keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Kirjallisuushaaste


Löysin tämän haasteen Kirjasähkökäyrä-blogista. Sitä ennen se on ollut Kirja jonossa -blogissa. Osa kysymyksistä vaikutti kyllä sellaisilta, etten ihan heti keksinyt niihin vastausta, mutta katsotaan kuinka tässä käy! 


1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan elämääsi? 

Johanna Venhon romaani Syntysanat. Kirjan henkilöt asuvat maalla, kuten minäkin, ja sekä Hannassa että Mesissä on paljon minua, vaikka he ovatkin keskenään hyvin erilaisia. Ne syntysanat minulta vain ovat vielä hukassa. 


2. Luetko runoja? 

Kyllä luen ja nautin niistä. Nyt maaliskuussa olen lukenut Heidi Liehun kirjan Surusta vesilintu nousee siivilleen ja latvialaisen Aleksandrs Čaksin Sydän jalkakäytävällä, ja pidin molemmista todella paljon. Lempirunoilijoitani ovat muun muassa Niilo Rauhala, Lassi Nummi, Pablo Neruda, Edith Södergran ja Katri Vala. 


3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa? 

Olisi kiva käydä joskus kirjamessuilla, mutta aika vähiin se on jäänyt, milloin mistäkin syystä. Pidän asian kuitenkin edelleen mielessä. 


4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan? 

Jos Linda Olssonin romaaneista Laulaisin sinulle lempeitä lauluja tai Kun mustarastas laulaa ei ole vielä tehty elokuvaa, ne olisivat ihania. 


5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea, mutta et ole saanut aikaiseksi? 

En tiedä onko tämä ihan sellainen "aina halunnut lukea", mutta hyllyssäni on Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen, joka olisi kyllä teoriassa ihan kiinnostava, jos joskus jaksan käydä tuollaisen järkäleen kimppuun. Nyt ei tule heti mieleen mitään sellaista "aina halunnut lukea" -klassikkoa. Nuorena luetuista klassikoista haluaisin kyllä lukea uudestaan F. E. Sillanpään Ihmiset suviyössä ja Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla

EDIT 2.4.2022: Muistin vasta nyt, minkä klassikon olen oikeasti aina halunnut lukea. Aloitin kerran nuorena Dostojevskin Rikosta ja rangaistusta, ja se kyllä kiinnosti, mutta jäi kesken paksuutensa takia, kuten minulle helposti käy. Toivottavasti saan sen joskus luettua! 


6. Onko sinulla lempikirja, jota et kehtaa kysyttäessä (paitsi nyt) tunnustaa? 

En äkkiä keksi mitään niin noloa tai salaista lempikirjaa. Mutta kun viihdekirjallisuutta pidetään kai helposti pelkkänä kevyenä hömppänä, niin se täytyy kyllä sanoa, että useamman kerran on jostain viihderomaanista löytynyt hyviä ahaa-elämyksiä omaan elämäntilanteeseen liittyen. Eli ei viihdekään välttämättä ole ihan aivotonta kirjallisuutta. 


7. Kenen kirjailijan haluaisit tavata? 

Johanna Venhon kahdesta syystä. Hän on nuoruuden kirjekaverini, mutta emme ole koskaan tavanneet toisiamme livenä. Kaiken lisäksi hän on myös yksi lempikirjailijoistani. 


8. Minkä romaanihenkilön haluaisit tavata? 

Hermann Hessen "arosuden", olikohan hänen nimensä Harry Haller. Olen lukenut Arosuden joskus 90-luvulla ja olen jo kauan aikonut palata siihen uudestaan, mutta vielä se on jäänyt toteuttamatta. Niin, tässäkin muuten yksi sellainen uudestaan luettava klassikko. 


9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikka et välttämättä hänen kirjoistaan pitäisikään)? 

