tiistai 24. maaliskuuta 2020

Outi Rajala: Kengät jalasta - Päivän rukouksia vuosilta 2014-2019

Lähetysyhdistys Kylväjän sivuilla (klikkaa tästä) ja Facebook-seinällä on julkaistu syksystä 2014 asti Päivän rukouksia, joiden kirjoittajana on useimmiten ollut Outi Rajala. Minäkin luin niitä rukouksia, kun olin vielä Facebookissa, ja minusta niissä oli usein hyviä ja puhuttelevia oivalluksia Raamatusta, uskosta ja elämästä. Siksi ilahduinkin, kun kuulin, että niitä on julkaistu nyt myös kirjan muodossa.

Kirjan esipuheessa Outi Rajala kertoo, että rukousten valitseminen yli 1500 rukouksen joukosta ei ollut helppo tehtävä. Hyvin pienen osan niin suuresta rukousten määrästä on todella voinut valita näiden kansien väliin, mutta monipuolisesti eri aiheita nämä rukoukset käsittelevät, ja paljon hyviä oivalluksia ja rohkaisua näissäkin on.

Rukoukset on jaettu aihepiireittäin: Rukoillen, Raamatun äärellä, Muutosvaiheissa ja muutoksia odotellessa, Taisteluissa, Toisten saappaissa - ja omissakin, Lähetyselämää, Joulunaikaan, Pääsiäiseen, Kesästä syksyyn ja Jeesuksen kanssa.

Kun kysymyksessä on lähetysyhdistys, lähetysaiheinen osio on luonnollisesti kaikkein pisin. Siinä muistetaan lähettejä monissa erilaisissa tilanteissa aina lähtöön valmistautumisesta kotimaahan paluuseen. Ja ennen kaikkea tietysti paikan päällä lähetyskentällä.

Mutta paljon on myös muita rukouksia. Mitäpä osaisin valita niiden runsaudesta tähän näytteeksi?

Erityisen ajankohtaiselta juuri nyt tuntuu rukous otsikolla Mutta Jumala ei unohtanut, joka on saanut alkunsa Raamatun sanoista: "Mutta Jumala ei unohtanut Nooaa." (1. Moos. 8:1) Nooakin oli arkissaan suljetussa tilassa, niin kuin mekin nyt joudumme aika paljon olemaan. Rukouksen alussa Outi Rajala kirjoittaa, miten kauan kesti ensin vedenpaisumus ja sitten vielä sen odottaminen, että maa kuivuisi ja arkista päästäisiin ulos.

Rukous jatkuu:

Silti Sinä, Jumala, et unohtanut Nooaa. 

Herra, kun meilläkin on vaiheita, 
jolloin tunnemme olevamme 
yhtä suljetussa tilassa 
kuin Nooa oli arkissa, 
ja se vaihe kestää ja kestää 
ja linnutkin tulevat takaisin, 
anna meille luottamusta, 
että Sinä et ole meitä unohtanut. 
Anna kärsivällisyyttä 
odottaa vesien laskeutumista 
ja maan kuivumista. 
Auta elämään arkissakin 
mahdollisimman mielekästä elämää...

Tässä vain osa tuosta pitkästä rukouksesta. Kirjasta sen voi lukea kokonaan! Lyhyt rukous puolestaan on esimerkiksi tämä:

Erämaan kauneus 

Ei erämaa ole vain kuiva ja karu, 
se on myös äärettömän kaunis. 
Herra Jeesus, 
näytä minulle oman elämäni erämaan 
kauneus.  

Pääsiäisrukouksista erityisen ihana on Odotan pääsiäistä. Pääsiäisaiheinen rukous on myös Nyt on toisin, joka nousee jakeesta Luuk. 22:36: "Jeesus sanoi: 'Nyt on toisin.'" Tässä osa siitä:

Herra, kun olet opettanut meitä 
toimimaan tietyllä tavalla 
ja sitten yhtäkkiä sanotkin: "Nyt on toisin", 
auta meitä uskomaan sanasi. 

Auta sopeutumaan uuteen tilanteeseen, 
uuteen käskyyn, 
uuteen kutsumukseen. 
Jeesus sanoi: "Nyt on toisin" 
tilanteessa, jossa kirjoitukset kävivät toteen, 
historian käännekohdassa. 

Auta meitä näkemään 
oman elämänhistoriamme käännekohdat, 
toteamaan: "nyt on toisin", 
ja toimimaan sen mukaan. 

Myös monta jouluaiheista rukousta kirjasta löytyy, jos joku tulee tänne loppuvuodesta etsimään jouluaiheisia kirjoja. Mutta ei joulusta sen enempää näin keväällä.

Tässä ihan pienet maistiaiset tästä kirjasta, jonka äärellä lukija pääsee viettämään monet siunatut rukoushetket. Jo aikaisemmin Facebookissa näitä rukouksia seuratessani olen erityisesti ihastellut Outi Rajalan kykyä löytää Raamatun jakeista jotain aivan uutta ja saada ne elämään meidän arkemme tilanteissa tässä ja nyt. Hän ammentaa sieltä aarteita rohkaisuksi meille lukijoille.

Julkaisija Lähetysyhdistys Kylväjä 2019 
Kustantaja CoLink Oy 
189 sivua 
Kansikuva: Mikko Saari 
Piirroskuvat Anni Mattila 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti