perjantai 6. maaliskuuta 2020

Suvi Bowellan: Ihana herkkyys - Rikasta elämää kaikilla aisteilla

Moni erityisherkkä on saanut kuulla olevansa outo, yliherkkä tai ylidramaattinen. Moni herkkä ihminen on myös ymmällään itsensä suhteen ja soimaa itseään, kun ei pysty siihen, mihin "muut" pystyvät.

Näin toteaa Suvi Bowellan kirjansa esipuheessa. Hän halusi kirjoittaa kirjan, jossa herkkyys olisi voimavara ja joka näyttäisi herkille heidän hyvät puolensa ja vahvuutensa. Siinä hän on myös onnistunut. Ihana herkkyys on upea kirja sekä asiasisällöltään että visuaalisesti. Se on herkälle ihmiselle todella voimaannuttava luettavaa.

Toki vahvuuksien ohella kirjassa käydään läpi myös niitä ominaisuuksia, jotka helposti aiheuttavat erityisherkälle ylikuormittumista. Sellaisia ovat esimerkiksi omat voimakkaat tunteet, toisten ihmisten tunnetilojen imeminen itseensä, kiire, melu ja muut liialliset aistiärsykkeet.

Mutta kirjan sanoma on, että herkkä ihminen ei ole viallinen, outo eikä sairas. Hänellä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa - niin kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Jos hän oppii pitämään huolta rajoistaan ja jaksamisestaan ja voi järjestää elämänsä itsensä näköiseksi, hän voi elää täyttä elämää omia vahvuuksiaan toteuttaen. Herkän ihmisen persoonassa on paljon kaunista ja hyvää. 

Vaikka tämä maailma tuntuukin olevan vahvojen, kovien ja rationaalisten ihmisten maailma, aika kova paikka tämä kyllä olisi, jos täällä ei olisi muunlaisia ihmisiä. Herkillä ihmisillä on paljon annettavaa maailmalle. Täällä tarvitaan myös tunteellisia, myötätuntoisia, intuitiivisia ja sydämen kautta eläviä ihmisiä, syvämietteisiä, luovia, taiteellisia ja kauneutta ympärillään näkeviä ihmisiä. Ihmisiä, jotka osaavat lukea toisten kehonkieltä, eläytyä toisten asemaan ja ottaa toiset huomioon.

Vaikka jokainen on herkkä omalla tavallaan, tunnistin itseni suurimmasta osasta tämän kirjan kuvauksia. Esimerkiksi tuttua on se, että herkät ovat oppineet "kulkemaan kaikkialla ja jatkuvasti antennit ojossa, herkkinä havaitsemaan pienetkin muutokset äänensävyissä, äänenpainoissa ja tunneilmapiirissä. He ovat loistavia huomaamaan kasvoilla salamannopeasti välähtävät ilmeet, jotka paljastavat ihmisten todelliset tunteet ja mielipiteet, sekä lukemaan toisten kehonkieltä." 

Kirjassa on hyviä vinkkejä oman hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseksi. Kuten miten pärjätä voimakkaiden tunteiden kanssa, miten niitä voi käsitellä ja rauhoittaa. Ja kun erityisherkällä on taipumus elää oman päänsä sisällä, kirja kertoo, miten itsensä voi maadoittaa, tulla sinuiksi myös kehonsa kanssa, pitää siitä huolta ja olla läsnä tässä ja nyt eikä vain siellä omassa päässään. Liikunta ja terveellinen ruoka ovat tärkeitä asioita hyvinvoinnin kannalta, samoin luonnossa rauhoittuminen. Omista rajoistaan kannattaa pitää huolta ja opetella sanomaan ei.

Bowellan kirjoittaa myös uskomuksista eli ajattelusta - miten meillä voi olla opittuja negatiivisia ajatuksia, jotka muokkaavat elämäämme, vaikka niillä ei välttämättä olisi todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

Myös henkisyys on Bowellanille tärkeä asia, joten siitäkin on oma lukunsa kirjassa.

