torstai 17. joulukuuta 2020

Miika Auvinen: Kun ovet avautuvat

 

Arvostelukappale pyydetty kustantajalta 

Miika Auvinen kertoo tässä syksyn uutuuskirjassa siitä, miten Jumala johdatti hänet mukaan vainottuja kristittyjä auttavan kansainvälisen Open Doors -järjestön työhön. Open Doors oli toiminut maailmalla jo pitkään, mutta Suomessa toimintaa ei ollut. Miika Auvinen eli tällä välin omaa elämäänsä ja ihmetteli joskus, miten hänen monenkirjava työ- ja elämäkokemuksensa oikein nivoutui yhteen. Hän oli ollut niin monessa mukana. 

Sitten Auvinen joutui jäämään sairauslomalle loppuunpalamisen takia. Uupumuksen keskellä hän sopersi rukouksen: "Jos, Jumala, vielä johdatat elämääni, osoita se minulle." Sitten hän avasi Raamatun, ja sieltä nousivat tietyt jakeet, jotka puhuivat hänelle voimakkaasti. 

Sairausloman jälkeen vanha tuttu työ jatkui taas. Mutta Miika Auvinen ei tiennyt, mitä Jumalalla oli samaan aikaan tekeillä helsinkiläisen Hannun, kotkalaisen Maija-Liisan ja tanskalaisen Jørnin elämässä. Kirja kertoo siitäkin: mitä heistä itse kunkin elämässä tapahtui. Heitä kaikkia johdatettiin kohti Open Doorsin toiminnan käynnistämistä Suomessa. 

Kirjan nimellä on hieno kaksoismerkitys: se kertoo, miten ovet uuteen avautuivat Miika Auviselle, ja samalla se kertoo järjestöstä, jonka nimi on Open Doors eli suomeksi avoimet ovet. Työtä tehdään maissa, joissa kristilllisyys on kielletty tai kristittyjä ainakin vainotaan ankarasti, mutta evankeliumille ei ole suljettuja ovia. Se menee eteenpäin kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi tiukoissa islamilaisissa maissa monet ovat alkaneet kaivata sitä armoa ja rakkautta, joka on niin päinvastaista heidän omalle vaatimusten täyttämälle uskonnolleen. 

Kun ovet avautuvat on rohkaisevaa luettavaa: se osoittaa, miten ihmeellisesti Jumala voi johdattaa meitä ja avata juuri niitä tehtäviä, jotka hän on itse kullekin tarkoittanut. Miten siitä elämän sekalaisesta tilkkutäkistä lopulta muodostuu järkevä kokonaisuus, Jumalan tarkoin suunnittelema taideteos. 

Mutta kirja on myös sytyttävää luettavaa siitä, miten voimme olla auttamassa maailman vainottuja kristittyjä. Auvinen kertoo tilanteita ja tapauksia eri maista. Maiden ja henkilöiden nimiä ei välttämättä aina kerrota, turvallisuussyistä, mutta tapaukset ovat puhuttelevia. Ne kertovat siitä, miten tärkeää tämä työ todella on. 

Maita ja maanosiakin kyllä mainitaan sen verran, että varsinkin Pohjois-Afrikka, Lähi-itä ja muu Aasia ovat esillä. Myös Kolumbian tilanteesta kirja kertoo. 

Jumalan ihmeistäkin saamme lukea. Mieleeni jäi erityisen ilahduttavana eräs tapaus, jossa pastorin seitsenvuotias tytär oli yksin kotona, kun poliisiupseeri tuli pidättämään hänen isäänsä. Poliisin ja lämminsydämisen pikkutytön kohtaaminen johti siihen, että kun isä lopulta tuli kotiin, poliisi oli aivan hämillään eikä pystynytkään pidättämään miestä. 

Ihmeitä ei kuitenkaan aina tapahdu, vaan kristityt joutuvat kokemaan todella julmaa väkivaltaa, vankeutta, kidutusta ja tappamista. Kärsimyksensä kauttakin he saavat kuitenkin olla Jeesuksen todistajina, kuten tässä: 

Erästä kristittyä äitiä haastateltiin Egyptin valtakunnallisen television keskusteluohjelmassa, kun hän oli juuri menettänyt tyttärensä ääri-islamistin hyökkäyksessä. Muslimitoimittaja kysyi äidiltä, toivooko hän hyökkääjälle kuolemaa tai joutumista helvettiin. 
  "En. Toivon, että hän löytäisi Jumalan, koska silloin hänen ja muiden väkivallantekijöiden elämä muuttuu", äiti vastasi. 
  Vastaus sai toimittajan sanattomaksi. Muslimiyhteiskunnassa tämänkaltaisen anteeksiannon osoittaminen on mullistavaa. Kymmenien ampumisten, itsemurhapommi-iskujen, puukotusten ja kirkkojen tuhopolttojen jälkeen Egyptin kristityt ovat osoittaneet kerta toisensa jälkeen anteeksiantamusta vihamiehilleen. 

Kun ovet avautuvat on kirja, jonka toivoisi jokaisen kristityn lukevan. Vainotut kristityt tarvitsevat meitä. Itsekin olen Open Doorsin postituslistalla ja rukoilen heidän päivittäisten rukousaiheidensa puolesta. Olin odottanut malttamattomasti, että saan tämän kirjan käsiini, ja se oli juuri niin antoisa, rohkaiseva, puhutteleva ja koskettava lukuelämys kuin olin arvellutkin. 

Päivä Oy 2020
Julkaistu yhteistyössä Open Doors Finland ry:n kanssa  
172 sivua 
Kansi: Päivä Oy 
Kannen kuva: Pixabay 

Tunnisteilla vainotut kristityt ja marttyyrit blogistani löytyy monia muitakin kirjoja tähän aiheeseen liittyen. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjaesittelystä! Olen kuullut Mika Auvisen kolumneja/puhetta radio Deissä.
    Siunattua joulua Sinulle ja läheisillesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän kannattaa lukea myös Auvisen kirja. Se on todella kiinnostava. Siunattua joulua myös sinulle ja läheisillesi! ❤

      Poista