tiistai 12. marraskuuta 2019

Rolf Sons: Sielunhoidon sydämessä - Luther ja vapauttava usko

Rolf Sons jakaa tässä kirjassa Lutherin näkemyksiä erilaisiin sielunhoidollisiin aiheisiin liittyen. Luther jos kuka koki paljon suorituspaineita, masennusta, epätoivoa, epäuskoa ja Paholaisen hyökkäyksiä. Siksi hänellä on paljon annettavaa myös sielunhoitoon liittyen, vaikka me nykyihmiset elämmekin hyvin erilaisessa ajassa kuin hän.

Lutherin aikana ihmisillä oli nimittäin suorituspaineita Jumalaan liittyen: kuinka kelvata Jumalalle, ettei joutuisi helvettiin, jota silloin pelättiin ankarasti. Me taas elämme suoritusyhteiskunnassa, jossa Jumalalle kelpaaminen ei enää kiinnosta moniakaan, vaan sen tilalle on tullut aivan toisenlainen, maallisiin asioihin liittyvä suorittaminen ja riittämättömyyden tunteet. Kuitenkin Lutherin opetukset ovat ajankohtaisia vielä tämänkin päivän suoritusvaatimusten alle uupuvalle ihmiselle.

Lisäksi Lutherin mukaan synti on ihmisen käpertymistä itseensä, itsekeskeisyyttä, joka eristää hänet Jumalasta ja toisista ihmisistä. Itsekeskeisyys on ainakin aivan varmasti entistä ajankohtaisempaa nykyään.

Rolf Sons kirjoittaa:

"Kysymys suorittamisesta on siksi vain yksi muunnelma vanhurskauttamisteemasta. Suoritusyhteiskunnan sanoma on tämä: 'Sinä et riitä. Et ole hyvä sellaisena kuin olet. Sinun täytyy muuttua. Sinun täytyy kehittyä. -- Tällaiset vaatimukset tuovat mukanaan suuren henkisen paineen."

Sons jatkaa:

"Lutherin vanhurskauttamisopilla on tässä kohtaa suunnattoman suuret edellytykset johtaa ihminen vapauteen. Se ei jätä häntä oman itsensä, kykynsä tai kyvyttömyytensä, suorittamisensa tai epäonnistumisensa varaan. Se ei määrittele ihmistä sen perusteella, mitä hän tekee tai ei tee, vaan sen, mitä hän on Jumalan silmissä." 

Niinpä:

"Ihminen ei ole enää Atlas, joka joutuu kantamaan oman kohtalonsa, vaan häntä kannetaan. Hänen arvonsa ei perustu enää häneen itseensä eikä hänen suorituksiinsa, vaan Kristukseen. Ihminen ei ole enää omassa varassaan, vaan hänet on yhdistetty kaikkine lahjoineen ja rajoituksineen, vahvuuksineen ja heikkouksineen, synteineen ja epäonnistumisineen Kristukseen. 
  Tästä näkökulmasta katsottuna sielunhoito liittää ihmisen 'hauraan minän' Jeesukseen Kristukseen. Hänen uskollisuutensa antaa ihmisen minälle turvan, pitää sen koossa ja varjelee sitä." 

Rolf  Sons ei pidä sielunhoitoa pelkkänä terapiana, kuten nykyään monesti ajatellaan, vaan hän tuo esiin ne Lutherin julistuksen tärkeimmät asiat: synti ja syyllisyys, armo ja vanhurskauttaminen, omantunnon rauha ja vapaus. Näissä on kaiken perusta tässä kirjassa.

Kuitenkaan tämä ei ole mikään teologian oppikirja, vaan se tarjoaa nimensä mukaisesti vapauttavaa uskoa, ja on todella hoitavaa luettavaa, olipa ongelmana sitten masennus, ahdistus, epäusko, syyllisyys, huono omatunto, riittämättömyys, kiusaukset, sairaus, avioliiton ongelmat tai kuolemaan liittyvät asiat.

Luther oli kokenut, millaista on, kun Paholainen pyrkii täyttämään mielen kielteisillä, masentavilla ja epäuskoisilla ajatuksilla. Kirjassa on otteita muun muassa hänen sielunhoidollisista kirjeistään eri henkilöille. Esimerkiksi Matthias Wellerille hän kirjoitti:

"Teidän täytyy oppia vastustamaan häntä niin, ettette salli hänen tuoda mieleenne ajatuksia. Sillä jos päästätte hänet sisään ja kuuntelette häntä, hän tuo vielä kymmenen ajatusta lisää, kunnes hän nujertaa teidät. Siksi häntä on paras lyödä heti alussa kuonoon."

