Raakel Lignell koki nuorena väkivaltaisen parisuhteen, jonka pohjalta hän on nyt kirjoittanut tämän kirjan Älä sano että rakastat. Hän tapasi Berliinissä afrikkalaisen miehen, joka osoittautui sitten väkivaltaiseksi. Kirjan kirjoittaminen nyt vuosikymmenien kuluttua on auttanut häntä vapautumaan kokemastaan häpeästä.
Raakel on nuori lupaava viulisti lähtiessään Berliiniin jatkamaan musiikkiopintojaan. Hän on helluntailaisperheen pumpulissa kasvanut tytär, mutta ei itse välitä uskonasioista. Kun hän bilettää ja nauttii täysillä nuoruudesta ja vapauden huumasta, hän ei aavista, että mitään pahaa voisi tapahtua. Eipä kai moni muukaan nuorena aavista maailman pahuutta tai ainakaan sitä, että sellaista voisi tulla vastaan omallakin kohdalla.
Monien miesjuttujen jälkeen Berliinin yössä tulee vastaan komea ja hurmaava afrikkalainen mies, Beninistä kotoisin oleva Izak. Mies tekee vaikutuksen Raakeliin muun muassa lähettämällä hänelle huoneen täydeltä ruusuja ja kortin, jossa lukee: Ajattelen sinua jatkuvasti.
Meneehän tuollaisesta pää pyörälle, vaikka aika nopeasti Izakista alkaa paljastua yhtä ja toista outoa ja epäilyttävää. Mies myös käyttäytyy arvaamattomasti. Juuri äsken hän oli hurmaava, mutta muuttuukin yhdessä hetkessä kylmäksi ja julmaksi.
Izakin tämä puoli on pelottava. Ihan kuin olisi kaksi ihmistä. Toinen hurmaava, huomioiva ja rakastava ja toinen kuin piru.
Rakastunut nainen kuitenkin vaientaa epäilyksensä ja selittää mielessään miehen käyttäytymisen parhain päin. Syyttääpä jopa itseään tämän sairaista reaktioista ja oudoista tekemisistä. Suhde jatkuu, vaikka uudestaan ja uudestaan sattuu jotain ikävää.
Alan epäillä koko suunnitelmaa. Mitä jos minua kusetetaan nyt perusteellisesti? Enkö itse ole pilkannut naisia, jotka höynähtävät huijareihin ja antavat itsensä ja omaisuutensa hymyssä suin? Tässä makaan nyt voimattomana enkä kykene ottamaan itseäni niskasta kiinni. Ryssin pääsykokeet, annoin pahan päivän varani pois ja olen raskaana. Odotan miestä, joka ei siedä kysymyksiä. Pohja elämältä tuntuu karkaavan alta.
Raakel, joka ei edes halunnut lapsia tuossa vaiheessa, tulee tosiaan myös raskaaksi. Sitten lähdetään miehen perheen luo Beniniin, jossa tilanne käy entistä pahemmaksi. Izak on aivan järkyttävän väkivaltainen, pelottava ja vaarallinen.
Oli surullista lukea kirjaa eteenpäin; olisin niin halunnut suojella tuota nuorta naista ja estää kaiken sen pahan tapahtumisen, mitä vielä oli tulossa. Sydäntäsärkevää oli tietää, että tämä on ollut totta ja tapahtunut - ja että se on tänä päivänäkin totta lukemattomien naisten elämässä niin Suomessa kuin maailmallakin.
Lukiessani jännitin sydän kurkussa, mitä kaikkea tässä vielä tapahtuu. Onneksi tämä on kuitenkin myös selviytymistarina, joka päättyy lopulta hyvin. Kunpa mahdollisimman moni nuori lukisi tämän kirjan ja oppisi olemaan varovainen - jos mahdollista. Tosin eipä läheskään aina ole mahdollista nähdä etukäteen, mihin tilanne voi kehittyä, jos toinen käyttäytyy aluksi ihan hyvin ja vaikuttaa rakastavalta. Ja jos suhteen syövereihin on jo kietoutunut, niistä on vaikea irrottautua, kuten tiedämme parisuhdeväkivallan uhrien kokemuksista. Myös Raakelille irti pääseminen oli vaikeaa.
Kiinnostavaa oli lukea hiukan myös Beninistä, joka on meille suomalaisille varmaankin yksi Afrikan ja koko maailmankin tuntemattomimmista maista. Kulttuuri ja tavat siellä olivat Suomesta tulleelle täysin tuntemattomat, joten muualta tulleen oli vaikea ymmärtää, miten eri tilanteissa olisi pitänyt toimia.
Kirja on mukaansatempaavasti kirjoitettu, kiinnostava ja ajatuksia herättävä, joten se kannattaa lukea, jos rankka aihe ei pelota.
Siltala 2019
287 sivua
Graafinen muotoilu: M-L Muukka
Kirjasta ovat bloganneet myös
Kirjan jos toisenkin
Reader, why did I marry him?
Kaiken ei tarvitse olla totta
Kirjojen kuisketta
Järkyttävältä kuulostaa tämän kirjan parisuhde. Onneksi Rakel pääsi eroon miehestä. Valitettavasti väkivalta on yleistä parisuhteessa.
VastaaPoistaJärkyttävä suhde se oli. Kunpa kenenkään ei tarvitsisi kokea sellaista. Valitettavasti parisuhdeväkivaltaa on tosiaan paljon, saa olla todella kiitollinen, ettei ole itse joutunut kokemaan sitä.
PoistaKunnioitettavaa, että Raakel uskaltanut aiheesta ja kokemuksistaan kirjoittaa kirjan. Arvostan hänen aitouttaan ja sattumalta olen kuullut hänen haastatteluitaan tähän kirjaan liittyen. Täytyy itse kirja jossain vaiheessa vaikka kuunnella, jos löytyy äänikirjana. Kiitos esittelystä 😊
VastaaPoistaAvoimuus vaatii rohkeutta, joten hatunnosto Raakelille, että hänellä oli rohkeutta kirjoittaa tämä kirja. Tämä aihe on tärkeä ja siitä pitää puhua. Suosittelen lämpimästi Raakelin kirjaa!
PoistaJuuri tämän takia rakastan kirjablogeja: ne herättävät lukuhimon teoksiin, jotka on aiemmin vain lähinnä sivuuttanut. Olen tästäkin kirjasta kuullut useammankin kerran, mutta en ole sen kummemmin perehtynyt tai tuntenut halua lukea sitä. Nyt kuitenkin haluan! :)
VastaaPoistaHauska kuulla, että kiinnostuksesi heräsi! Tämä on mukaansatempaava kirja, jota ei malta laskea käsistään ennen kuin se on luettu kokonaan 😊
Poista