sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Roope Lipasti & Karoliina Korhonen: Elovena-tyttö - Suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille

Olin tosi väsynyt ja tarvitsin ohuen, nopeasti luettavan kirjan sekä helppoa tekstiä, jota ymmärtää vaikka ei jaksaisi ajatella. Täydellinen kirja tähän tilanteeseen oli tämä Roope Lipastin kirjoittama ja Karoliina Korhosen kuvittama Elovena-tyttö. Kirjaa on jaettu Kirjan ja ruusun päivänä itsenäisyyden juhlavuonna 2017, mikä selittää kirjan aiheen ja alaotsikon: Suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille.

Kun kirjoittajana on Lipasti, luvassa on kevyttä, humoristista kerrontaa. Kirjan minäkertojan, kerrostalossa asuvan Pekan yläpuolella olevaan asuntoon muuttaa uusi asukas, maahanmuuttaja Jussuf. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Riikonen, joka on hankala tyyppi muutenkin, suhtautuu Jussufiin ennakkoluuloisesti, mutta Pekka ja eräs Pirjo ovat innolla ottamassa uutta naapuria vastaan ja järjestävät hänelle tervetuliaisjuhlatkin.

Käy ilmi, että Jussufin jalkaan on tatuoitu Elovena-tyttö, joka liittyy hänen tapaamaansa ja kadottamaansa Marja-nimiseen naiseen. Pelkän etunimen perusteella Pekka ja Jussuf lähtevät ajamaan Suomen halki ja etsimään Marjaa, joka saattaisi ehkä löytyä Rovaniemeltä, mutta vain ehkä.

Matkalla kaveruksille sattuu kaikki mahdolliset kommellukset, ja Jussuf pääsee tutustumaan suomalaisuuteen monesta eri näkökulmasta. Heidän matkastaan muodostuu varsin lennokas seikkailu, jonka lopputulosta voi vain arvailla. Mutta en todellakaan osannut arvata, mihin kaikki lopulta johtaisi.

Tarina on hauska ja yllätyksellinen, ja eniten yllättää sen loppu. Suomalaisuutta kuvataan monien stereotypioiden ja kliseiden kautta, mutta ovathan ne osuvia, eihän siitä mihinkään pääse. Esimerkiksi:

Suomen kieli on hyvin vaikeaa, jopa niin vaikeaa, että suomalaiset itsekin välttävät sen käyttämistä. 

Tai:

Kerrottuaan tarinansa Jussuf oli apea, enkä minäkään sanonut mitään, sillä en tahtonut pilata hyvää melankoliaa. Surumielisyys on minusta kotimainen valmistalo, jossa on lämpöistä ja turvallista asua ja jonka saa pystytettyä halvalla ja nopeasti mihin tahansa. 

Miesten eli lähinnä Pekan kohelluksesta tien päällä voit itse lukea, jos kiinnostut tästä kirjasta. Joka tapauksessa heidän palattuaan taas kotimaisemiin Pekka miettii, että Jussuf on nyt tutustunut suomalaiseen kulttuuriin monelta eri kantilta, "ja jos hän vieläkin halusi jäädä maahamme, hän oli hullu ja sopisi siksi tänne hyvin." 

Kevyttä lukemista kaipaavalle Elovena-tyttö on juuri sopiva välipala. Piristyin tästä niin, että ehkä jaksan seuraavaksi lukea hiukan paksummankin kirjan.

Kustantaja: Kirjakauppaliitto 2017 
Julkaisija: Atena Kustannus Oy 
150 sivua 
Kuvitus: Karoliina Korhonen 
Etukannen suunnittelu: Noora Iloranta 

Kirjasta ovat bloganneet mm.

Kirjaluotsi
Kirjahullun päiväkirja
Kirjan pauloissa
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti