tiistai 8. maaliskuuta 2022

Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea


Karoliina Korhonen tarjosi taas oivallista kevennystä. Arvasin, että pitäisin näistä suomalaisten painajaisista. Olenhan itsekin se stereotypioiden introvertti suomalainen, ja suuri osa näistä kirjan esittelemistä tilanteista osuu ja uppoaa erityisesti introverttiin lukijaan. Näistä niin löytää itsensä! On mukana toki hiukan muutakin kuin introverttijuttua. 

Kirjan päähenkilö on suomalainen Matti, joka arvostaa rauhaa, hiljaisuutta ja henkilökohtaista tilaa, mutta kaikki ei tietenkään aina suju aivan niin kuin hän toivoisi. 

Kirjassa on suomalaisten painajaisia suomalaisuudesta, naapureista, julkisista paikoista, asiakaspalvelusta, ruoasta, muista ihmisistä ja töistä. Lopussa on vielä suomalaisten päiväunia - eli jälkiruoaksi ja painajaisten vastapainoksi Korhonen tarjoilee kevyempiä unia. Synkkiä eivät kirjan painajaisetkaan luonnollisesti ole, vaan nostavat hymyn huuleen tai suorastaan naurattavat. 

Matin painajainen on esimerkiksi se, kun hän on lähdössä kotoa, mutta naapuri kuhnii rappukäytävässä. Tai kun joku istuu julkisessa kulkuneuvossa viereen ja alkaa höpöttää. Kun pitäisi jäädä pois bussista, mutta ei halua häiritä käytäväpaikalla istuvaa. Kun tuntee jonkun etäisesti, eikä ole varma, pitäisikö häntä tervehtiä. Kun tulee myöhässä palaveriin, ja kaikki tuijottavat. 

Mutta onhan suomalaisella muitakin kuin introverttipainajaisia. Stereotypian suomalaiselle on katastrofi, jos kahvi on loppu tai ruoan kanssa ei saa maitoa. Ikävä on sekin tilanne, jossa kaikki haluavat viimeisen kakunpalan, mutta kukaan ei kehtaa ottaa sitä. Tai kun ulkomaalaiset luulevat, että Suomessa ratsastetaan jääkarhuilla ja kuunnellaan pelkkää metallimusiikkia. 

Suomalaisen päiväuniin puolestaan kuuluu esimerkiksi se, että saa jotain ilmaiseksi, ja yleensä se jokin on ämpäri. Kiusallisista sosiaalisista tilanteista bussissa puolestaan pelastaa se toteutunut unelma, kun bussi onkin tyhjä. Ah ihanuutta! 

Tämän kaiken ja paljon muuta Karoliina Korhonen kertoo riemastuttavalla tyylillään sarjakuvan (tai ehkä ennemmin pilakuvan) keinoin. Hän on julkaissut suomalaisten painajaisista myös kakkososan, joka sekin on minulla parhaillaan lainassa. Kuvia en nyt jakanut, mutta kirjasta löytyy. 

Atena 2016 
Suomentanut Ville Lähteenmäki 

Muutama bloggaus kirjasta:  

8 kommenttia:

  1. Olen lukenut sen Matin, jossa Korhonen englannintaa suomalaisia sanontoja. Esim. kissanristiäiset = Cat’s christening ja paljon muita. Se oli tosi hilpeä ja sai nauraa niin että mahaan otti. Hyvää naistenpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hauska tuo cat's christening! Kyllä suomalaiset sanonnat ovatkin koomisia, kun niitä kääntää muille kielille. Nämä Korhosen kirjat ovat oikein mainioita mielen piristäjiä. Hyvää naistenpäivää sinulle!

      Poista
    2. On nuo englantilaisetkin sanonnat hauskoja, kuten It´s raining cats and dogs.

      Poista
    3. Kyllä tosiaan, sekin on hauska sanonta, muiden muassa.

      Poista
  2. Tässäpä ihana hyvän mielen nosto! Olen näitä juttuja bongaillut joskus Facebookista. Voisi ottaa ihan jonkun kirjoistakin lukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla kirjanakin. Nämä ovat mukavia kevennyksiä raskaampien lukemisten välillä.

      Poista
  3. Hauskasti toit mieleen tämän kirjan! Kirjassa tuodaan lempeästi ja huvittavasti esille suomalaisten erikoispiirteitä (ja tosiaan varsinkin introverteille tuttuja asioita, mutta kyllä muillekin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin osuvasti tämä kirja kuvaa meitä suomalaisia. Vaikka kaikki suomalaiset eivät tietenkään ole samanlaisia, niin aika moni näistä kyllä löytää itsensä. Varsinkin me introvertit.

      Poista