perjantai 15. marraskuuta 2019

Aune-Inkeri Keijonen: Syvät vedet

Aune-Inkeri Keijonen on toiminut pitkään kirkon sielunhoitotyössä ja pitkään myös saattohoitotyössä ja saattohoidon kouluttajana. Siksi hän tuntee hyvin ihmiselämän kipukohdat ja kipeät tunteet.

Hänen kirjansa Syvät vedet onkin todella hoitavaa, koskettavaa, lohdullista ja rohkaisevaa luettavaa monissa eri elämäntilanteissa ja mielentiloissa. Kirjaan kootuista raamatunkohdista ja rukouksista avautuu tunne-elämän koko kirjo: syyllisyys, suru, pelko, murehtiminen, masennus, uupumus, yksinäisyyden kipu, ihmissuhdeongelmat, toiveet, unelmat...

Kirja alkaa synnintunnustuksella ja synninpäästöllä, jatkuu monien erilaisten elämäntilanteiden ja tunteiden kautta aina armon julistukseen, iloon, onneen ja kiitollisuuteen asti. Jokaiselle löytyy siis melko varmasti jotain juuri tämänkin hetken elämäntilanteeseen.

Keijonen on osannut valita kirjaan monia Raamatun lohdullisimmista jakeista. Mukana on myös muutaman laulun sanat, ainakin Silloin kun en itse jaksa rukoilla ja Ota hänet vastaan, jotka ovat molemmat Anna-Mari Kaskisen käsialaa.

Rukouksissa on paljon sellaista, minkä kautta voi purkaa Jumalalle omaa kipuaan, omia pyyntöjään ja toiveitaan. Niiden kautta voi myös saada toivoa ja lohdutusta. Jaan tähän otteita muutamista rukouksista:

"Pelkään rukoilla: tapahtukoon, Isä, sinun tahtosi!
Pelkään, koska en tiedä, mitä sitten tapahtuu. 
Pelkään, koska en jaksa luottaa, että se mitä tapahtuu, on hyvää."

"Sinun poissaolosi, Jumala, 
on sinun syvin läsnäolosi. 
Äärettömään hätääni
sinä annat syvimmän lohdutuksesi."

"Tahdon luovuttaa sinulle
tämän katkeruuden, tämän vihan, 
tämän pettymyksen, tämän hyljätyksi tulemisen kivun. 
Kiitos, että et tuomitse lastasi, 
vaan otat syliin ja siinä hiljaa silittelet 
ja sulattelet sydämeni kylmää jäätä."

"Ennen kuin tämä lukko aukeaa, 
koko elämäni jää jotenkin 'kiinni'. 
Jeesus, murra sinä rautasalvat ja vaskiovet!
Sano sinä vapautuksen sana! 
Silloin aukeaa paljon voimia 
elämäni erämaahan."

"Onko sinulla, Jeesus, 
minullekin sylipaikka? 
Saanko minäkin nojata rintaasi vasten 
ja kuunnella sydämesi lyöntejä 
niin kuin opetuslapsi Johannes? 
Minunkin sisälläni asuu lapsi, 
joka kaipaa kosketusta..." 

Tässä vain muutama ote muutamasta rukouksesta. Aihepiirejä kirjassa on paljon enemmän kuin näistä pienistä otteista voi päätellä.

Itseäni koskettivat tällä hetkellä erityisesti nuo syliaiheiset rukoukset. Aikuisellakin on tarve olla pieni ja heikko, kiivetä syliin ja saada siinä hellyyttä ja lohdutusta. Onneksi Jumalan syli on meille kaikille aina auki! Siellä on vastaanotto 24/7.

Yksi kirjan hyvistä puolista on se, että sitä jaksaa lukea väsyneenäkin, koska siinä on lyhyitä tekstejä, joita voi ja kannattaakin lukea vähän kerrallaan miettien ja rukoillen.

Epilogissa otsikolla Sielun peilikuva pastori Jan Olaf Riittgardt kertoo puhuttelevasti kokemuksiaan taiteilija Aino Strandén-Sorviston triptyykistä, jonka yksi osa on tämän kirjan kansikuvana.

Syvät vedet on sellainen kirja, jota voisi pitää yöpöydällä ihan jatkuvassa käytössä. Kirja, jonka äärellä voi saada sitä Taivaan Isän sylihoitoa. Suosittelen lämpimästi!

Karas-Sana 1997
142 sivua
Kansityö Lumikuva 
Kansikuva Aino Strandén-Sorvisto: 
Ruusuikkuna-triptyykki, 1994
"II Ilja", teräsemali

Kirjakuva on otettu jo kesällä. Siinäpä siis ripaus vihreää tänne marraskuun hämärään! Usein sitä suunnittelee jonkin tietyn kirjan lukemista kauan - joskus kuukausien, joskus jopa vuosien ajan... Tällä kertaa taisi mennä "vain" muutama kuukausi ostohetkestä lukemiseen!

2 kommenttia:

  1. Ai miten ihanaa kun olet lukenut tämän kirjan. Minullekin tämä on tuttu kirja, löytyy omasta hyllystä. Aune-Inkeri Keijonen on ollut pappina täällä Joensuussa ja sillä tavalla tuttu. Kun Krista kuoli, kävin hänen luonaan hakemassa lohdutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sinä tunnet hänet ja tämän kirjan, sepä ihanaa! Kuten sekin, että sait häneltä lohdutusta Kristan kuoltua <3 Kerrohan hänelle terveiset, että tämä on minusta aivan ihanan hoitava ja lohdullinen kirja! Ehdottomasti aion palata sen äärelle vielä monet kerrat uudestaan!

      Poista