lauantai 19. maaliskuuta 2022

Voimaa! Oman tarinani mahdollisuudet

Antero Katajainen, Krisse Lipponen, Anneli Litovaara 


Tämä kirja tarjoaa apua jaksamiseen ja elämänlaadun parantamiseen ratkaisukeskeisen lähestymistavan kautta. Ei siis jäädä pohtimaan ongelmia ja niiden syitä, vaan etsitään ratkaisuja, tietä kohti tyydyttävämpää elämää. Kirjan sanoin: ei etsitä syyllisiä tai epäonnistujia, vaan päästään puhumaan ihmisten kokemista vahvuuksista ja heidän toiveistaan ja unelmistaan. Mietitään, mikä meille on tärkeää ja miten voisimme vaikka vain pieninkin askelin muuttaa elämäämme toivomaamme suuntaan. Vaikka emme läheskään aina voi vaikuttaa ulkoisiin olosuhteisiin, voimme vaikuttaa omaan asenteeseemme. 

"Jos en pysty vaikuttamaan olosuhteisiin, miten voin voida - kaikesta huolimatta - parhaalla mahdollisella tavalla tässä tilanteessa?" 

Kirjan mukaan meistä jokainen kertoo itselleen ja toisilleen jotain tarinaa omasta elämästään. Mutta se mitä kerromme onkin ehkä vain yksi mahdollinen tarina. Katsomme elämäämme tiettyjen silmälasien läpi, jolloin ehkä muistamme pelkästään kaikki negatiiviset asiat, pettymykset ja epäonnistumiset ja samalla unohdamme kaiken tapahtuneen hyvän ja kaikki omat onnistumisemme. Kerromme silloin Traagista tarinaa. Mutta meidän ei tarvitse jäädä sen vangeiksi, vaan voimme muuttaa tapaa kertoa omasta elämästämme. Voimme löytää sieltä Selviytymistarinan, Kasvutarinan ja Itseen tutustumisen tarinan. Eikä vaikeuksien tarvitse määrittää minuuttamme; ne ovat vain asioita, joita meille on tapahtunut. Emme ole yhtä kuin epäonnistumisemme; sen sijaan niitä voi pitää kasvu- ja oppimiskokemuksina. 

Kun itse päätin lukiessani listata viimeisten 30 vuoden ajalta muistamani hyvät asiat ja onnistumiset, yllätyin siitä, miten pitkä ja positiivinen lista siitä tuli. Pessimistinä on tosiaan tullut muistettua vain kaikki epäonnistumiset ja muut ikävät asiat. On todellakin terveellistä muistuttaa itselleen, ettei se itselle kerrottu Traaginen tarina olekaan koko totuus omasta elämästä. 

Kirja auttaa työstämään omaa ajatteluaan, kirjoittamaan omaa tarinaa uusiksi sekä kiinnittämään huomiota omaan sisäiseen puheeseen ja kielteisiin uskomuksiin. Kielteisillä uskomuksilla ihminen kapeuttaa omaa elämäänsä ja rajoittaa mahdollisuuksiaan. Kirjan äärellä pääsee myös unelmoimaan; kirjassa on hyviä, käytännöllisiä harjoituksia liittyen unelmiin ja tavoitteisiin. Unelmaharjoituskin oli ainakin minulle mullistava. Tulin listanneeksi yllättävän paljon tavoittelemisen arvoisia asioita. 

Lisäksi kirjoittajat käsittelevät stressiä, rentoutumista, itsestään ja rajoistaan huolehtimista, arvoja, tunteita ja vuorovaikutusta. Mukana on kysymyksiä pohdittavaksi ja harjoituksia tehtäväksi. Lisäksi siellä täällä on terapiatyössä kohdattujen asiakkaitten kokemuksia, jotka havainnollistavat hienosti kirjassa kerrottuja asioita. Heidän nimensä ja henkilötietonsa on luonnollisesti muutettu, joten heitä ei voi tunnistaa. 

Itse koin kirjan hyvin voimaannuttavana, rohkaisevana ja innostavana. Se sai näkemään ongelmien sijaan mahdollisuuksia, se rohkaisi unelmoimaan ja tavoittelemaan toivomiani asioita. Jos ratkaisukeskeinen lähestymistapa kiinnostaa sinua, suosittelen kirjaa lämpimästi! 

Jokainen on itse vastuussa siitä, minkä tulkinnan asioille antaa. Toivottomuuden ajatukset näyttävät toivottoman maailman. Toivon ajatukset luovat toivorikkaan maailman. Todellinen muutos alkaa omista ajatuksista. Ihminen näkee sen, minkä hän ajattelee näkevänsä. 


Duodecim 2008 
229 sivua 
Ilmestynyt aiemmin Hippokrates / Duodecim -sarjassa nimellä Voimavarat käyttöön 
Ulkoasu ja kansi: Capa & Colina 


Paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten. 
Toiseksi paras aika on nyt. 

Kiinalainen sananlasku 

4 kommenttia:

  1. Tähän haluaisin tutustua! Kuulostaa sellaiselta kirjalta, josta voisi saada paljon irti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua! Ainakin minä sain tosi paljon tästä. Tekee hyvää saada myönteistä näkökulmaa omaan menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

      Poista
  2. Vaikuttaa kiinnostavalta! Ja tuli mieleen alkuvuodesta lukemani Katri Syvärisen kirja Sinun tarinasi voima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on rohkaiseva kirja. Niin, sinä luit tosiaan tuon Syvärisen kirjan, siinä on varmaan samoja teemoja. Kiinnostava aihe kyllä.

      Poista