tiistai 29. syyskuuta 2020

Jaakko Pirttiaho: Rakkaat raajarikot

 

Arvostelukappale kustantajalta 

Rakkaat raajarikot on Jaakko Pirttiahon tämän syksyn uutuuskirja. Kirjassaan Pirttiaho tahtoo rohkaista varsinkin niitä, jotka elämä on rampauttanut. Hän vakuuttaa, että Vapahtajamme on mestari korjaamaan rikkinäisiä. 

Tuttuun tapaansa Pirttiaho julistaa vapauttavaa armon sanomaa synnin sitomille ja rikkomille. Hän kertoo siitä Jeesuksesta, jonka lähelle muiden silmissä pilalle menneet, huonomaineiset ja syntiset, syyllisyyden ja häpeän kahlitsemat, sielultaan palelevat ihmiset uskalsivat tulla ja jota he halusivat alkaa seurata. 

Jeesuksen lähellä särkyneet sisimmät korjataan ja hiipuvat liekit puhalletaan uuteen roihuun. 

Rakkaat raajarikot rohkaisee uupuneita, masentuneita, häpeästä ja syyllisyydestä kärsiviä, synnin vastaisessa taistelussa tappiolle joutuneita. Kirja kertoo kyynellaakson kautta saatavista siunauksista ja siitä, miten Jumala voi antaa masentuneelle toivon, kuten hän antoi muun muassa Abrahamille ja Hannalle heidän masentavissa elämäntilanteissaan. Ja miten toisaalta on myös masennusta sairastavia ihmisiä, jotka eivät jaksa nousta ja piristyä, mutta hekin ovat Jumalalle arvokkaita ja hänen hyvässä hoidossaan.  

Joskus toteutamme kutsumustamme ja kilvoitteluamme siten, että vain jaksamme elää tämän päivän. 

Koskettavia ovat myös kirjan luvut samarialaisesta naisesta, joka oli etsinyt rakkautta vääristä lähteistä ja jonka Jeesus vapautti häpeästä, ja tuhlaajapojasta, jota vastaan isä juoksi ja sulki hänet syliinsä. 

Tuhlaajapoika ei saanut menneisyyttään muutetuksi. Perintö oli tuhlattu, ja paljon vääriä valintoja oli tehty. Mutta hänelle palautettiin sama perillisen asema, joka hänellä oli ollut ennen hänen kyseenalaisia vuosiaan. Jeesuksen sanoma oli kuulijoille ennenkuulumaton. 

Pirttiahon kirja rohkaisee myös odottamaan Jumalaa, joka vastaa ja toimii ajallaan. Jumala tietää kaikki tarpeemme, välittää ja pitää meistä huolen. Mahdottomuuksienkin keskellä ja liian suurten vastusten edessä hänelle on kaikki mahdollista. 

Jeesus ei sivuuta tarpeitamme, vaan vakuuttaa Isän tietävän ne tarkasti ja vastaavan meille sopivimmalla ja parhaimmalla tavalla. Saamme masennuksen otteessa jäädä rakastavan Isämme käsiin ja luottaa siihen, että hän on jo huomisessa meitä odottamassa. 

Rakkaat raajarikot oli itselleni valtavan rohkaiseva, lohdullinen ja hoitava lukuelämys. Sen äärellä sain kohdata armollisen ja rakastavan Vapahtajan, joka välittää juuri minusta ja minun asioistani. Hänellä on kaikki meidän tilanteemme hallinnassa, vaikka meistä ei aina tuntuisi siltä. Hän ei ole unohtanut eikä unohda meitä. Tämän kirjan äärellä sain uutta luottamusta Isän rakastavaan huolenpitoon. 

Jaakko Pirttiaho opettaa myös hienosti ja syvällisesti synnistä ja armosta. Hän ei vähättele syntiä, jolla me rikomme toisiamme ja itseämme - ja jolla me rikomme itseään Jumalaa vastaan. Mutta Pirttiaho osaa tarjoilla ihanasti sitä armoa, joka on lääke kaikkeen meidän syntisyyteemme, lankeemuksiimme ja epäonnistumisiimme. Se armo riittää kaikkein kurjimmallekin - uudestaan ja uudestaan. 

Tällaisessa blogitekstissä voi sanoa niin vähän, mutta tässä muutama pieni välähdys Rakkaista raajarikoista. Jos kaipaat Jeesuksen kohtaamista ja hetkeä rakastavan Isän hoidossa, suosittelen sinulle lämpimästi tätä kirjaa. 

Päivä Oy 2020 
125 sivua 
Kannen kuva: iStock.com / Romolo Tavani 

Blogistani löytyvät myös seuraavat kirjat: 

Jaakko Pirttiaho: Armo - kadotettu aarre
Jaakko ja Iiris Pirttiaho: Säröistä loistava Kirkkaus
Iiris Pirttiaho: Lohduta vähän

2 kommenttia: