perjantai 22. marraskuuta 2019

Alina ja Kati Keski-Mäenpää: Hildan haamu

Alakouluikäisille suunnatun Etsiväkaksikko Taimi & Luka -dekkarisarjan ensimmäinen osa Varastettu vaivaisakka ilmestyi viime syksynä. Tänä syksynä on ilmestynyt sarjan toinen osa, Hildan haamu. Taimin ja Lukan seikkailuista ovat kirjoittaneet 11-vuotias Alina Keski-Mäenpää ja hänen äitinsä Kati. Alinalta on siis nyt 11-vuotiaana ilmestynyt jo toinen kirja.

Koska minäkin olin Alinan ikäisenä ahkera kirjoittaja ja haaveilin kirjailijan urasta, minusta on hienoa, että joku oikeasti toimii eikä jää vain haaveilemaan.

Parhaat ystävykset Taimi ja Luka ovat juuri päässeet kolmannelta luokalta kesälomalle. Heidän perheensä lähtevät seurakunnan perheleirille, joka järjestetään saaressa. Mukaan lähtee myös Taimin viljakäärme Vilperi, vaikka kaikki eivät ole asiasta aivan ihastuksissaan.

Laukkuunsa Taimi pakkaa myös pehmolelunsa, ison vaaleanpunaisen possun, joka selittää ottamani kirjakuvan. (Muistelen hämärästi, että meidän talossamme saattaa piileskellä myös leikkikäärme, joka olisi sopinut vielä paremmin kuvausrekvisiitaksi, mutta en tietenkään löytänyt sitä.)

Leirillä on mukavaa, mutta siellä alkaa myös tapahtua outoja, suorastaan pelottavia asioita. Rannassa liikkuu ihan selvä haamu. Taimi huomaa, että joku on päästänyt hänen käärmeensä irti, eikä sitä löydy mistään. Lisäksi tulee outo sähkökatkos, ja muutakin kummallista leirin aikana tapahtuu. Mitä ihmettä saarella oikein on tekeillä, ja kenellä tässä kaikessa on sormensa pelissä?

"Paluumatkalla he päättivät palata mökille toista polkua pitkin. Tällä kertaa Luka kulki edellä ja Taimi perässä. Yhtäkkiä Luka pysähtyi kuin seinään, ja Taimi törmäsi hänen selkäänsä. 
  - Mitä nyt? Taimi kysyi ihmeissään, ja Luka näytti hänelle kädellään merkin olla hiljaa. Hän osoitti sormellaan laiturille, joka näkyi puiden välistä. Laiturilla seisoi kumara, pieni hahmo vitivalkoisessa kaavussa. Usva leijui järven yllä. 
  - Mikä kumma se on? Taimi ihmetteli. Hahmossa oli jotain outoa ja selkäpiitä karmivaa. 
  - En tiedä, enkä haluakaan tietää! Luka sanoi kauhuissaan ja lähti kävelemään mökkiä kohti pikavauhtia. Taimi seurasi häntä ja vilkuili taakseen ihmetellen näkemäänsä. Kuka seisoi laiturilla keskellä yötä?" 

Hienosti tarina kulkee eteenpäin ja juonessa on sopivasti yllättäviä käänteitä. Jännitystä on ilmassa - yhdessä kohdassa jo tällaista aikuistakin lukijaa alkoi melkein pelottaa! Myös huumoria löytyy.

Kaikin puolin nautinnollista luettavaa ovat nämä etsiväkaksikko Taimin ja Lukan seikkailut. Varmasti kohderyhmäkin - eli alakouluikäinen lukijakunta - tykkää ja ottaa nämä kirjat omakseen.

Tällaiselle aikuiselle lukijalle tulee mieleen, että pitäisi kyllä useamminkin lukea lastenkirjoja! Kukapa jaksaisi aina olla hirveän vakava ja syvällinen? En minä ainakaan. Tällaisten kirjojen äärellä todella viihtyy ja rentoutuu. Eikä meno ole niin raakaa kuin monissa aikuisten dekkareissa.

Suomen Lähetysseura 2019
94 sivua
Ulkoasu Ulriikka Lipasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti