torstai 16. toukokuuta 2019

Jaakko ja Iiris Pirttiaho: Säröistä loistava Kirkkaus

Vuoden 2018 alussa Jaakko ja Iiris Pirttiaho perustivat kristillisen Yksin armosta -blogin yhdessä ystävänsä Mia Kujalan kanssa. Jaakko kirjoittaa opetustekstit, Iiris runot ja Mia puolestaan on vastannut koko blogin - ja nyt myös tämän kirjan - käytännön toteutuksesta. Kirjan upea ja otsikkoon hyvin sopiva kansi on myös Mia Kujalan käsialaa.

Yksin armosta -blogi on tullut lyhyessä ajassa valtavan suosituksi, koska esimerkiksi Facebookissa heillä on jo yli 4600 tykkääjää. Nyt Pirttiahot ovat julkaisseet kirjan, johon on koottu blogissa julkaistuja tekstejä. Se on hienoa, koska vaikka itse seuraankin blogia netissä ja sosiaalisessa mediassa, on aina kiva lukea ihan paperille painettua tekstiä. Lisäksi kirjan kautta blogi tulee niidenkin ulottuville, jotka eivät käytä nettiä.

Minulla oli nyt ilo tutustua tähän hienoon kirjaan. Blogin suosion ymmärtää, kun lukee Pirttiahojen tekstejä. Blogin nimen mukaisesti tekstit kertovat armosta, ja se armo kumartuu alas kaikkein kurjimman, heikoimman ja epäonnistuneimmankin ihmisen tasolle. Pientä ihmistä rakastaa, armahtaa ja hänen pienistäkin murheistaan huolta kantaa suuri Jumala.

Jeesuskin oli aikoinaan tuomitseva vain niitä kohtaan, jotka tuomitsivat muita, olivat kovia ja luulivat olevansa muita parempia. Syntejään, lankeemuksiaan ja epäonnistumisiaan surevia hän ei koskaan tuominnut, vaan armahti. Niin myös Pirttiahojen teksteissä - hyvänä esimerkkinä Jaakko Pirttiahon kirjoitus Lohduttakaa, lohduttakaa. Siinä hän kirjoittaa laista ja evankeliumista, että lain julistuksella on paikkansa silloin, kun ihminen on paatumassa ja hyväksymässä syntiä elämäänsä tai kun hän kuvittelee olevansa muiden yläpuolella. Hän jatkaa:

"Sen sijaan särkyneille, väärien valintojensa tähden kärsiville, syntiensä kanssa taisteleville ja riippuvuuksien alle joutuneille Jumalalla on toinen sanoma. Se on lohdutuksen sanoma. Jumala haluaa välittää sitä juuri sinne, missä epätoivo ja epäonnistuminen ovat syvintä. Lyötyjä Jumala ei lyö enempää, vaan Hän haluaa osoittaa heille armoaan ja rakkauttaan. 
  Paradoksaalista kyllä, meidän ihmisten käsitys näistä kahdesta Jumalan toimintamallista poikkeaa monesti siitä, mitä Jumala tahtoisi. Me julistaisimme lohdutusta vahvoille ja onnistuneille, kun taas tuomiota heikoille ja syntisille. Tämänköhän takia lohdutuksen tarpeessa olevat ovat seurakuntien ulkopuolella? 
  Kohdistan lopuksi seuraavat sanat niille, jotka kokevat syvää epäonnistumista elämässään. Jumala tahtoo lohduttaa sinua. Voit väittää vastaan, etten tiedä syntiesi määrää tai lankeemuksesi syvyyksiä. En voikaan tietää, mutta juuri sinne syvälle epätoivoosi Jumala haluaa tuoda lohdutuksensa kautta toivon. Hän tahtoo armahtaa sinua, hoitaa sinua ja parantaa sinua. Saat lysähtää sellaisenasi Hänen käsivarsilleen."

Pirttiahot eivät aseta julistuksessaan armolle mitään ehtoja. Eikä ehdollinen armo mitään armoa olisikaan.

Kirja (ja blogi) on hyvin hoitavaa ja lohdullista luettavaa. Kaiken keskuksena on Kristus ja hänen ristinsä. Tekstit myös rohkaisevat luottamaan siihen, että kärsimyksellä ja ahdistuksella on tarkoitus, ja että Jumala voi kääntää ne meidän elämässämme siunaukseksi, vaikka juuri nyt ei siltä näyttäisi. Koska kärsimystä kokenut voi parhaiten auttaa ja ymmärtää muita kärsiviä, meitä voidaan siten myös kasvattaa tueksi ja lohdutukseksi toisille.

Iiris Pirttiahon runot ovat myös hyvin puhuttelevia ja armollisia. Ne kannustavat luottamaan hyvään Jumalaan joka pitää meistä huolta. Runoissa armo pukee meidät väljiin vaatteisiin ja Jumalan tuuli puhaltaa sammuvaan toivoomme antaen sille uudet siivet.

Tässä yksi omista lempirunoistani:

"Jotain näissä keltaharmaissa
piiskaavissa päivissä on
jotain elinvoimaista
vaikka luonto tekee kuolemaa

ihan kuin Luoja lohduttaisi 
sanoisi: Vaikka sinua nyt näin
ankarasti riisutaan
jotain joutuu kuolemaan
ja pimenee pimenemistään
kohta saat levon

ja keväällä jo minä nostan
sinut uuteen elämään
annan sinulle uuden voiman
ja sinussa puhkeaa
tuore armo"

Lämmin kiitos Pirttiahoille tästä ihanasta kirjasta ja samalla myös blogia varten saamastani arvostelukappaleesta!

BoD - Books on Demand 2019
133 sivua
Kansi ja taitto: Mia Kujala

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä blogista. Näitä Yksin armosta -tekstejä on ihana lukea. Kirja on tilattu, aion lukea sitä hartaasti ja hitaasti makustellen ja rukoillen.
  Siunausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa onkin ihana lukea hartaasti miettien ja rukoillen. Siunausta sinulle!

   Poista
 2. Meillä tytär oli ostanut tuon kirjan ja jätti sen meillekin sitten luettavaksi. Se on ihana kirja! Osan siitä olen jo lukenutkin, mutta kirjan on levällään tuossa lipaston päällä, kuten kaksi muutakin kirjaa... Mulla tahtoo nykyään jäädä kaikki vähän vaiheeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, näitä tekstejähän pystyy lukemaan yhden silloin ja toisen tällöin, kun on aikaa ja sopiva mieliala. On kyllä niin ihana kirja, että tulee kyllä kulumaan käytössä jatkossakin!

   Poista
 3. Olipas aivan ihana ja koskettava arvostelu! Iso kiitos!!😊

  VastaaPoista