keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Leevi Launonen: Nina Åström - Toisin silmin

Nina Åströmillä oli takanaan jo pitkästi kansainvälistä uraa, kun hän nousi Suomessa suuren yleisön tietoisuuteen päästessään Suomen edustajaksi Euroviisuihin. Leevi Launosen kirja kertoo kiinnostavasti Ninan elämästä, hänen kutsumuksestaan ja tiestään muusikoksi.

Nuorena Nina pohti kutsumustaan: hän halusi jollain tavalla parantaa maailmaa, mutta mitä juuri hän voisi tehdä?

"Kun Martyn Joseph pohti lauluissaan esimerkiksi Bangkokin slummien lapsia, ihmiskunnan eriarvoisuutta ja vastuuta kärsivistä lähimmäisistä, hän sanoitti Ninan kipuilua ja jakoi samoja tuntoja hänen kanssaan. Näin hän piti Ninalle tietämättään tärkeää seuraa. Myös usko rakkauden kaikki voittavaan voimaan oli heille yhteistä. Tämä rakkaus ei ollut mitään pehmoa hempeilyä vaan luja ihmisen todellisuutta koskettava ja parantava voima. Jokaisella ihmisellä oli tarve kokea elämässään arvokkuutta ja rakkautta. 
  Nina huomasi, että hänessä asui pieni maailmanparantaja, jota painoi globaali vastuu. Hän tunsi sisällään syvän tarpeen elää lähimmäisiä palvellen, ja tämä tunne vahvistui joka kerta Martyn Josephia kuunnellessa. 
  Mutta Nina ei ollut kuitenkaan mikään lääkäri eikä sairaanhoitaja. Mitä muuta hän voisi tehdä ihmisten auttamiseksi? Mikä olisi hänen tiensä ja kutsumuksensa?"

Nina opiskeli yliopistossa englantia, mutta askel askeleelta hänen eteensä avautui mahdollisuuksia työskennellä ammattimuusikkona. Ensin hän sai esiintyä kesäisin turisteille Temppeliaukion kirkossa; myöhemmin avautuivat ovet Eurooppaan, erityisesti Hollantiin ja sitä kautta muuallekin, aina Yhdysvaltoja myöten. Nina keikkaili ja levytti paljon ulkomailla.

Samalla hän on saanut toteuttaa evankelistan kutsumustaan musiikin kautta - ja jopa ne maailmanparantamishaaveet ovat toteutuneet. Häntä pyydettiin yllättäen mukaan Venäjän vankilatyöhön, jossa hän on saanut olla mukana välittämässä Jumalan rakkautta kovia kokeneille vangeille. Eikä vain Venäjällä, vaan myös monessa muussa maassa.

Myös Ninan osallistumisella Euroviisuihin oli oma tärkeä merkityksensä. Hänelle oli tärkeää saada olla tunnustavana kristittynä mukana kilpailussa ja siihen liittyvissä lukuisissa tiedotusvälineiden haastatteluissa. Kun sitten myöhemmin ovi Venäjän vankiloihin avautui, Euroviisu-tähteys oli hyvä tausta lähteä sinne, koska Venäjällä Euroviisut ovat iso juttu, ja Euroviisu-laulajista ollaan siellä kiinnostuneita. Varmasti vangeille oli mahtava juttu, että ihan oikea Euroviisu-tähti tuli laulamaan heille.

Kuitenkin vankien sydämet sulatti ennen kaikkea evankeliumi ja Jumalan rakkaus. Nina ja muut saivat nähdä, miten ihmeellisesti Jumala avasi sydämiä ja tilanteita vankiloissa. Myös varjelusta saatiin kokea, kun vaara joskus uhkasi.

Kirjan lopussa on joidenkin Ninan laulujen sanoja suomennettuina sekä luku, jossa on hänen vastauksiaan kuulijoiden kysymyksiin. Hän pohtii hienosti esimerkiksi maallisen ja hengellisen työn ja musiikin rajaa - tai ennemminkin rajan vetämisen tarpeettomuutta. Hän toteaa muun muassa:

"Kristitty ihminen kommunikoi koko ajan sitä, mitä hänessä on, tekipä hän mitä työtä tahansa."

Nina Åström - Toisin silmin on hieno kirja, joka kannustaa meitä itse kutakin etsimään kutsumustamme ja elämään rohkeasti uskoamme todeksi juuri siinä, missä olemme. Itselleni henkilökohtaisesti tämä oli todella merkittävä ja rohkaiseva lukuelämys, josta haluan kiittää Ninaa ja kirjan kirjoittanutta Leevi Launosta. Ihanaa, että Nina avasi omia kokemuksiaan rohkaisuksi meille muillekin!

Aikamedia Oy 2016, 2. painos
205 sivua
Kansi: Aikamedia Oy / Pertti Lukkarila
Kannen kuva: Jari Hakola 

Kirjasta on kirjoittanut myös Ristin Voitto otsikolla Kasvutarina oman kutsumuksen löytämisestä ja Keski-Pohjanmaa otsikolla Artisti Nina Åström: "Uskon, että tarinat työstäni yllättävät ihmisiä eniten".

2 kommenttia:

  1. Tuon lukisin kyllä mielenkiinnolla. Isäntä osti kesällä Ninan levyn ja sitä kuntelimme pitkällä automatkalla. En ollut hänen lauluihinsa aiemmin sen kummemmin perehtynytkään, mitä joskus radiosta jonkun olin kuullut. Sen sentään tiesin, että tunnettu laulaja hän on. Nina onkin tulossa ensi kuussa Lieksaan laulamaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea ja mennä kuuntelemaan! Itse olin kerran Ninan konsertissa täällä, hän on ihana laulaja. Kirja on myös todella kiinnostava ja kertoo hienosti Jumalan johdatuksesta ja kutsumuksen toteutumisesta Ninan elämässä.

      Poista