tiistai 1. joulukuuta 2020

Säteilevä joulukuu

 

Joulukuu! Sen kunniaksi tässä Mika Waltarin runo 1.12.1939:

Suutelen silmiäsi, rakkaani. 
Suutelen kauniita silmiäsi, rakkaani. 
Olkoon se hyvästi 
tai näkemiin - 
kaunista on elää täysin sydämin 
Suomen säteilevä joulukuu. 

Tämän runon myötä toivotan sinulle kaunista ja säteilevää joulukuuta. Eletään se täysin sydämin - tai vaikka sitten täydellisen vajaalla teholla, niin kuin minä ainakin täällä olen vähän talvihorroksessa. Ajattelin vihdoin armahtaa itseäni: jos kerran olen aina väsyneimmilläni marras-joulukuussa, niin voin kai ottaa joulun ihan levosta käsin. Ei minun ole pakko pystyä siihen, mihin jotkut tehopakkaukset pystyvät. Jokaisella on onneksi oma elämä ja oma joulu. 

Onkin tosi vapauttavaa, kun ei tarvitse stressata esimerkiksi neljänkymmenen joulukortin kirjoittamisesta (niin ihania kuin joulukortit ovatkin). Eikä ole pakko leipoa ihan niin monenlaisia herkkuja kuin ennen olen leiponut. Kun valitsee parhaat ja leipoo niitä, niin hyvin menee. 

Joten täysin sydämin voi elää myös tätä talvihorrosta! Mutta toivottavasti joulukuumme voi silti olla kaunis ja säteilevä - suokoon se meille myös muutamia auringonsäteitä. 

Jos muuten Mika Waltari ihan oikeasti kirjoitti tuon runon 1.12.1939, niin ihmeen valoisasti hän kirjoittaa, kun talvisota on juuri alkanut. Otetaan mekin hänen runostaan vähän valonsäteitä tähän korona-ajan joulukuuhun! 

12 kommenttia:

  1. "Kaunista on elää täysin sydämin" on huikea veto ajankohdan huomioon ottaen ja siitä voimme tosiaan ottaa oppia, vaikka sitten tarvihorroksessakin henkeä vetäen!

    Kyllä, oma elämä ja omanoloinen joulu: tällä kertaa meilläkin kahdestaan ja selektiivisin kattauksin rauhasta ja kynttiläin valosta nauttien, huopaan kääriytyen ja huilaillen sekä ollen itsellemme armollisia. Ei tarvitse juosta pää kolmantena jalkana.
    Valonsäteitä adventtiaikaaasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omannäköinen joulu kuulostaa kyllä ihanan armolliselta. Mitäpä siitä joulusta stressaamaan? Otetaan levosta käsin! Valonsäteitä myös sinun adventtiaikaasi!

      Poista
  2. Toivo lienee tärkeää sotienkin aikana. Hymyillään niin kauan kuin ollaan elossa - jos jaksetaan. :D

    Levollista ja sinunlaista joulukuuta sinulle! <3 Minulle joulu ei tuota minkään sortin stressiä, sillä en sitä vietä enkä lähettele (tai saa) joulukorttejakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä toivoa tarvitaan niin sotien kuin pandemioidenkin aikana. Ilman toivoa ihminen ei kauan jaksa.

      Se on hyvä, että sinuun eivät mitkään joulustressit ulotu. Levollista joulukuuta siis myös sinulle! ❤

      Poista
  3. Hyvää joulukuuta sinullekin! :) Marras-joulukuu on itsellenikin ehkä vuoden raskainta aikaa, ollut jo ennen koronaa. Väsyttää vain koko ajan, vaikka nukkuisin riittävästi ja hyvin. Enemmän olen huolissani ja pahoillani esimerkiksi vanhusten puolesta, jotka eivät välttämättä saa viettää joulua vaikkapa lastensa ja lastenlastensa kanssa, koska se ei näin korona-aikaan ole järkevää. Joulu yksin on ainakin itselleni ajatuksena melko kammottava, mutta tiedän, että on heitäkin, jotka ovat joulunsa yksin - joko omasta tahdostaan tai sitten vain olosuhteiden pakosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllä nyt väsyttää vaikka nukkuisikin riittävästi. Talviunille olisi kiva mennä. Surullista kyllä, jos esim. vanhukset joutuvat olemaan jouluna yksin. Kunpa tilanne ei kovin paljon pahenisi tästä, mutta juuri nyt ei kyllä hyvältä näytä. Pidetään kuitenkin toivosta kiinni!

      Poista
  4. Yritetään mennä pikku hiljaa ja ilman stressiä...saapa nähdä meneekö joulu meilläkin ihan kahdestaan vaihteeksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stressivapaa joulu kunniaan! Se on kyllä ikävää, jos ei pysty tapaamaan jouluna läheisiä. Saa nähdä, millainen joulusta tosiaan tulee.

      Poista
  5. Kiitos valonsäteistä ja Waltarin runosta <3 Minä en ole liikoja stressannut joulusta enää vuosiin ja tänä vuonnahan se onkin niin erilainen. Luultavasti kaksin miehen kanssa ja videoyhteys lapsiin. Eipä tätä olisi voinut vuosi sitten todeksi uskoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllä nyt on niin erilainen joulu, ettei tätä olisi etukäteen uskonut. Olkoon se kuitenkin hyvä ja levollinen, vaikka kaikkia läheisiä ei voisikaan tavata. Tänään katsoimme Tuntemattoman sotilaan, ja mietin sitä, miten Suomi on ennenkin selvinnyt vaikeista ajoista, ja ajallaan ne ovat menneet ohi. Tästäkin selvitään, vaikka oma aikansa siinä meneekin.

      Poista