sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Jenny Fagerlund: 24 pientä ihmettä

 

Suomentanut Antti Saarilahti 

En malttanut olla lukematta heti marraskuussa tällaista jouluista herkkupalaa. Ruotsalaisen Jenny Fagerlundin 24 pientä ihmettä on ilmestynyt tänä syksynä suomeksi. Se on juuri sellainen hyvän mielen romaani, jollaisia kirjailija itse kertoo rakastavansa. Sellaista romanttista viihdettä, joka hemmottelee lukijaansa kuin konvehtirasia. 

Kirjan päähenkilö on tukholmalainen Emma, joka pitää sisustuspuotia, mutta lähestyvä joulu ahdistaa häntä, ja hän haluaisi vain hypätä sen yli tammikuuhun. Hän piti joulusta ennen, mutta kaksi vuotta sitten hänen miehensä Niklas kuoli onnettomuudessa juuri jouluaattona, ja sen jälkeen Emma vajosi pohjattomaan suruun, jolle ei loppua näy. Lisäksi hän syyttää itseään tapahtuneesta. 

Emman sisko Magda yrittää tehdä kaikkensa saadakseen hänet tekemään jotain puotinsa ja sen joulumyynnin eteen. Lisäksi Emman pitäisi Magdan mielestä aloittaa jokin harrastus, että hän piristyisi. Emmaa Magdan pomotus vain ärsyttää. Enää ei saa omassa liikkeessäänkään olla rauhassa. 

Sitten eräänä marraskuisena iltana Emma törmää kadulla vanhaan mieheen, joka on eksynyt lumipyryssä. Emma opastaa miehen kotiin ja saa idean. Voisihan hän aloittaakin uuden harrastuksen: hän tekisi hyvän työn joka päivä joulukuun 1.-24. päivinä. 

Kaksikymmentäneljä hyvää tekoa kahdessakymmenessäneljässä päivässä. Se oli täydellinen suunnitelma joulukuulle: muiden auttaminen pienissä ja suurissa asioissa. Ehkä jonkun elämä voisi jopa muuttua paremmaksi. Emma loikkasi ison lumikinoksen yli. Niklas olisi pitänyt uudesta harrasstuksestani. Hän olisi nauranut ja sanonut, että sellainen maailmanpelastajahan sinä olet

Emman päiviin tulee tämän päätöksen myötä yllättävän paljon uutta sisältöä ja elämää. Hän tutustuu uusiin ihmisiin ja alkaa pitkästä aikaa nähdä pientä valoa elämässä, vaikka suru painaakin vielä raskaana sydämessä. Ja vaikka hän ei koekaan olevansa vielä valmis uuteen suhteeseen, jotain silläkin rintamalla tietysti tapahtuu, kun kerran tällaisesta kirjasta on kysymys. 

24 pientä ihmettä on osittain ennalta-arvattava, mutta mieltä lämmittävä tarina täynnä ihanaa talvista tunnelmaa. Siitä tulee jouluiselle mielelle, ja itsellekin tulee mieleen, että tuollaiset 24 hyvää tekoa joulun alla olisi aika hauska toteuttaa. Niidenhän ei tarvitse olla mitään liian suurta: Emmakin saattoi joskus sanoa jotain kaunista tapaamilleen ihmisille tai tarjosi kahvit asiakkaalle. 

Gummerus 2020 
269 sivua 
Alkuteos 24 goda gärningar 2019 
Kannen suunnittelu Emma Graves 
Kannen kuvat Shutterstock 

P. S. Joku on voinut lukea yhden joulupostaukseni, jossa sanon, etten ole yhtään jouluihminen, mutta se riippuu asianhaaroista. Joulufiilistely ja joulukirjojen lukeminen on aina mukavaa, niinäkin vuosina, joina olen väsynyt marras-joulukuussa. Tänä vuonna en edes ole väsynyt, joten antaa joulun tulla! 

4 kommenttia:

  1. Tällä kirjalla on ihana ja sydäntälämmittävä ajatus takanaan. Tehdä hyvä teko päivässä. Ainakin jotain pientä. Tervehtiminen ja hymy, siitä se lähtee. Sellainen pitäisi olla automaattista ihmisten välillä, mutta se on unohtunut jonnekin. Anteeksipyyntö on taidettu unohtaa lapsuuteen. En ainakaan kuule aikuisten pyytävän toisiltaan anteeksi. Päinvastoin.
    Julkisuudessa vihapuheet ovat yleistyneet. Siitä antaa kansanedustajat hyvän esimerkin. Ehkä se tulee siitä, kun on kuunneltu liikaa Trumppia. Onneksi hänen esimerkistä päästään eroon.
    Kaunis käytös ja kohteliaat tavat kannattavat aina. Tämmöinen kirja on ihastuttava lukea näin joulun alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ihana idea tuo hyvä teko päivässä. Joulun alla pystyisi hyvin tekemään itselleen sellaisen 24 teon "joulukalenterin".

      Kyllä nykyään on tosiaan paljon vihapuhetta ja huonoa käytöstä. Aikuiset ihmiset käyttäytyvät niin huonosti, että antavat kyllä lapsille ja nuorillekin huonon esimerkin. Se on surullista. Pitäisi itse osata tuoda jotain vastapainoa kaikelle negatiivisuudelle, niitä kauniita sanoja ja hyviä tekoja.

      Tämä oli ihana kirja luettavaksi näin joulun alla. Kun tekee toisille hyvää, tulee itsekin hyvälle mielelle, sen näki tästäkin tarinasta.

      Poista
  2. Kuulostaapa ihanalta ja mielenkiintoiselta kirjalta. Otan vinkistä vaarin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä on aivan ihastuttava joulutarina, joten suosittelen lämpimästi!

      Poista