keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Kirjabloggaaja 5 v.


Tämä blogini täyttää viisi vuotta vasta toukokuussa, ja silloin olen tavannut viettää blogisynttäreitä. Mutta tänään minä itse kirjabloggaajana täytän viisi vuotta. Perustin ensimmäisen blogini Wordpress-alustalle 7.10.2015, mutta en oikein tykännyt Wordpressistä, joten siirryin seuraavana keväänä sieltä tänne Bloggeriin ja aloitin kaiken ihan alusta. Se ensimmäinen blogini on jo vuosikaudet levännyt jossain blogien hautausmaalla - rauha hänen muistolleen. 

Onhan viisi vuotta jo sen verran mukavan tuntuinen saavutus, että pitää se mainita! 

Kirjahyllystäni otettu kuva osoittaa, että lukemattomat kirjat eivät lopu, koska tuossakin kuvassa on enemmän niitä lukemattomia kuin luettuja. Kirjahyllyjä meillä on melkein joka huoneessa; yksi huone on peräti kirjastona - kunhan vain saisimme joskus raivattua sieltä pois kaiken ylimääräisen rojun, että siitä kirjastosta voisi todella nauttia. Kaikissa hyllyissä taitaa lukemattomia olla enemmän kuin luettuja, joten kirjastoon ei ole mikään pakko aina päästä. 

Tuossa kuvassa on muutamia kirjoja myös englanniksi ja espanjaksi. Nuorempana luin paljon sekä noilla kielillä että ranskaksi, ja toivon hartaasti, että tulisi taas jatkettua sitäkin. Nyt vuoden sisällä olen sentään muutaman kirjan saanut luettua myös vierailla kielillä. Myös pari ruotsinkielistä kirjaa hyllyssä odottelee. 

Viime aikoina monet ovat Instagramissa jakaneet lempikirjojaan. Tämän viisivuotispäivän kunniaksi ajattelin jakaa muutamia kaikkien aikojen lempikirjojani täällä blogissa. Tässä minunTOP 10 -listani, jossa on enimmäkseen romaaneja, mutta myös pari tietokirjaa. Nämä eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä tai muussakaan järjestyksessä. Blogattuihin kirjoihin laitan linkin, josta pääsee lukemaan postaukseni kyseisestä kirjasta. 

Siis: Lempikirjani TOP 10! 

Hermann Hesse: Arosusi 
Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa 
Heidi Liehu: Café Mandarin 
Jon Krakauer: Erämaan armoille 
Veikko Huovinen: Hamsterit 
Eowyn Ivey: Lumilapsi 
Satu Prusti Nelson: Aurinkoon puettu aika 
Mikko Rimminen: Nenäpäivä 

Tunnisteella lempikirjojani tästä blogista löytyy kyllä jo kymmeniä muitakin lempikirjojani. Mutta tässä muutamia kaikkein suurimman vaikutuksen tehneitä. 

Vaikutuksen nämä kirjat ovat tehneet eri syistä. Osa niistä kertoo vinksahtaneista ihmisistä, ja rakastan niitä siksi (näin Arosusi, Erämaan armoille ja Nenäpäivä). Osassa on kaunista kieltä, upeaa luontokuvausta, arktisia olosuhteita tai herkkää ihmisten ja ihmissuhteiden kuvausta. Heidi Liehun romaanissa on upeita pariisilaistunnelmia, Khaled Hosseini taas kirjoittaa kauniisti Afganistanista ja Satu Prusti Nelsonin romaani aiheuttaa Meksiko-kuumetta (minkä lisäksi kielikin on kaunista). Ja Veikko Huovisen Hamstereissa on ihanan lämminhenkistä huumoria, joka lievittää kaamosmasennusta marraskuussa luettuna. 

Tämän listan kirjoista Arosusi on ainoa, jota en ole lukenut blogiaikana, vaikka olen kyllä aikonut. Se oli lempikirjani 90-luvulla. En voi tietää, mitä ajattelisin siitä nyt, olisiko se liian synkkä tai mitä se olisi, mutta kaikkien aikojen lempikirjoihini se kuitenkin kuuluu ehdottomasti. 

