keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Päivi Niemi: Rajansa kaikella

 


Meillä voi olla monia erilaisia ongelmia rajojen kanssa. Jonkun rajat voivat olla hyvin hauraat, ja muut ihmiset pääsevät kävelemään hänen ylitseen ja käyttämään häntä kynnysmattona. Toinen taas on suojautunut paksun panssarin taakse, jolloin rajat ovat liiankin vahvat, ja hänen pitäisi uskaltaa myös avata niitä hiukan. Joku voi olla täysin rajaton ja ajattelee voivansa tehdä ihan mitä vain. Itse kunkin kannattaa myös miettiä, olemmeko itse osanneet huomioida toisten rajat ja kunnioittaa niitä. 

Päivi Niemen kirja Rajansa kaikella käsittelee kaikkea tätä hyvin monipuolisesti ja syvältä luodaten. Rajaongelmien moninaisuus paljastuu viimeistään luvussa Miten rajojen vauriot ilmenevät - eli karrikoituja rajatapauksia. Tässä luvussa on varsinainen tyyppigalleria. Lukijan silmien eteen marssitetaan pitkä rivi tosielämästä tuttuja tyyppejä, joista monesta löysin joko itseni tai jonkun muun. Tyypit ovat Lörpöttelijä, Tunnemagneetti, Tunneryöpyttäjä, Tuhlaaja, Myöhästelijä, Jokapaikanhöylä, Ulkoa ohjattu, Iholle tulija, Luikuri, Toisaalta kuitenkin -tyyppi, Joojoo-mies tai -nainen, Uhri, Jyrä, Kiltti ja Ylivastuullinen. Jokaisen tyypin kuvauksen jälkeen Päivi Niemi kertoo myös, mikä voi auttaa juuri tätä tyyppiä muuttumaan. 

Jo tuosta pitkästä rajatapausten listasta voi päätellä, miten monelle meistä Rajansa kaikella sopii luettavaksi. Kirjassa on muuten kuvituksena Pekka Rahkosen mainioita piirroksia, joita on erityisesti tässä tyyppigalleriassa. Piirrokset kuvaavat erilaisia tyyppejä osuvasti ja joskus jopa humoristisesti, kuten esimerkiksi tässä Lörpöttelijää esittävässä kuvassa: 



Päivi Niemi kirjoittaa siitä, mitä rajat ovat ja mihin niitä tarvitaan. Entä miten lapsuuden kokemukset ja kasvatus vaikuttavat rajoihin? Kirja ei pelkästään kuvaa ongelmaa, vaan antaa myös vastauksia kysymykseen, mitkä eri tekijät sitten auttavat asettamaan rajoja. Luvussa Rajojen vahvistaminen käytännössä on yhdeksän hyvää käytännön harjoitusta, joista mieleeni jäivät esimerkiksi itsekurin harjoittaminen ja mielikuvaharjoitukset. 

Kirjan lopussa on vielä kuuden eri henkilön selviytymistarinat, jotka kertovat kiinnostavasti siitä, miten hyvin erilaisten elämänkokemusten jälkeen on voinut päästä toipumisen tielle ja voitolle pahimmista rajaongelmista. 

Rajansa kaikella sai minut käymään hyvin syviä prosesseja omassa mielessäni. Yllätyin siitä, että kirja avasi minulle sellaisiakin alueita, joista en odottanut lukevani tällaisesta kirjasta. Kun aloitin lukemista, mielessäni oli lähinnä liiallinen kiltteys ja vaikeus sanoa ei. Ylikiltteys onkin yksi rajoihin liittyvä ongelma, mutta rajojen ongelmat ilmenevät myös monella muulla tavalla. 

Antoisa ja kiinnostava teos, joka käy läpi myös omaksi itseksi tulemista, hyvinvointia sekä omien tunteiden ja tarpeiden kuuntelemista. Vahva suositus! 

Kirjan lopussa on vielä useita tyhjiä sivuja, joissa on tilaa omia oivalluksia varten. 

Päivi Niemi on terapeutti, psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinnon suorittanut kouluttaja ja työnohjaaja, jolta on ilmestynyt muitakin kirjoja itsetuntoon ja tunne-elämään liittyen. Hän kiertää myös luennoimassa näistä aiheista. 

