perjantai 13. joulukuuta 2019

Marli Spieker: Kun toivo voittaa

Eilen löysin kirpputorilta vinon pinon kirjoja. Aloinkin heti lukea erityisen kiinnostavan tuntuista trilleriä, M. J. McGrathin Jään muistia, joka sijoittuu Kanadan arktiselle tundralle. Kuitenkaan en malttanut olla tänään lukaisematta tähän väliin tällaista ohutta kirjaa, jonka ostin myös eilen sieltä samasta paikasta.

Kun toivo voittaa on nimittäin houkutteleva kirjan nimi, ja teos osoittautuikin nimensä veroiseksi. Se sisältää kovia kokeneiden naisten selviytymistarinoita eri puolilta maailmaa. Kirjoittaja, brasilialaissyntyinen Marli Spieker on kansainvälisen kristillisen Hanna-työn (Project Hannah) perustaja. Hän tajusi, että maailmassa naiset kärsivät monesti kaikkein eniten, ja hän halusi tehdä jotain sorrettujen naisten auttamiseksi. Siis sen kadotetun toivon ja ihmisarvon tuomiseksi naisten elämään.

Mitä Hanna-työ - nykyiseltä nimeltään Toivoa naisille -työ - sitten pitää sisällään, siitä voi lukea tarkemmin täältä.

Kirjassa on naisten tarinoita monista eri maista, kuten Brasiliasta, Paraguaysta, Intiasta, Thaimaasta, Angolasta, Albaniasta ja Ruotsista. On myös tarina, jossa tapahtumapaikkaa ei kerrota, ja toinen, jossa ollaan jossain nimeltä mainitsemattomassa Keski-Aasian muslimimaassa.

Tarinansa kertovilla naisilla on rankkoja kokemuksia laidasta laitaan, muun muassa väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä, onnettomuuksia, hylkäämistä, syyttömästi vankilaan joutumista ja vainoa kristityksi kääntymisen takia.

Kun nämä naiset ovat löytäneet Jeesuksen, he ovat saaneet samalla toivoa ja valoa elämäänsä. Eivät kaikki ongelmat kuitenkaan katoa tulemalla uskoon, ja elämä voi mennä jopa vaikeammaksi, kuten niillä naisilla, jotka kertovat siitä, miten heitä vainottiin uskonsa takia. Mutta jokainen kirjan naisista on saanut kokea paljon myös Jumalan apua, hänen parantavaa rakkauttaan ja huolenpitoaan. Hän on parantanut särkyneitä ihmisiä ja heidän särkyneitä ihmissuhteitaan. Vaikka on ollut ylivoimaisen tuntuisia elämäntilanteita, lopulta niistä on selvitty, ja naiset ovat saaneet voimaa kestää myös vaikeuksien keskellä. Joskus on tapahtunut jopa ihmeitä.

Esimerkiksi albanialainen Bukuria oli jäänyt leskeksi ja kymmenen lapsen yksinhuoltajaksi. Sitten he menettivät vielä kotinsa läheisen ammusvaraston räjähdettyä, ja Bukurian isä kuoli räjähdyksessä saamiinsa vammoihin. Hän sai kuitenkin kokea yllättävää Jumalan huolenpitoa:

"Toivottomuus oli piirtynyt hänen kasvojensa uurteisiin. Mutta kun hänen haastattelunsa tuli radiosta, kaikki muuttui. 
  Jumala varjeli Bukuriaa. 'Sattui' niin, että yksi Albanian Toivo -järjestön johtajista --- oli juuttunut liikenneruuhkaan ja kuunnellessaan radiota kuuli Bukurian tarinan. Se kosketti häntä niin voimakkaasti, että hän soitti heti toimistoomme ja sanoi, että heidän järjestönsä rakentaisi uuden talon tälle leskelle. Rakennustyö alkoi seuraavana päivänä ja jatkui talon valmistumiseen saakka."

Lapsena järkyttävää seksuaalista hyväksikäyttöä kokenut Ella ei ollut koskaan uskaltanut käsitellä asiaa. Lopulta hänen elämäänsä tuli kuitenkin välittäviä ihmisiä, jotka auttoivat häntä, ja hän sai kokea Jumalan parantavaa rakkautta. Hän kertoo:

"Ajattelin aina, että olin liian haavoilla ollakseni kenellekään hyödyksi. Olin väärässä. Jumala käyttää arpiani kaukanakin olevien naisten auttamisessa. Tämän matkan alussa rukoilin usein yksinkertaisen rukouksen: 'Jumala, vie minut tuskan läpi, kulje kanssani vaikeilla teillä. Kun sitten johdat minut pois tästä tuskasta, niin annathan minun vetää muita mukanani.' Rakkaudessaan ja uskollisuudessaan hän antaa rukoukseni nyt toteutua." 

Kirja kertookin myös sekä Marli Spiekerin että monen muun naisen kutsumuksesta olla avuksi ja siunaukseksi toisille. He ovat joutuneet kokemaan särkymistä, mutta ne haavat ja arvetkin ovat saaneet kääntyä siunaukseksi, kun he kokeneet Jumalan rakastavaa hoitoa ja ovat voineet välittää sitä eteenpäin.

Kun toivo voittaa välittää lukijalle rohkaisua ja toivoa: synkimmistäkin elämäntilanteista ja kokemuksista voi selviytyä. Samalla kirja haastaa myös pohtimaan sitä, mikä on minun kutsumukseni ja miten itse voisin olla välittämässä toivoa, valoa ja iloa sorretuille ja kärsiville lähellä ja kaukana.

Tämä oli itselleni niin vaikuttava ja puhutteleva lukuelämys, että jäin jotenkin sanattomaksi; en osannut tässä kertoa puoliakaan siitä, mitä olisin halunnut. Itselleni jäi mieleen paljon sellaistakin rohkaisua, mikä ei tänne blogiin asti päätynyt. Siksi kannattaakin lukea Spiekerin teos ihan itse, varsinkin jos toivo on päässyt katoamaan. Lue ja katso, millä tavalla Jumala haluaa juuri sinua rohkaista!

Perussanoma Oy 2011, 2. painos
Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat 
144 sivua
Alkuteos When Hope Wins 
Suomentaneet Kristiina Annala ja Leena Reijonen 
Kansi: Taneli Törölä, Leijonamedia

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa vaikuttavalle kirjalle. Kirjan nimikin on tosiaan hyvin houkutteleva.
  Mukavaa joulun odotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana ja nimensä veroinen kirja! Kannattaa lukea, jos löydät tämän jostain. Mukavaa joulunodotusta sinulle! :)

   Poista