perjantai 22. marraskuuta 2019

"Vaikka vaeltaisin pimeässä laaksossa..."

Mielenterveysviikko, osa 2. Kun eilen bloggasin Viktor E. Franklin kirjasta Ihmisyyden rajalla, en halunnut sillä sanoa, että kaikkien pitäisi olla sankareita tai että vain sankarit voivat selvitä elämästä / vaikeuksista. Koska olen itsekin se antisankari ja depressiivinen tyyppi, joka menettää aina kaiken toivonsa vaikeissa tilanteissa, luin Franklin kirjan lähinnä siksi, että ei ripaus toivoa ja elämän tarkoitusta olisi pahitteeksi minullekaan. Vaikka "toivoton tapauskin" voi selviytyä elämästä, aina se helpottaisi itse kunkin omaa oloa, jos jaksaisi vähän toivoakin!

Tänään haluan jakaa muille toivottomille oman, eräiden ammatillisten opintojen yhteydessä 15 vuotta sitten kirjoittamani aineen, joka kertoo siitä, että kyllä me toivottomatkin voimme selviytyä pitkistä pimeistä tunneleista. Ehkä ainakin yhtä kohtaa tästä aineestani tekisi nyt mieli hiukan editoida, mutta annan sen olla. "Saarnatkoon" meille se 15 vuoden takainen minäni! Siis myös minulle itselleni...

Omistan tämän kirjoituksen kaikille, jotka pelkäävät pimeissä laaksoissa kaikkea pahaa.

Aineen otsikko oli siis tuo "Vaikka vaeltaisin pimeässä laaksossa..."

"Ilmoitus! Tunnelin päässä näkyvä valo on kustannussyistä päätetty lakkauttaa." Tällaisen tiedonannon luin lehdestä kerran, kun itse olin elämäni pisimmässä ja pimeimmässä tunnelissa, ja minusta se oli hyvä vitsi. Eihän tunnelin päässä todellakaan ollut mitään valoa, joten ilmeisesti se oli tosiaan pantu viralta kustannussyistä.

Ihminen menettää helposti toivonsa silloin, kun elämä muuttuu sellaiseksi pimeäksi tunneliksi, jonka loppupäätäkään ei näy, valonkajastuksesta puhumattakaan. Kuitenkin Raamatussa sanotaan: "Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani." Miten sellainen luottamus ja turvallisuudentunne voi olla mahdollista pimeyden keskellä?

En osaa vastata kysymykseen, koska itse olen aina pelännyt kaikkea mahdollista pahaa, vaikka sitten olisinkin tiennyt, että Jumala on kanssani. Annan olosuhteiden masentaa enkä jaksa nähdä eteenpäin sinne jonnekin, missä se sammutettu valo sittenkin syttyy taas loistamaan.

Sen vain opin jälkeenpäin, selvittyäni siitä kuuden vuoden pituisesta pimeästä tunnelista, että pimeän laakson läpi voi selvitä sellainenkin ihminen, jota pelottaa siellä ja joka ei pysty olemaan sankarillinen eikä luottavainen eikä edes pysty enää näkemään Jumalaa missään. Itse kadotin Jumalankin siinä laaksossa. Mutta - Jumala ei kadottanut minua. Hän oli kanssani silloinkin, vaikka tajusin sen vasta paljon myöhemmin.

Yksi pimeän laakson tärkeimmistä opetuksista minulle olikin se, että vaikka en näkisi valoa tunnelin päässä, se kuitenkin on siellä. Vaikka kokisin, että minulla ei ole mitään toivoa, minulla kuitenkin on toivoa. Ja vaikka en tuntisi Jumalan olevan kanssani tai edes olemassa, hän on sekä olemassa että kanssani siellä, missä pimeys on vienyt näkökykyni.

Pisimmilläkin pimeillä tunneleilla on loppunsa: niihin ei tarvitse leiriytyä loppuelämäkseen, vaan niiden kautta vain kuljetaan. Ehkä Herra, joka on meidän paimenemme, tietää, että juuri sitä kautta kulkee reitti niille vihreille niityille, joille hän tahtoo viedä pienen pelästyneen lampaansa lepäämään.

Onneksi Jumalan ei tarvitse lakkauttaa tunnelin päässä olevaa valoa kustannussyistä. Onneksi hänellä on toivoa toivottomimmillekin, niillekin, jotka pimeissä laaksoissa pelkäävät kaikkea pahaa.

