lauantai 14. maaliskuuta 2020

Danielle Miettinen: Juokse Jaakko juokse!

Danielle Miettiseltä on juuri ilmestynyt Jaakko Pirttiahosta, Yksin armosta-blogia pitävästä Kansan Raamattuseuran raamattukouluttajasta, kertova elämäkerrallinen romaani Juokse Jaakko Juokse! Heti alkuun voin sanoa, että jos haluat lukea todella koskettavan ja rohkaisevan kristillisen elämäkerran, lue tämä! Itse olin mykistynyt siitä, miten hoitava ja armollinen sanoma Jaakon elämäntarinan kautta välittyy. Käsittämättömän rankkojen elämänkokemusten kautta häntä on hiottu kuin timanttia, ja siinä puristuksessa on syntynyt se armollinen julistus, josta Jaakko Pirttiaho tunnetaan.

Kirjan vahvuus on siinä, miten avoimesti ja rehellisesti Jaakko Pirttiaho avaa omia kipuilujaan, heikkouksiaan, epävarmuuttaan, kiusauksiaan, syntisyyttään - kaikkea sitä, mikä on meille ihmisille syvimmin yhteistä. Kaikkein yksityisin on kaikkein yleisintä, ja niinpä lukija voi löytää itsensä juuri niistä samoista kivuista, joita Jaakko on käynyt läpi eri asioissa. Kuitenkin me usein vaikenemme sujuvasti monista kipeistä asioista, ainakin me uskovaiset. Yritämme esittää olevamme kaiken tuollaisen yläpuolella, vaikka ihmisiähän tässä vain ollaan. Siksi on ihanaa ja vapauttavaa, kun joku puhuu asioista niiden oikeilla nimillä ja tunnustaa, että minulla on tällaista. Silloin myös lukija tai kuulija tajuaa, etten kamppaile yksin näiden asioiden kanssa, vaan meitä on muitakin.

Jaakko Pirttiaho kertoo vaikeasta isäsuhteestaan ja sen vaikutuksesta ihmissuhteisiinsa. Uskoontulosta, hengellisen työn tekemisestä ja nuoruuden ylihengellisyydestä. Rakkaudesta, avioliitosta ja vaikeudesta olla rakastava ja uskollinen puoliso. Ongelmista seksuaalisuuden alueella, ihastuksista.

Jaakolle on tapahtunut enemmän rankkoja asioita kuin yhdelle ihmiselle soisi tapahtuvan: muun muassa vakava vammautuminen kaatuvan puun alle jäädessä, avioero, hometalot... Yhdessä vaiheessa hän joutui myös lähtemään syvän masennuksen takia sairaalaan. Tästä kaikesta Danielle Miettisen kirja kertoo koskettavasti.

Kuitenkin elämän raunioilla löytyi siunaus, löytyi se tärkein: uusi läheisyys Jeesuksen kanssa. Sieltä omien epäonnistumisten ja kaiken menettämisen keskeltä nousi se armon sanoma, jota Jaakko Pirttiaho nyt julistaa.

Oli myös ilo lukea siitä, miten Jaakko on oppinut hyväksymään itsensä herkkänä miehenä, siis omana itsenään, ja on myös löytänyt ympärilleen herkkiä, taiteellisia ja empaattisia miehiä. Nainen voi olla maskuliininen ja mies feminiininen, ja se on ihan ok. On aina upeaa, kun ihminen voi tulla juuri siksi mitä on. Ei tarvitse yrittää olla jotain muuta.

Kirja kuvaakin myös Jaakon kipuilua oman miehisyytensä kanssa ja isänikävää. Yritystä saada hyväksyntää omalta isältä ja isähahmon kaipausta.

Juokse Jaakko juokse! on monella tavalla hoitavaa ja rohkaisevaa luettavaa. Se kertoo Jumalan suurista teoista pienen ihmisen elämässä - Jumalan ihmeellisestä armosta.

Pimeyteen laskeutuva Jumala synnyttää ihmettelevää kunnioitusta ja vastarakkautta. Raamatussa puhutaan siunauksista, jotka löydetään syvyyksissä. Ihmisen heikkous ei ole Jumalalle ongelma, mutta ihmisen vahvuus voi olla. Kiinanlähetyksen pioneerilta Hudson Taylorilta kysyttiin, miten oli mahdollista, että Jumala käytti häntä niin voimakkaasti kiinalaisten sielujen pelastamiseksi. Hudson Taylor vastasi: "Olen ollut riittävän heikko, jotta Jumala on vonut olla vahva." 
  Profeetta Jesaja merkitsi muistiin lupauksen: "Jumala ei muserra särkynyttä ruokoa." Ruoko oli halpaa ainetta, josta tehtiin soivia pillejä. Kun ne menivät rikki, ne heitettiin pois. Ihminenkin voi mennä rikki, hän ei enää soi niin kuin soittimentekijä tarkoitti. Ihmisten laskelmissa rikki menneet joutavat sivuun. Jeesus kuitenkin ottaa särkyneen ja poisheitetyn instrumentin varovasti käteensä ja asettaa sen rakkaudellaan ennalleen niin, että se alkaa soida kauniimmin kuin koskaan. 

Osa kirjassa esiintyvien henkilöiden nimistä on muutettu ja dialogit ovat paikoin fiktiivisiä.

Karas-Sana 2020 
222 sivua 
Kannen suunnittelu: Kari Turunen 
Kansikuva: Sari Savela 
Kirjan ulkoasu: Päivä Oy 

Kirjasta kertovat myös

Recta Via
Päivi Kettunen

Sana-lehden juttu: Armo löytyi murtumisen kautta

Blogistani löytyvät Jaakko Pirttiahon kirjat Säröistä loistava Kirkkaus ja Armo - kadotettu aarre.

2 kommenttia:

 1. Kuulinkin viime viikolla Radio Deissä otteita kirjasta Jaakon lukemana. Jaakon äitiin tutustuin vuosia sitten (oltiin samassa rukousryhmässä) ja hänen tätinsä on työkaverini, joten olen senkin takia kiinnostunut kirjasta. Jaakon lähettipiiriin liityin viime vuonna.
  Kiitos tästä esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet Jaakon lähettäjänä ja tunnet hänen läheisiäänkin. Kannattaakin lukea myös tämä aivan ihana kirja. Se on todella rohkaiseva! ❤

   Poista