maanantai 28. joulukuuta 2020

Vuoden 2020 parhaita lukuelämyksiä

 

On taas aika muistella mennyttä kirjavuotta ja listata omia parhaita lukuelämyksiäni. Ja sehän ei tälläkään kertaa tarkoita mitään objektiivista paremmuutta, vaan nämä ovat täysin omia subjektiivisia kokemuksiani lukemistani kirjoista. Listalle päässeet kirjat ovat eri syistä olleet minulle itselleni kiinnostavimpia, merkittävimpiä ja nautinnollisimpia lukuelämyksiä tänä vuonna. Paljon hyviä kirjoja jää silti listan ulkopuolellekin. 

Kirjat eivät luonnollisestikaan ole pelkästään vuonna 2020 ilmestyneitä, vaan vuonna 2020 lukemiani. Mukana on kyllä myös muutamia uutuuksia. 

Kirjakuvaus sen sijaan ei läheskään aina innosta minua, joten otin tähän postaukseen vanhan kuvan arkistojeni kätköistä, eikä tuota kuvan kirjaa edes ole tässä blogissani (se jäi kesken melko nopeasti). Mutta joulun ajan tunnelmia tässä kuvassa kuitenkin on. 

Tässäpä siis tämän vuoden valintani. Jokaisessa kategoriassa kirjat ovat kirjailijoiden sukunimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Useimpien otsikoiden alla on viisi kirjaa, mutta kristillisissä kirjoissa oli niin paljon tunkua listalle, että valitsin niistä kuusi kappaletta, kuten viime vuonnakin taisi käydä. 


Kotimaiset romaanit: 

Joel Haahtela: Adèlen kysymys. Otava 2019.  
Joel Haahtela: Elena. Otava 2003.  
Kirsi-Klaudia Kangas: Punainen myssy. Väylä 2017. 
Annamari Marttinen: Tässä meillä on kaikki nyt. Tammi 2019. 
Antti Rönkä: Jalat ilmassa. Gummerus 2019. 


Ulkomaiset romaanit: 

Tahar Ben Jelloun: Tyyntä Tangerissa. Gummerus 1990. 
Kim Fay: Kadonneiden muistojen kartta. Bazar 2013. 
Eowyn Ivey: Lumilapsi. Bazar 2013. 
Delia Owens: Suon villi laulu. WSOY 2020. 
Jamie Zeppa: Ylitse taivaan ja maan. Tammi 2000. 


Dekkarit / trillerit: 

Anja Gustafsson: Mansikkatyttö. Myllylahti 2009. 
Jane Harper: Luonnonvoimat. Tammi 2020. 
Mary Kubica: Don't you cry - Menneisyyden varjot. HarperCollins Nordic 2017. 
Maria Lang: Kahdeksastoista Lucia-neito. Gummerus 1968. 
Maarit Nurmi: Epäilyksen alla. Myllylahti 2017. 


Runot: 

Leif Färding: Levoton oksa, keinuva sydän. WSOY 1977. 
Irja Hiironniemi: Kävelyllä paratiisissa. Herättäjä-Yhdistys 1987. 
Niilo Rauhala: Puitten kauneus kulkee mukanamme. Atrain&Nord 2020. 
Eeva Tikka: Odotus ja ilo. Gummerus 2003. 
Eeva Tikka: Rauhaan on vielä matkaa. Gummerus 1994. 


Tietokirjat: 

Jasmin Darznik: Iranilainen tytär. Like 2011. 
Päivi Niemi: Rajansa kaikella. Päivä 2018. 
Suvi Teräsniska & Inka Nousiainen: Suvin talvi. Otava 2017. 


Kristilliset kirjat: 

Miika Auvinen: Kun ovet avautuvat. Päivä 2020. 
Pekka Havupalo: Kun Jumala kutsuu - Abrahamin kanssa kutsumustiellä. Aikamedia 2020. 
Seppo Jokinen: Rakkauden arkisempi veisu. Päivä 2019. 
Floyd McClung Jr.: Jumalan Isänsydän. Lähetysnuoret 1986. 
Lloyd John Ogilvie: Ilman pelkoa tulevaisuuteen. Aika Oy 2001. 
Jaakko Pirttiaho: Rakkaat raajarikot. Päivä 2020. 


Nämä kaikki ja paljon muitakin ihania kirjoja olen lukenut tänä vuonna. Jos nyt jostain syystä sattuisin vielä lähipäivinä lukemaan jotain "vuoden parasta", käyn sitten lisäämässä senkin tänne listalle, mutta en tiedä tuleeko tänä vuonna enää juuri luettua. Kirjastossa odottaa kyllä yksi varaus, jolla saattaisi olla potentiaalia päästä vuoden parhaisiin; ainakin odotukset ovat korkealla. Eri asia sitten, kumman vuoden puolella se tulee luettua. 

Aikaisemmin olen tehnyt tällaiset listat vuosista 2018 ja 2019

8 kommenttia:

  1. Taas on näiden listausten aika, todella kiinnostavaa. Sinun listastasi näkyy, että me luetaan aivan eri tyyppisiä kirjoja. Mutta se on juuri kirjallisuuden ihanuus - jokainen löytää ne omansa. Mukavia välipäiviä ja hyvää uutta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä listaukset ovat kyllä kivoja; odotan mielenkiinnolla millaisia listoja muilta tulee. No, minähän luen aika monenlaista, joskus myös Latinalaisen Amerikan kirjallisuutta, mutta aika harvoin sitä tulee luettua nykyään. Äsken hain kirjastosta varauksia, joista yksi oli chileläisen Marcela Serranon Näkemiin, pikku naiset. Saa nähdä millainen se on, toivottavasti tykkään. Mukavia välipäiviä ja hyvää uutta vuotta sinulle Riitta!

      Poista
  2. Hieno listaus tästä vuodesta. Olen lukenut listaltasi kuusi kirjaa, joista tykkäsin varsinkin teoksesta Suon villi laulu. Lumilapsi on yksi lempikirjoistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehän olemme sitten lukeneet aika monta samaa kirjaa. Suon villi laulu ja Lumilapsi ovat molemmat valtavan kauniita teoksia ja kuuluvat lempikirjoihini.

      Poista
  3. Mittava ja laaja-alainen lista! Arviosi perusteella kuului Rajansa kaikella joululukemistooni ja Suon villi laulu on yhä vielä varauksessa. Myös Niilo Rauhalan runot puhutteliva ja tuntuivat omilta.

    Kiitos vuoden mukavista lukuhetkistä blogisi tiimoilta ja jatketaan harjoituksia tulevana vuonna:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun olet löytänyt blogistani luettavaa. Sinähän taisit lukea myös tuon Punaisen myssyn. Lämmin kiitos sinulle blogiystävyydestä - tästä on hyvä jatkaa taas ensi vuonna! :)

      Poista
    2. Kiitosta vaan mainiosta nojatuolimatkasta: kyllä tosiaan punainen myssy päässä tuli kepein askelin pohjoisen selkosia tallattua ja viihdyttyä mainiosti tuolla reissulla:)

      Poista
    3. Niin, ihanaa oli päästä Pohjois-Norjan maisemiin tuon hienon teoksen myötä. Pääsisipä taas joskus käymään siellä päin ihan oikeastikin!

      Poista