Päivä Oy 2018 
279 sivua 
Kansi Jonatan Mellin 
Piirrokset Pekka Rahkonen 

Kirjaa suosittelee myös LauraKatarooma blogissaan Kirjaimia

8 kommenttia:

  1. Rajat ovat mielenkiintoinen aihe inhimillisestikin ottaen sekä ne, jotka itse itsellemme asetamme ja autopilotilla sitten toimimme kuin myös ne, jotka ympäristö meille asettaa tai ainakin niin kuvittelimme...

    Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia lisää eikä kasvattaa ymmärrystä itseään - se armo ja sen antaminen paitsi luonnostaan kaikille muille - myös omalle itselleen ja eikä heittää sitä kiltin-tytön-rusetti olan yli.

    Kiitos esittelystä, kuvituskin vaikuttaa osuvalta: varaukseen meni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kiinnostuit! Tuo kuvitus on muuten tosiaan huikea. Tämä on todella kiinnostava aihe, ja Päivi Niemi käsitteli kirjassa rajoja hyvin syvällisesti monesta eri näkökulmasta. Antoisaa luettavaa, josta jäi paljon mietittävää myöhemmäksikin.

      Poista
  2. Omat rajat on hyvä tuntea. Meidän ptää kuitenkin elää muiden ihmisten kanssa, joten noita rajanylityksiä sattuu varmasti tämän tästä. Itsekin yritän olla herkkänä havaitsemaan, etten ylittäisi rajoja joissakin asioissa.
    Onneksi on laadittu lait ja asetukset ja sitten on sääntöjä, joita opettelemalla voi oppia elämään muiden ihmisten kanssa.
    Olen kyllä aina ollut se ns. kiltti ja rauhallinen ihminen, mutta huomaan silti, että hankauksia tulee jatkuvasti.
    Voisin ottaa esimerkiksi Trumpin, joka on saanut huseerata miten sattuu ja tekee sitä edelleen ja puolet amerikkalaisista toivoo, että jatkaisi edelleen. Trump on ylittänyt älyttömästi rajoja ja loukannut valtavasti ihmisiä tehdessään niin. Raha ja valta antavat mahdollisuuden elää rajoista piittaamatta. En haluaisi itselleni semmoista elämää. Enkä halua ehdoin tahdoin loukata ketään ihmistä ylittämällä rajani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä omat rajat on hyvä tuntea ja myös vahvistaa niitä, jos siihen on tarvetta. Itse olen kiltteyteni takia välillä pulassa, joten tekee hyvää lukea tällaisia kirjoja. Joskus sitä kyllä ikäväkseen joutuu huomaamaan olleensa myös se rajojen rikkoja joissain tilanteissa.

      Tuo on minulle arvoitus, miksi nykyään niin monet ihailevat sellaista rajatonta ihmistä kuin tämä mainitsemasi. Ihmisten arvomaailma on muuttunut selvästi kovemmaksi.

      Poista
  3. Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta. Omien rajojen kanssa on saanut työskennellä melkoisesti ja on menty ääripäästä toiseen. Minulla myös ylikiltin kynnysmaton vikaa, mutta sitten toisaalta vastapuolena kapina ja ylisuojelevainen asenne omia oikeuksia kohtaan. En enää voi sietää, jos minut yritetään jyrätä alle. Sitten saatan salaa hävetä omaa "röyhkeyttäni", kun en suostu kynnysmatoksi. Hankalaa :D

    Kirjan nimi meni muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi hyvä kirja tästä aiheesta - suosittelen! Omien rajojen parissa riittää kyllä työmaata. En oikein osaa nähdä, että oppisin koskaan olemaan kovin tiukka, mutta kukapa tietää? Toivossa on hyvä elää!

      Poista
  4. Mielenkiintoisen kuuloinen kirja, enpä olekaan tästä ennen kuullut! Pitääpä lukea jossain vaiheessa :) Tällaiset monia koskettavat kirjat, joihin lähes jokainen ihminen voi jossain määrin samaistua ja löytää tunnistettavia piirteitä (joka itsestään tai lähipiiristään), ovat mukavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan kiinnostava kirja, josta voi löytää niin itsensä kuin monta muutakin tuntemaansa ihmistä. Suosittelen!

      Poista