tiistai 22. syyskuuta 2020

Tuire Malmstedt: Enkelimetsä

 



Arvostelukappale kustantajalta 

Enkelimetsä on Tuire Malmstedtin kolmas psykologinen trilleri, joka on juuri ilmestynyt. Se jatkaa kiitettyä ja palkittua Isa Karos -sarjaa. 

Isa Karos työskentelee poliisina Savonlinnassa, jossa eletään talvea ja jäätävien paukkupakkasten aikaa. Isa on menossa kesällä naimisiin työkaverinsa kanssa ja suunnittelee häitään, vaikka siitä ei tahdo tulla mitään, kun hääpuvun valintakaan ei yhtään innosta. Isa pelkää myös, ettei hänestä ole rakkauteen: hän ei osaa olla onnellinen. Kaiken lisäksi hän näkee painajaisia muun muassa mustista morsiamista. 

Sitten pikkupoika löytää metsästä puuhun hirtetyn morsiamen ja ihmettelee äidilleen puussa roikkunutta enkeliä. Poliisit hälytetään paikalle. 

Jäätynyt kuin valkeaan puettu puu. Hänellä oli vain silmät. Avonaiset. Ne katselivat meitä näkemättä mitään. Kasvot olivat sinertyneet, kädet jään peitossa. Paljaat jalat roikkuivat ilmassa, mutta lähes liikkumattomina. Pakkanen ympäröi ruumista, piti sen paikoillaan. Valkea, kaunis puku oli jäätynyt kankeaksi hänen ympärilleen. Puvun rintamuksesssa oli helmiä. Helmiä, jollaisia olin silitellyt morsiusliikkeessä. Tuntui kuin pakkanen olisi ujuttautunut takkini lävitse rinnuksiini, levinnyt hitaasti syvemmälle ja puristanut sydämeni kylmäksi. 
  Musta morsian. 
  Näky unestani lävähti eteeni, hetken näin edessäni roikkuvan morsiamen kuin valokuvanegatiivina. Mustana. 

Aluksi luullaan, että löydetty nuori nainen, joka oli vasta lopettanut seurustelunsa, olisi tehnyt itsemurhan. Mutta sitten tapahtuu muutakin yllättävää, ja Isa Karos työkavereineen huomaa olevansa tekemisissä todella oudon ja mystisen tapauksen kanssa. Eikä tilanne todellakaan helpota Isan omia painajaisia. 

Vuorotellen nykyhetken kanssa kirjassa on myös lukuja, jotka on otsikoitu Lapsuudessani. Näistä luvuista joutuu pitkään miettimään, kenen lapsuudesta ne mahtavat kertoa, mutta se selviää ajallaan. Laulu lumesta -nimiset luvut puolestaan sijoittuvat 1600-luvun Marinmaalle. Jotain salaperäistä sielläkin on tekeillä. Miten se kaikki liittyy nykyhetkeen selviää vasta kirjan lopulla. Marinmaa onnistuu yllättämään, kuten moni muukin asia. 

Tuttuun tapaansa Tuire Malmstedt tarjoilee todella kylmää kyytiä, jota tällä kerralla tehostavat vielä lumi, pakkanen ja pimeät talvi-illat. Malmstedt osaa myös herättää lukijan kiinnostuksen heti alusta lähtien. Hänen dekkariensa äärellä ei tarvitse ikävystyä ja odottaa, alkaako tässä ehkä tapahtua jotain vai ei. Loppua kohti tahti kiihtyy Enkelimetsässä niin, että minulla alkoi jo mennä pää pyörälle. Myös loppuratkaisu onnistui yllättämään. Luulin olevani ovela ja pystyväni arvaamaan tekijän, mutta metsään meni. 

Tuire Malmstedt on lahjakas kirjoittaja, joka sai ansaitusti Vuoden esikoisdekkari -palkinnon Isa Karos -sarjan ensimmäisestä osasta Pimeä jää vuonna 2018. Viime syksynä ilmestyi sarjan toinen osa Mykkä taivas

Myllylahti Oy 2020 
310 sivua 

Kirja on niin uusi, että muita bloggauksia en pikaisella selauksella löytänyt. 

6 kommenttia:

  1. Tämä dekkarisarja on jäänyt lukematta. Se kyllä kiinnostaa. Hyytävä pakkasdekkari, huh alkoi ihan palella ajatuskin paukkupakkasesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuire Malmstedt on todellinen psykologisen jännityksen mestari. Uskon että tykkäisit hänen kirjoistaan, joten niitä ei kannata jättää lukematta!

      Poista
  2. Sattuipas hauskasti, tämä on minulla meneillään, enää viitisenkymmentä sivua jäljellä. On hemmetin hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä hauskaa, on kiva lukea sitten postauksesi. On kyllä loistavaa jännitystä, kuten Malmstedtilla joka kerta.

      Poista
  3. Olen pitänyt kovasti kaikista kolmesta. Mystinen piirre kiehtoo ja Isa Karos tiimeineen on tullut tutuksi. Jännnittää suorastaan, mitä hurjaa Malmstedt meille seuraavassa osassa tarjoilee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää mystisyyttä Malmstedtin kirjoissa on tosiaan - ja synkkää tunnelmaa. Saapa nähdä millaisia tarinoita häneltä jatkossa tulee.

      Poista