En tiedä olenko kiinnostunut kenestäkään sellaisesta, jonka kirjoista en pidä. Tai jos olenkin, niin ei vain tule heti mieleen. Joel Haahtela on kiinnostava ja on myös yksi lempikirjailijoistani. 


10. Minkä kirjan ostit viimeksi? 

Tämä on kiperä kysymys, koska viime aikoina olen ostanut todella vähän kirjoja. Kirpputorilta ostin kirjoja ehkä tammikuun alussa ja sitä ennen ainakin kerran viime kesänä, mutta mitä ne olivat? Olisinko ostanut tammikuussa ainakin Jan-Philipp Sendkerin Sydämen ääntä ei voi unohtaa. Viime kesänä ostin Leena Laulajaisen toimittaman Sota-ajan lapset - Kirjailijat kertovat lapsuudestaan sodan varjossa. Molemmat ovat vielä jääneet lukematta. 


11. Mitä luet juuri nyt? 

Heidi Liehun runokirjaa Luumupuu kukkii, se muistelee sinua ja Mervi Viuhkon toimittamaa hartauskirjaa Sydänääniä korona-aikana


Olipa kiva haaste! Kun oikein pysähdyin miettimään, alkoi niitä vastauksiakin löytyä näihin kysymyksiin. Lähtekää mukaan haasteeseen, kirjabloggaajat ja muut, olisi kiva lukea teidänkin vastauksianne! 

12 kommenttia:

  1. Tällaisten haasteiden vastauksia on kyllä aina mukavaa lukea! Mullaki tää työn alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, tulen sitten lukemaan mitä vastailet näihin! Minustakin tällaisia on mukavaa lukea toisten blogeista.

      Poista
  2. Onpa kiva haaste, en ole tätä huomannutkaan. Kivoja vastauksia sinulla. Taidanpa minäkin yrittää vastata näihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään tämä vasta oli Main blogissakin. Innostuin heti tekemään. Onpa kiva jos sinäkin lähdet mukaan!

      Poista
  3. Haahtela on alkanut kiinnostaa minuakin, ainakin tämä viimeinen Jaakobin portaat. Täytyypä miettiä tätä haastetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi Haahtelaa. Tykkäsin myös Jaakobin portaista. Haastettakin kannattaa miettiä.

      Poista
  4. Tämän haasteen kysymykset eivät niin helppoja olekaan tai ainakin kaipaavat miettimistä. Näin tämän Main blogissakin, katsotaan ehdinkö itse tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuntui aluksi, etten osaa vastata moniinkaan noista kysymyksistä. Mutta kun pysähdyin miettimään ja selasin vähän myös blogiani, niin ihmeesti alkoi vastauksia löytyä.

      Poista
  5. Minäkin voisin tämän tehdä! Pitääpä ottaa heti työn alle. :) Kivoja vastauksia sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lähteä mukaan haasteeseen! Tätä oli kiva tehdä.

      Poista
  6. Onpa sinulla mielenkiintoinen blogi - kas, kun en ole ennen tänne eksynyt. Haaste oli myös kiinnostava ja monta uutta lukuvinkkiä sain. Osittain meillä on varmaan sama maku kirjojen suhteen. Joel Haahtelaa en ole vielä lukenut yhtään, mutta jonkun arvostelun luin ja ajattelin, että täytyypä lainata kirjastosta juuri tuo Jaakobin portaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun eksyit tänne nyt, tervetuloa! Kiva myös kuulla, että tykkäsit haasteesta ja löysit lukuvinkkejä. Luen niin monenlaista, että varmaan moni voi löytää blogistani jotain itselleenkin, vaikka kaikki ei kolahtaisi. Seikkailen kirjojen kautta aika paljon ympäri maailmaa, mutta lempikirjailijoissa on kyllä noita suomalaisia ja eurooppalaisia, joita tähän haasteeseenkin tuli. Haahtelasta pidän tosi paljon. Kannattaa tutustua hänen kirjoihinsa!

      Poista