tiistai 15. joulukuuta 2020

Lassi Nummi: Olemassa toisillemme


Lassi Nummen Olemassa toisillemme -nimisessä kokoelmassa on paljon runoja, joissa tosiaan ollaan olemassa toisillemme. Näitä ovat runot rakkaudesta, parisuhteesta ja lapsenlapsista. Lisäksi Nummi pohtii esimerkiksi kirjoittamista kiinnostavassa runossa Sateen sanat. Siinä hän leikittelee sillä, kirjoittaisiko runonsa näin vai näin. Miten sanansa asettelisi? Mukana on myös muutamia runoja, jotka sopivat luettaviksi juuri näin marras-joulukuussa. Joissakin niistä marras-joulukuu mainitaankin. 

Kokoelman ensimmäinen runo Sarastaa. Tai oikeastaan ei paljasta ajankohtaa, mutta tähän marras-joulukuun harmauteen sekin sopii paremmin kuin hyvin, kun runoilija pyytää: 

Anna minulle tämä päivä. 
Tai 
jos se on hyvin harmaa 
ota se pois. Anna tilalle 
tähtikirkas yö. 

Runossa Ja joulukuu, yhä Nummi kirjoittaa: 

Pimeää. Hiljaista. Ja sitten 
mustarastas. 

On siis tullut kevät 
talven keskelle. 

Kuoleman kevät? Elämän? 

Pimeyden kohdussa me odotamme 
syntymän hetkeä. 

Kirjan rakkausrunot käsittelevät lämpimästi vanhenevan pariskunnan keskinäistä rakkautta. Kummallakin on jo omat vaivansa, ja kuunnellessaan Bachia kirjoittaja tulee surulliseksi, koska hän tietää, että joskus toinen heistä kuolee ja toinen jää yksin. Hän toivoo, että saisi itse kuolla ensimmäisenä. 

Bachia on myös runossa Adagio, Bach. Tällaiset lyhyet, herkät runot osuvat ja uppoavat minuun: 

Sinun kasvoillesi 
tämä melodia 
ankara, hellä. 
Sakramentti 
huulillamme: 
suru ja ilo, kaipaus, 
elämä. 

Lapsenlapsista ja isovanhemmuudesta kertovia runoja on paljon, alkaen siitä kun vauva on vasta kohdussa, syntymätön, mutta jo olemassa. Pikkulasten elämästä, touhuista ja sanomisista Nummi kirjoittaa humoristisesti, kuten seuraavassa otteessa runosta Isonsiskon mietteitä

Pikkusiskoa pitää suojella ja opettaa. Jos se ottaa 
                 minun tavaroitani 
se pitää työntää nurin. Sillä tavalla se oppii 
ja siitäkin tulee iso tyttö. 

Erityisesti vanheneville pariskunnille ja isovanhemmille tällä kirjalla on siis paljon annettavaa. Mutta myös kenelle tahansa, joka haluaa lukea rakkausrunoja tai runoja pienistä lapsista. Ja hiukan jotain muutakin kokoelmasta tosiaan löytyi, kuten noita marras-joulukuun tunnelmia. 

Otava 2003 
182 sivua 
Kannen suunnittelu Päivi Puustinen 

6 kommenttia:

  1. Minulla nököttää hyllyssä Nummen Runon ja meren aallot, jonka paksuutta olen pelännyt. Nyt ei pelota enää niin paljon, koska ainakin esiin nostamasi runot ovat hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti lukemaan vain! Nummella on paljon hyviä runoja, joten itse aion ehdottomasti jatkaa häneen tutustumista. Vasta pari kirjaa olen häneltä lukenut.

      Poista
  2. Nummi on jotenkin kotaisan lämmin. Villainen. Oisko miespuolinen Eeva Kilpi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin ja villainen ovat kyllä kuvaavia sanoja. Ehkä hyvinkin voi verrata Eeva Kilpeen.

      Poista
  3. Lassi Nummi ja Eeva Kilpi ovat kulkeneet pitkään matkassani. Molemmat ovat lämminhenkisiä ja elämääymmärtäväisiä runoilijoita, joten hikkaj:n kommentti on mieluusti allekirjoitettavissa:)

    Näin vanhemman pariskunnan toisena onnekkaana osapuolena ja viisinkertaisena mummina: Kirjarakkautta, painokas kyllä, näin on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja runoilijoita ovat minustakin molemmat. Ja sinullehan mummina juuri tämän kirjan runot sopivatkin erityisen hyvin!

      Poista