8 kommenttia:

  1. Kypsiä mietteitä 15-vuotiaalta. Ei kaikkien todellakaan tarvitse olla sankareita, eikä tunnelissa aina näy valoa, mutta tunnelin rakenteeseen kuuluu, että joskus se loppuu, ja talsija astuu suuaukosta ulos.
    Juohtui mieleen postaustasi lukiessa Margaret Fishbackin runo "Kaunein uni", jossa loppukaneetiksi todetaan jotenkin näin: "Näit vain yhdet jalanjäljet siksi, / että minä kannoin sinua.”
    https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/jalanjaljet-hiekassa#aa6563b6

    Joten... Kuten rakkalla Mummillani, Karjalan evakolla oli tiukoissa mutkissa tapana tomerasti sisuuntuneena tokaista: "Paistaa se päivä risukasaankin" ja sillä motolla on tullut mentyä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin siis tuon 15 vuotta sitten, mutta en ollut silloin 15-vuotias :)

      Näin on, kyllä päivä paistaa risukasaankin! Tässä yhtenä päivänä aurinkokin näyttäytyi noin tunnin ajan, mikä muistutti siitä, että aurinkokin on olemassa, silloinkin kun me emme sitä näe viikkoihin tai kuukausiin :) Se Kaunein uni on hieno runo - kyllä meitä kannetaan, silloinkin kun emme näe kuin ne yhdet jalanjäljet.

      Poista
  2. Toivo on kyllä tärkeä. Valokin on tärkeä. Marraskuu näyttää valottomalta, koska valoisuus koko ajan vähenee. Mutta silti sumun läpi tulee kumminkin jonkin verran valoa.

    Meidän jääkaapin valo alkoi muutama kuukausi sitten temputa. Se ei syttynyt aina, arvelin, että syynä oli valaisimen kulunut kytkin. Vaihdoin polttimon, mutta ongelma vain jatkui. Soitin kylmälaitehuoltoon ja sieltä sanottiin, ettei niin vanhoihin kaappeihin löydy enää osia. Arvelivat myös, että eivätköhän ole kylmäaineetkin jo haihtuneet. Jääkaappi kuitenkin toimi enkä ruvennut heti uuttakaan ostamaan. Vähän kerrassaan huomasin valonkin rupeavan toimimaan. Jostain syystä viikon pari jatkunut toimintahäiriö meni ohi ja nyt jääkaapin valo toimii entiseen tapaan! Sen sijaan uudessa pakastimessa ei valoa edes ole, niin että pitää kattovalo sytyttää, kun menee pimeässä jäätelöä hakemaan. Vanhassa vara parempi, sanoo sananlasku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valoa ja toivoa tarvitaan! Onneksi tähänkin aikaan vuodesta voi joskus nähdä ohimenevän valoilmiön. Mutta vaikka ei näkisikään, ainakin voi poltella kynttilöitä.

      No jopas jääkaappi yllätti, kun valokin alkoi yllättäen taas toimia! Vanhat laitteet ovat kyllä usein parempia. Ennen tavarat tehtiin vielä kestämään, ei kertakäyttöisiksi... Outoa kyllä, ettei uudessa pakastimessa ole valoa. Ajatellaanko sitä, että nykyihminen ei tarvitse muuta valoa kuin kattolampun...?

      Poista
  3. Kiitos tästä postauksesta, joka hyvin kuvasi myös omaa persoonaani helposti depressiivisyyteen taipuvaisena ihmisenä. Onneksi Jumala ei hylkää meitäkään, jotka välillä ahdistumme, pelkäämme tai epäilemme.
    Aika hauska juttu, että äsken Mauri-koiraa pimeällä metsätiellä lenkittäessäni mieleeni nousi juuri tuo psalminkohta: "Vaikka minä veltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa..." Jotenkin oli turvallinen olo, vaikka yleensä en mielelläni liiku pimeässä.
    Siunattua viikonvaihdetta Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onneksi Jumala ei hylkää tällaista heikompaakaan vaeltajaa eikä sitä pientä pelästynyttä lammasta.

      Tuo onkin sopiva jae myös konkreettiseen pimeyteen liittyen. Siinäkin olemme turvassa. Siunattua viikonloppua sinulle Piipe!

      Poista
  4. Olipa hyvä tuo tekstisi! Itsekin olen sellainen, joka niin helposti sen toivon valon kadottaa. Tänäkin aamuna jotain vihkooni toivosta ja sen puutteesta kirjoitin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, aivan liian helposti sujuu toivon kadottaminen. Mutta pitää vain yrittää roikkua edes toivon rippeissä tai etsiä uutta toivoa heti, kun suinkin pystyy ja kykenee!

      Poista