Tunnettuja ovat Lutherin neuvot pitää hauskaa, mennä ihmisten seuraan ja nauttia elämästä silloin, kun Paholainen yrittää masentaa, pelotella ja saada vetäytymään seurasta. Tästäkin aiheesta kirjassa on Lutherilta useita eri otteita, tässä yksi:

"Minä, joka olen elänyt ikäni surussa ja synkkyydessä, etsin nyt iloa ja otan sen vastaan missä vain voin. Olenhan nyt, Jumalan kiitos, ymmärtänyt sen verran, että saamme olla hyvällä omallatunnolla iloisia ja käyttää kiittäen hänen lahjojaan siihen, mihin hän on ne luonut ja mikä on hänen tahtonsa mukaista." 

Tässä kirjassa on niin paljon kaikkea, että tämä bloggaukseni on vain pieni pintaraapaisu, ja sitäkin vain muutamasta aiheesta. Tiivistäen voisi sanoa, että Sielunhoidon sydämessä - Luther ja vapauttava usko ei tuota pettymystä sielunhoidon tarpeessa olevalle rikkinäiselle ihmiselle, mutta ei myöskään Lutherin vanhurskauttamisopin ystäville. Koska eräs tuntemani Lutherin ystävä suhtautui tähän kirjaan varovaisen epäilevästi (hän ei siis ollut edes lukenut tätä), haluan vielä korostaa, ettei näin Luther-pitoinen kirja pysty millään olemaan Lutherin opin vastainen. Eikä sielunhoidosta tosiaan tehdä tässä kirjassa terapiaa eikä psykologiaa. Sitä varten on ihan muut kirjat.

Kirjan loppupuolella Sons käsittelee myös kasteen, ehtoollisen ja ripin sielunhoidollisuutta.

Ihan omasta kokemuksestani voin sanoa, että olipa ihmisellä sitten taipumusta vajota synkkiin syvyyksiin tai lähteä leijumaan molemmat jalat tukevasti ilmassa, molemmissa tapauksissa näiden Lutherin opetusten lukeminen tekee todella hyvää. Kun itse aloin lukea tätä kirjaa, tuntui kuin olisin taas vaihteeksi päässyt jostain upottavalta suolta kalliopohjalle, saanut tukevasti maata jalkojeni alle. Pääsin niille vahvoille käsivarsille, jotka kantavat sitä "haurasta minää". Lutherin opetukset ovat niin tervehenkisiä, että siltä tieltä eivät eksy hullutkaan, kuten jossain päin Raamattua sanotaan (ainakin vanhassa käännöksessä - nykyisen käännöksen sanamuotoa en muista). Jopa näin epävakaa ja ailahteleva tyyppi voi pysytellä maan pinnalla ja suurin piirtein järjissään, kunhan muistaa aina välillä lukea hiukan Lutheria. Senpä takia minä luinkin häntä jo silloin, kun en itse edes ollut luterilainen.

Perussanoma Oy 2017
300 sivua
Alkuteos Martin Luther als Seelsorger (2015)
Suomentanut Anne Leu 
Ulkoasu Jani Stefanovic

6 kommenttia:

 1. Tää vois olla mielenkiintoinen kirja, harmi, kun tällaisia ei löydy kirjastoista.

  VastaaPoista
 2. Tulikohan miun kommentti, kun painoin kait väärää nappia. Ois mielenkiintoinen kirja, mut harmi, kun tällaisia löytyy harvoin kirjastosta.

  VastaaPoista
 3. Ihme ja kumma, katsoin, niin tämä löytyy meidän kirjastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huopalintu, kiitos kommenteistasi! Mahtava juttu, että löysit tämän teidän kirjastostanne. Ainakin itselleni tämä oli aivan mahtava lukuelämys, sekä vapauttava että hoitava - sanat joita taisin tuossa tekstissäni käyttääkin.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Täytyykin etsiä käsiin tuo kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä etsiä. Minusta tämä oli aivan ihana kirja! <3

   Poista