sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa

 

Mustien vuorten varjossa kertoo 1980-90 -lukujen taitteesta, jolloin Itä-Euroopassa kuohuu. Rautaesirippu murtuu, Romaniassa tapahtuu vallankumous, Jugoslaviassa soditaan ja Sarajevoa piiritetään. Tämän kaiken keskellä nuori Rakel Aho työskentelee ulkomaankirjeenvaihtajana. 

Alussa Rakel matkustaa Romaniaan juuri kun Ceausescut on teloitettu. Siellä paikallinen Romeo-niminen mies tarjoutuu hänen tulkikseen ja oppaakseen. Kuinka ollakaan, siinä sivussa he rakastuvat toisiinsa. 

Talviaurinko lämmitti vuorten yllä, kun Constantin parkkeerasi Daciansa torin reunaan. Pilvet olivat väistyneet ja kaupunki herännyt arkeen, joka huokaili harmaana. Kaduilla partioivat sotilaat vartioivat vallankumousta. Kypäriin oli kiinnitetty punaisia neilikoita, Romeon mukaan kiitoksena siitä että armeija oli pysynyt kansan puolella. Täyteen ahdetut haitaribussit keinahtelivat raskaasti, talvitakeissaan kiiruhtavat ihmiset väistelivät kuralätäköitä. 

Myöhemmin Rakel matkustaa Bosniaan ja haastattelee muun muassa Sarajevon piirittäjiä. Vielä myöhemmin hän on itse vaaravyöhykkeellä työskennellessään Sarajevossa, jossa voi koska tahansa joutua tarkka-ampujan luotien kohteeksi. 

Kaupunkia ympäröivien vuorten rinteet olivat yhtäkkiä täynnä tykkien ja kranaatinheitinten jyrinää ja savua, ne sylkivät rautaa ja räjähteitä kohti Sarajevoa. Rakelin tärykalvot olivat revetä, ja hänestä tuntui että koko vuori oli alkanut vavista ja kaatuisi kohta kaupungin päälle. Sarajevon moukarointi oli alkanut samalla hetkellä myös vastakkaisilta vuorilta, tulenlieskat välkkyivät ja kranaatit vihelsivät, kun ne lensivät suurissa kauniissa kaarissa kohti kaupunkia. Rakel ymmärsi, mitä Radovan Karadzic oli tarkoittanut vuorisaarnalla. 

Asemapaikkana Rakelilla on Budapest, ja myös siellä hän kokee yhtä ja toista. Menneisyyteen jäänyt Romeokin palaa yllättäen kuvioihin Budapestissa. 

Minua kiinnostivat tässä kirjassa Romanian ja Bosnian tapahtumat, ja toki myös Budapestin kaupunkikuvausta oli kiva lukea, kahvilaelämää ja muuta. Tunsin kuitenkin itseni huijatuksi, kun takakannen perusteella luulin lukevani lähinnä Romaniasta ja Sarajevosta. Käytännössä kuitenkin kirjan keskivaiheilla ollaan pitkään Budapestissa, jossa keskitytään erään arvotaulun tapaukseen. Vaikka siihen liittyy jännitystäkin, en olisi jaksanut paneutua niin huolella johonkin tauluun kesken kaiken. 

Muutenkin kirja on aika sirpaleinen siirtyessään vähän väliä aiheesta ja paikasta toiseen. Sellaista toimittajan elämä tietysti on, mutta vähitellen alkoi väsyttää, kun olisi pitänyt taas alkaa sisäistää jotain ihan uutta kuviota. 

Kuten Kaksi sivullista -blogi (linkki alla), myös minä ihmettelin Rakelia, joka hullaantui Romeoon niin, että rakkaus sokaisi hänet täysin. Aina uudestaan kun Romeo osoittautui oudoksi ja epäluotettavaksi, Rakel vain jatkoi suhdetta täysin tyytyväisenä. 

Kuitenkin kun kirjan lukee loppuun asti, onhan se kokonaisuutena kiinnostava. Eniten minua kiinnosti ajankuva kommunisminjälkeisestä Itä-Euroopasta. Nautin myös kielestä ja ympäristön kuvauksesta. Tarinassa on lisäksi paljon dramatiikkaa ja jännitystä sellaista kaipaaville. 

Gummerus 2011 
346 sivua 

Kirjasta muualla: 

2 kommenttia:

  1. Hullaantuminen on mahdollista ja niinpä naisia tai miehiä käytetään usein hyväksi, kun he hullaantuvat, viedään jopa rahat ja omaisuus.
    Aika usein näkee elävässä elämäässä, miten yksipuolisia hullaantumiset ja rakastumiset voivat olla. Rakkaushan on yleinen kirjan aihe. Siihen liittyy mustasukkaisuutta ja muuta suurta draamaa.
    Tykkäsin Heikuran Lahja äidilleni teokseesta, joten kiitos tästä lukuvinkistä. Siinä on useita kiinnostavia teemoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan tuollaista hullaantumista ja sokeaa rakastumista tapahtuu, ja monelle käy siinä huonosti. Se on surullista.

      Itse en ole lukenut Heikuralta mitään muuta. Tämä on ilmeisesti hänen esikoisteoksensa ja tässä on kyllä paljon kiinnostavaa, joten kannattaa tutustua.

      Poista