maanantai 29. kesäkuuta 2020

Pekka Havupalo: Kun Jumala kutsuu - Abrahamin kanssa kutsumustiellä

Arvostelukappale kustantajalta

En ole lukenut Pekka Havupalon aikaisempia kirjoja, mutta tämä hänen uusi kirjansa osoittautui todella antoisaksi. Siinä hän käy läpi Raamatusta Abrahamin vaiheita matkalla kutsumuksensa ja Jumalan lupausten toteutumiseen. Havupalo osaa ammentaa noista tutuista Raamatun kertomuksista yllättävän paljon tuoreita näkökulmia, joita en itse ollut koskaan tullut ajatelleeksikaan Raamattua lukiessani. Kun Jumala kutsuu -kirjan äärellä Abrahamin vaiheet alkavat elää, ja niistä löytyy paljon yhtymäkohtia lukijan omaankin elämään.

Kirjassa on kaksitoista lukua, joissa käydään läpi muun muassa kasvuprosesseja, taisteluväsymystä, pettymyksiä ja pelkoa, Abrahamin epäonnistumisia ja Jumalan armoa sekä identiteetin muutosta, kun Jumala antoi Abramille ja Saaraille heidän uudet nimensä Abraham ja Saara. Lopulta tullaan sitten luvatun lapsen syntymän aikaan ja valtavaan iloon, jonka tämä lapseton pari sai kokea vielä vanhoilla päivillään, kun vuosikausia kestänyt odotus vihdoin päättyi. Viimeisessä luvussa kerrotaan siitä, kun Jumala koetteli Abrahamia: rakastiko tämä enemmän sitä kaikkein kalleinta Jumalalta saamaansa lahjaa, Iisakia, vaiko Jumalaa itseään.

Kiinnostavaa on myös, että yksi luku, Unelmien välikappaleena, on omistettu kokonaan Haagarille, joka Abrahamin ja Saaran näkökulmasta oli pelkkä sivuhenkilö heidän tarinassaan. Mutta Jumalalle hänkään ei ollut mikään sivuhenkilö tai vain toisten ihmisten unelmien toteuttaja, vaan arvokas omana itsenään. Siksi Jumala hoiti myös häntä ja antoi hänelle aivan omat henkilökohtaiset lupauksensa.

Kirjan lopussa on vielä jokaiseen lukuun liittyen kysymyksiä, joiden kautta omaa kutsumustietä voi pohtia syvemmin joko itsekseen tai ryhmässä.

Kun Jumala kutsuu oli todella puhutteleva lukuelämys, jonka äärellä sain pohtia sekä viime aikoina että kauempana menneisyydessä läpikäymiäni asioita. Todella mahtava kirja oman elämän, jumalasuhteen ja kutsumuksen prosessoimista ajatellen. Abrahamin elämästä löytyi niin paljon uusia näköaloja, jotka koskettivat myös minua. Nämä eivät ole vain joskus muinaisina aikoina tapahtuneita asioita, vaan jotain sellaista, mitä itse kukin kristitty käy elämässään läpi tänäkin päivänä.

On vaikea valita, millaisia otteita kirjasta jakaisi tässä, mutta yritän poimia sieltä jotain.

Kun tulevaisuuden toivo oli haudattu, Jumala ilmestyi ja esitti selkeän kutsun... Jumala ilmestyy edelleen usein toivon hautausmailla, kun inhimilliset mahdollisuudet on käytetty loppuun ja merkitys menetetty. Niinpä Jumalan kutsu merkitsee myös toivon ja tarkoituksen ylösnousemusta. 

***

Rukouksen jälkeen vaikeudet siis kärjistyivät äärimmilleen. Siihen oli varmasti montakin syytä. Paholainen oli jo pannut merkille sen, että Jumalalla oli jotakin erityistä tekeillä Abramia varten nimenomaan Kanaaninmaassa. Abram täytyi siis saada pois siitä maasta tavalla tai toisella. Toisaalta Jumala halusi tehdä Abramille täysin selväksi sen, että Jumalan lupaukset voi toteuttaa vain Jumala. Kolmanneksi Jumala on ollut aina kiinnostuneempi luonteemme kehittämisestä kuin mukavuudestamme. Luonteemme kehittäminen taas edellyttää vaikeuksia. 

***

Ismaelin syntymästä oli kulunut kolmetoista vuotta. Näiden vuosien aikana Abram oli vanhentunut jo 99 vuoden ikäiseksi. Ismaelin syntymän jälkeen Abramin elämässä ei ollut tapahtunut mitään, mikä olisi pitänyt merkitä muistiin jälkipolville. Suuri osa Jumalan kutsun seuraamisesta muodostuu tavallisesta arjesta, uskollisuudesta kaikelle sille, mitä Jumala on jo puhunut, sekä palvelusta niissä tehtävissä, joihin Jumala on jo ohjannut. Kyky kestää tavallista arkea, välillä harmaata ja yksitoikkoistakin, on olennainen taito matkalla kohti kutsumuksen täyttymistä. 

Nämä otteet muutamasta luvusta ja muutamasta eri aiheesta eivät tarjoa kuin pienen pintaraapaisun tästä kirjasta, joka sisältää niin paljon muutakin. Kannattaa siis tutustua kirjaan ihan itse. Abraham kävi läpi niin monenlaisia vaiheita, että varmasti jokainen Jeesuksen seuraaja on kokenut omassa elämässään vähintään jotain samaa. Itse löysin itseni melkein kaikesta, joten lukuelämys oli tosiaan siunattu. Niinpä Kun Jumala kutsuu on kirja, johon tulen varmasti palaamaan tulevaisuudessakin vielä monta kertaa.

Aikamedia Oy 2020 
140 sivua 
Kansi: Aikamedia Oy / Antti Kamppinen 

2 kommenttia:

  1. Pekka havupalo on mun srk.n pastori turussa, hänellä on opettamisen armolahja, mielellään kuuntelen häntä kun milloin päiväkokouksessa puhuu,en ole lukenut tuota kirjaa, kirjat on kalliita, mieluummin lainaan joltain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesinkin että Havupalo on pastorina Turussa, mutta muuten en tunne häntä enkä ole kuullut hänen puheitaan. Huomasin tästä kirjasta, että hän tosiaan osaa opettaa ja avata sanaa! Uudet kirjat ovat tosiaan kalliita, kaikilla ei ole varaa ostaa niitä, se on harmillista. Mutta kannattaa lukea tämä, jos saat joskus lainattua jostain!

      Poista