Mummo matkalla -blogissa oli viime viikolla puhetta Eeva Kilvestä, ja minäkin väitin, että hyllyssäni on yksi hänen kirjansa. No, se oli sitten kuitenkin Eeva Tikan runokirja. Kilpeäkin olen lukenut joskus nuorena, mutta nyt heittäydyin nauttimaan hänen kaimansa Eeva Tikan runoista, ja täysillä nautinkin.
Kuten takakansi kertoo, kokoelma Odotus ja ilo sisältää kehittyviä runojen sarjoja. Runot käsittelevät muun muassa äidin kuolemaa ja surua, vanhenemista ja muistin menettämistä sekä rakkautta. Muistinsa menettäneestä vanhuksestakin on niin kauniita runoja, että miten voikin niin kauniisti sanoa?!
Tässä ote runosta, jossa vanhus on ilmeisesti sairaalassa, jonne ei saa tuoda kuin muovikukkia. Mutta:
auringonkukat repäisevät kaihin
katseen edestä
syreenin tuoksu avaa tukkoiset keuhkot
ja juhannusruusut
pukevat hänet uudelleen morsiameksi.
Vuode kukkii viileässä kesäyössä
ja hän nukkuu silmät auki
silmät auki
ettei kadottaisi olemassaolonsa kirkkainta ajatusta.
Runoissa on paljon upeaa luontokuvausta. Näin keväällä mieleen jäi erityisesti muutama ihana kevätruno, joista yksi, ikävästä, odotuksesta ja ilosta kertova, on antanut kokoelmalle nimenkin.
Toinen kevätruno alkaa näin:
Yhä enemmän alan nähdä kasvoistani
kun kaipaus kuluttaa lunta
ja esiin tulee epäröivä maa.
Tämä on kevät:
entinen tulee vastaan uutena ja odottavana
niin että hengästyn ja tulee lämmin elämästä...
Kun kirjan nimikin on Odotus ja ilo, runoissa on myös iloa:
Ei elämä kadu
iloa, jonka on kerran kutsunut esiin,
yhä uudelleen se valmistaa juhlan
vähistä aineksista
kirjailee kutsukortit
veden hopealla.
Ja toisessa runossa:
... en tiennyt että on tämä aamu,
ei siitä ollut olemassa ennustusta
epätoivon päivinä.
Kiven alta kuuluu ilohuuto.
Siellä herättiin.
Kokoelman runot on jaettu seitsemän eri otsikon alle. Mitä pitemmälle luin, sitä syvemmälle upposin ja suorastaan hukuin kaiken runsauteen: upeaan kieleen ja ihmeellisiin, unenomaisiin maailmoihin. Nämä ovat niin täyteläisiä runoja, että näitä pitäisi lukea vain yksi kerrallaan hitaasti maistellen, sulatellen ja nautiskellen.
Erityisesti jäivät mieleeni osiot Satu kulkee syviin metsiin ja Uni lukee minua. Jo niiden nimistä voi päätellä, että siellä samoillaan sadussa ja unessa, siellä on maagisia, hengästyttäviä tunnelmia. Esimerkiksi tässä:
Satu kulkee syviin metsiin
joissa lämpö virtaa kuin jaguaarin hengitys
virrat sekoittaa villiintynyt ilo
ja tulva nousee tappavana syleilynä
puiden juurille.
Tässä muutama subjektiivisin perustein valittu ote runoista, joista nautin. Mutta tämä kokoelma on vielä paljon enemmän! Nautin joka runosta, joka sanasta. Joten jos runojen lukeminen kiinnostaa, kannattaa tutustua Odotukseen ja iloon. Se on sanataiteen juhlaa, herkkua kauniin kielen ystäville.
Gummerus 2003
92 sivua
Kannen kuvat: Saara Tikka
Kannen suunnittelu: Liisa Holm
Kirjasta kertoo myös Ankin kirjablogi. Sieltä löytyy myös yksi runo liittyen tuohon suruun äidin kuolemasta, jonka itse mainitsin vain ohimennen tuossa yllä.
Olen lukenut pari, kolme Eeva Tikan romaania, ja niissäkin on tuota upeaa luontokuvausta ja tarkkaa psykologista henkilökuvausta.
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Minulle Eeva Tikka on jäänyt vieraaksi, joten en ole tajunnutkaan, että hän on kirjoittanut myös romaaneja. Nekin kuulostavat kiinnostavilta, joten pitääpä lukea jatkossa häneltä sekä lisää runoja että myös romaaneja.
PoistaSattuipa somasti: Eeva Tikka on puolestaan jäänyt minulta katveeseen, joten mainiota, kun nostit hänet esiin kauniine ja herkkine runoineen, joita oli ilo lukea! Pannanpa kirjailija korvan taa:)
VastaaPoistaIlonhuutoja kiven alta ja jaguaarin hengityksiä sekä kiitos Tikasta!!
Kiitos kuuluu sinulle, kun bloggauksesi ansiosta päädyin kaivamaan tämän kirjan esiin hyllyni kätköistä. Ihastuin kyllä todella! Olin toki lukenut tämän silloin ilmestymisvuonna, jolloin olin kirjan ostanutkin (kirjakaupan haalistunut kuitti oli välimerkkinä), mutta en enää yhtään muistanut, että nämä runot olivat siis näin upeita!!
PoistaIlohuutoja kiven alta todellakin! 😊