Henkisyydestä en itse ole kiinnostunut, mutta kokonaisuutena kirja on kaikin puolin ihana ja suorastaan hoitava lukuelämys. Jo sen värikkäät aukeamat ja upeat valokuvat hoitavat mieltä, koska kauneudestahan me herkät nautimme täysin siemauksin. Kirjaa lukiessaan tuntui myös kuin istuisi jakamassa asioita läheisen ystävän kanssa ja pohtimassa, miten paljon yhteistä meillä onkaan. Sellainenhan on aina virkistävää.

Itselleni kirja myös vahvisti tiettyjä asioita tulevaisuuteen liittyen, sellaisia jotka olin tajunnut muutenkin, mutta oli hyvä saada niihin vahvistusta. On hyvä tuntea itsensä ja rajansa: silloin tietää, mihin elämässä kannattaa ryhtyä ja mihin ei. On parempi elää vahvuuksiensa kautta kuin yrittää väkisin olla niin kuin muut, olla jotain mitä ei ole. 

Rakastu uniikkeihin ominaisuuksiisi äläkä turhaan koeta sulloa itseäsi muottiin, joka ei kerta kaikkiaan istu. On uuvuttavaa olla jotain muuta kuin on. Kun rakastuu itseensä, alkavat muutkin elämän palaset loksahdella ihmeellisesti kohdilleen. Itseään kunnioittava ihminen ei suostu älyttömyyksiin, vaan valitsee itselleen hyviä asioita. Siinä on yksinkertainen kukoistuksen salaisuus.


Otava 2018 
Hidasta elämää 
220 sivua 
Kuvitus / valokuvat: Istock 
Graafinen suunnittelu: Emmi Kyytsönen 

Muissa blogeissa:

Lentävä joogamatto
Kirjakirjokansi
Minnean muruja
Niittykukkia
Inspiration
KastehelmiB 

6 kommenttia:

 1. Tuo olisi kiva lukea, ehkä tulee joskus kirjastoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea! Tämähän on ilmestynyt jo 2018, joten voi hyvinkin olla kirjastossa. Kyllä herkkyyskirjoja tuntuu löytyvän kirjastosta aika hyvin.

   Poista
 2. Kiintoisa postaus! Herkkyys on mielenkiintoinen ja kaksitahoinen ominaisuus, josta on sekä haittaa että hyötyä.
  Tuo antennit ojossa kuvaa hyvin tunnistettavaa tunnetta ja olotilaa, tuttua...
  Postauksesi viimeinen kappale kiteyttää hyvin tavoitteen.
  Myös itselleen voi antaa armoa ja hyväksyntää. Kukoistavaa ja leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kiinnostava kirja. Herkkyydestä on tosiaan sekä haittaa että hyötyä. Siitä itseensä armollisesti suhtautumisestakin Bowellan tässä kirjoittaa. Ja millaisia me itse kukin olemmekin persoonaltamme, kyllä jokaiselle tekisi hyvää olla itselleen armollinen. Kiitos samoin levollista viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Voi mikä kirja! Minäkin tuota tarvitsisin...Elaine Aronin Erityisherkkä on yksi blogini eniten luetuimmista kirjoista. Olen erityisherkkä, mutta olemukseni viestii muuta. Korkeat energiapiikit, suuri seurallisuus ja sitten ihan poikki. Tarvitsen hiljaisuuteni ja tilani. Sitten vasta jaksan. Jos on kalenterissa kahtena päivänä menoa, ei tunnu kivalta.

  Minulla on nyt menossa se Jaakkolan elämäntapaopas, mutta ehdin lukea sitä sivun silloin, toisen tällöin.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä sinulle lämpimästi tätä kirjaa! Aivan ihana teos ❤ Minulla on pari Elaine Aronin kirjaa, tilasin ja luin ne englanninkielisinä varmaan joskus silloin, kun häntä ei ollut vielä suomennettu. Enemmän haluaisin lukea tästä aiheesta tällä hetkellä. Ei minustakaan varmasti näy herkkyys ulospäin, kun en ole mitenkään erityisen eteerisen näköinenkään... 😂 Ja muutenkin sellaiset asiat oppii pitämään omana tietonaan. Minäkin olen kyllä sellainen, etten jaksaisi olla menossa kahtena peräkkäisenä päivänä. Paljon aikaa ja hiljaisuutta tarvitsee latautumiseen.

   Poista