kirjassa tulee joka tapauksessa vastaan tuttuja Vanhan testamentin henkilöitä, kuten Abraham, Saara, Jaakob, Joosef, Rahab, Ester, Elia ja Joona. Heidän tarinansa kautta Voskamp jakaa rohkaisevia ajatuksia. Jokaisen luvun alussa on jokin raamatunkohta, jota Voskamp sitten avaa omassa tekstissään. Jo lukujen otsikot ovat houkuttelevia, kuten On adventti: tule, Aina turvassa, Toivon punainen nauha, Kaikki järjestyy, Katso sydämeen, Lämmittävä valo, Nyt kumartamaan tulkaa, Myrskyn lahja...

Tässä ote joulukuun 14. päivän luvusta, jonka otsikko on Lämmittävä valo:

"Joulu valkenee sinulle, ja vasta silloin todella uskot jouluun, kun todella elät sitä. Kun valaiset pimeää maailmaa ja odottamattomia paikkoja rohkealla ilon liekillä, kun lämmität kylmiä, toivottomia paikkoja uskaliaalla ilolla, joka kumpuaa siitä, että Jumala on kanssamme, meitä varten ja meissä; kun olet sydänlankana toivon liekille pimeässä - silloin uskot jouluun. Kun todella uskot jouluun, uskot siihen, että jokaisella on toivoa. Kun ymmärrät, mistä joulussa on kyse, tuot toivoa toisille - etkä vie sitä heiltä. 
  Jos et jaa toivon ihmettä eteenpäin, joulu on sinulle pelkkä myytti. 
  Joten sytytä adventtikynttilät. Sytytä, sytytä ne. 
  Ja voit nähdä jokaisessa sytytetyssä kynttilässä aamunkoiton heijastuksen. 
  Toivo leviää kaikkialle."

Lahjan avaamiseen kutsuu myös kirjan kaunis ja visuaalinen ulkoasu. Kirja on kuin houkuttelevasti paketoitu lahja, jossa kaunista ei ole vain kansi, vaan myös jokainen aukeama.

Joka päivälle on siis myös tehtäviä, esimerkiksi: "Mitä voisit luoda tänään rakkauden tekona (kirjeen, yllätyksen, herkkuja)? Tee se hyvästä sydämestä!" Tai: "Tee tänään jokin sellainen asia, joka vaatii sinulta rohkeutta (kerro Jeesuksesta, soita vaikealta tuntuva puhelu, tee jotain sellaista, joka pelottaa sinua, mutta johon tiedät Jeesuksen kutsuvan sinua)." Joskus mietitään, kenelle tänään voisi antaa anteeksi, ja jonain toisena päivänä kirjoitetaan ylös kymmenen esimerkkiä siitä, miten Jumala on huolehtinut minusta tänään.

Pohdittavat kysymykset ovat myös mielenkiintoisia. Esimerkiksi tänään, joulukuun ensimmäisenä päivänä, Ann Voskamp kysyy: "Millä tavoin tunnet olevasi kuin eloton kanto, joka odottaa toivon hauraan verson puhkeamista? Mitä odotat ja kaipaat tänä adventtiaikana? Voitko nähdä uuden elämän puhkeavan jostain sellaisesta, jota olet luullut kuolleeksi?" 

Jokaisen kysymyksen jälkeen on muutama tyhjä rivi, joille voi kirjoittaa vastauksensa. Ellei sitten vain mieti vastauksia mielessään tai kirjoita erilliseen vihkoon.

Ann Voskamp on kanadalainen maanviljelijän vaimo, perheenäiti ja bloggaaja, joka on kirjoittanut muitakin suosittuja kristillisiä kirjoja. Niitä ovat ainakin Tuhat lahjaa ja Särkymisen lahja.

Lahjoista suurin on kerrassaan hurmaava kirja adventtiajan hiljentymiseen!

Kustannus Oy Uusi Tie 2015
283 sivua
Alkuteos The Greatest Gift (2013)
Suomentanut Susanna Hirvikorpi 
Kansipaperin kuvitus: Paula Doherty 
Kannen kuva: Stephen Vosloo 
Kannen toteutus, graafinen suunnittelu ja taitto: DinoDesign 
Kirjasta ovat bloganneet myös Vaniljan valkoista ja Mietteitä Matkanvarrelta .

4 kommenttia:

 1. Kuukauden paussi kuulostaa autuudelta! En ole väsynyt lukemaan vaan postaamaan eli menee päivästä liikaa tunteja. En usienkaan ehdi edes lenkille!

  Minä olen nyt ottanut sellaisia 'kohti parempaa elämää' -oppaita pari luvun alle, mutta olen niissä vasta joskus ehkä joulun jälkeen, jolloin blogissa on hiljaista, olen sentään oppinut pitämään kunnon joululoman. Jos jotain näkyy, se on vanhaa perinnettä!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukauden tauko teki kyllä hyvää! Kannattaa ottaa levon kannalta silloin kun on tarvetta. Paremman elämän oppaat kuulostavat kiinnostavilta. Hyvä että olet oppinut pitämään kunnon joululoman! Ehtii sitä sitten taas bloggailla. Ihanaa joulukuuta sinulle!

   Poista
  2. Kiitos samoin sinulle Kirjarakkautta♥ Saattaa nyt olla, että seuraavat kirjajutut tulevat vasta ensi vuonna. Nyt tulossa vain suosituksia etc. Alkavat joulunviikot ja meillä joulua vietetään viikko loppiaisen yli. Valkokuusi ei varise! Kirjapinot huojuvat, mutta voin lukea hitaasti ja kirjoittaa wordille.

   ♥♥

   Poista
  3. Kiitos Leena! Kiva kun nautiskelette joulusta oikein kunnolla <3

   Poista