maanantai 21. maaliskuuta 2022

Asbjörn Kvalbein: Tony

Kurdisotilaasta Kristuksen todistajaksi 


Suomentanut Raimo Mäkelä 

Vuonna 1952 Iranin luoteisosassa, Kurdistanin maakunnassa heimopäällikkö Ahmad Alille syntyi poika, joka sai nimen Golam Hossain. Kun vauva jouduttiin viemään sairaalaan ja jättämään sinne, eikä siellä saatu hänen nimestään selvää, hänen nimensä luultiin olevan Allah Yar, Allah auttaa, ja sillä nimellä poika eli pitkään.  Myöhemmin hän otti itselleen nimen Tony Estaidi. 

Tämä kirja kertoo Tonyn monivaiheisen elämäntarinan, mutta vuonna 1987, jolloin kirja ilmestyi, hän täytti vasta 35 vuotta, joten paljon on varmasti tapahtunut sen jälkeenkin. 

Tony Estaidin elämässä sattui varsin dramaattisia käänteitä jo hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Kirjan alkupuolella kerrotaan myös jotain kurdien luonteesta ja elämäntavasta, mikä onkin kiinnostavaa, koska heistä en ole paljoa lukenut. Esimerkiksi uskollisuus ja lupauksensa pitäminen ovat kurdeille kunnia-asioita. He ovat myös äärimmäisen vieraanvaraisia. Sotaisan maineensa kurdit ovat ehkä saaneet siitä syystä, että he ovat aina olleet sorrettuna vähemmistönä maissa, joissa he ovat asuneet, ja ovat joutuneet taistelemaan poliittisen itsemääräämisoikeutensa puolesta. 

Nuorena Tony koki traagisen menetyksen, joka täytti hänet vihalla ja kostonhimolla. Hän liittyi Iranin armeijaan vain päästäkseen kostamaan niille, jotka olivat tappaneet hänen isänsä. Yllättävän tapahtumasarjan seurauksena Tony löysi kuitenkin Jeesuksen, vapautui vihasta ja halusi luopua sotimisesta. 

Hän alkoi sitten kulkea muutaman työtoverin kanssa Irania ristiin rastiin myymässä Raamattuja. Se oli vaarallista työtä, jossa vastoinkäymisiltäkään ei aina vältytty. Tony oli monet kerrat pidätettynä ja vankilassa. 

Myöhemmin hänelle avautui mahdollisuus lähteä opiskelemaan teologiaa Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen hän alkoi vielä opiskella radio- ja televisioviestintää eikä ollut itsekään varma siitä, miksi hän aloitti nuo kurssit. Mutta juuri tämä kaikki valmisti Tony Estaidia tulevaan tehtäväänsä. Kun häneltä aivan yllättäen evättiin Iranin kansalaisuus eikä hän voinutkaan enää palata kotimaahansa, kuten oli aikonut, hän pystyi tekemään lännestä käsin Iraniin suunnattua kristillistä radiotyötä farsin ja kurdin kielillä. 

Suomalaisille lukijoille kirjoittamassaan tervehdyksessä Tony Estaidi toivoo, ettei tätä kirjaa luettaisi vain kuvauksena siitä, miten toisessa kulttuurissa eletään. Sen sijaan: 

Tämä kirja kirjoitettiin osoittamaan Sinulle, ettei mikään yksittäinen tapahtuma, joka elämässämme sattuu, ole kätkössä Jumalan silmiltä. Jos sallimme Jumalan hallita elämäämme, hän kääntää kaiken meidän hyväksemme. Tämä kirja osoittaa Jumalan laupeuden ja armon, joka ilmenee elämässämme jokaisena päivänä. Jumala ei ole koskaan sulkenut armonsa virtaa minulta kokemieni vaikeuksienkaan keskellä. Jos hänellä on ollut näin paljon kärsivällisyyttä ja rakkautta minua kohtaan, että hän veti minut luokseen, eikö hän tekisi samoin Sinulle, ystäväni? Minä olin "syntisistä suurin", ja kuitenkin Jumala pelasti minut ja valitsi minut tekemään hänen työtään. Jumalalla on ihmeellinen suunnitelma Sinunkin elämääsi varten. 


Julkaisija: Sanansaattajat ry 
Kustantaja: Perussanoma Oy 1988 
128 sivua 
Alkuteos: Tony (1987) 
Päällys: Hannu Kaukonen 

4 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoiselta kuulostava teos! Minäkään en ole paljon kurdeista lukenut. Enkä sen puoleen iranilaisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja tosiaan tutustuttaa hiukan kurdeihin. Olen joskus aikonut lukea myös Heini Sarasteen kirjan Mahabad - Kuu, aamusumu ja rakkaus. Se kertoo eräästä Suomessa asuvasta kurdinaisesta.

      Poista
  2. Tuon minäkin kyllä haluaisin lukea, vaikuttaa niin kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli antoisa lukuelämys. Itse olin lukenut tämän kirjan joskus 20-30 vuotta sitten, mutta olin jo unohtanut kaiken. Kertaus teki hyvää.

      Poista