Tällaista tänään. Nyt on taas kerran mietinnässä, mitä seuraavaksi lukisin. Melko toistuvasti olen siinä tilanteessa, että on suunnilleen kymmenen kirjaa, joita kaikkia tekisi mieli lukea yhtä aikaa, enkä osaa valita niistä. Joskus onneksi jokin kirja nousee yli muiden, silloin on helppoa. No, eiköhän kohta taas tule uusia lukuinspiraatioita! 

Kirjarikasta syksyä! 

26 kommenttia:

  1. Suurin osa tuttuja kirjoja. Tuo Arosusi on jäänyt lukematta, mutta on ollut vuosikausia lukulistalla. Olen vaan aina unohtanut sen. Ehkä nyt vihdoin saan senkin luettua, kun nyt muistutit asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea Arosusikin, kun se on ollut lukulistallasi jo pitkään. Minunkin pitäisi tosiaan lukea se joskus uudestaan, niin näkisin, miltä se nyt vaikuttaa.

      Poista
  2. Lämpimät onnittelut viisivuotiaalle blogille, jota on ollut ilo seurata! Kiinnostavan kymppikerhon listasit, monia omia suosikkeja joukossa, samoin tuo idea Arosuden uudesta tulemisesta lukusille on mainio.
    Mielenkiintoista, kuinka eri ikäkausina ja elämänvaiheissa samaa kirjaa makustelee eri tavoin, toisesta perspektiivistä.

    Lukuvire ja elämäntianteet vaihtelevat, mutta sekä pursuavat kirjahyllyt että huojuvat lukupinot pysyvät; kirjarikasta jatkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka! Siis tämä blogi on vasta 4,5-vuotias, mutta perustin ensimmäisen blogiviritelmäni 7.10.2015, joten olen itse bloggaajana viisivuotias. Varsinaisia blogisynttäreitä vietän aina keväällä, kun tämä nykyinen, pysyvämmäksi jäänyt blogini ikääntyy.

      Kiva kuulla, että listallani on monia sinunkin suosikkejasi. Jatketaan harjoituksia huojuvien kirjapinojen keskellä!

      Poista
  3. 5 vuotta bloggaajana on jo hieno saavutus. Onnea sen johdosta.
    Listaltasi olen lukenut viisi kirjaa ja Lumilapsi on minunkin lempikirjojani.
    Lukuiloa syksyysi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tässä ihmeen monta vuotta jo vierähtänyt. Vuosi sitten yritin jopa lopettaa bloggaamisen, mutta eihän siitä mitään tullut! Hyvä näin, on ollut mukava jatkaa tätä koukuttavaa harrastusta.

      Sinäkin olet lukenut noin monta kirjaa listaltani. Lumilapsesta tuntuvat kyllä tykänneen todella monet lukijat. Kiitos samoin lukuiloa sinunkin syksyysi!

      Poista
  4. Onneksi olkoon viisivuotiaalle bloginpitäjälle!

    Oli virkistävää kuulla, että kotonasi on paljon lukemattomia kirjoja, koska on niitä meilläkin, vaikkei meillä ole kuin pari pientä kirjahyllyä peräkamarissa.

    Noista lempikirjoistasi en ole lukenut yhtäkään. Nenäpäivä jotenkin kiinnostaisi, mutta taitaa olla minulle liian pitkä tarina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ketjukolaaja! Lukemattomia lukemattomia kirjoja, niin se vain menee. Tuskin niitä kaikkia ehtii koskaan lukeakaan, siis edes omasta hyllystä.

      Mitä Nenäpäivään tulee, ei kai se kovin paksu kirja voi olla, kun minäkin olen jaksanut sen lukea 😂 Ei se mikään tiiliskivi ainakaan ole. Luulen että saattaisit vaikka tykätä siitä, joten kannattaa ainakin harkita sen lukemista!

      Poista
  5. Onnittelut mukavan mittaisesta blogitaipaleesta! Ja kirjoitteluintoa jatkossakin. :) Lempikirjalistaltasi olen lukenut vain Naparetken, mutta se on jäänyt minullakin hienona kirjana mieleen. Lumilapsi-pokkari odottelee vuoroaan omassa hyllyssä, kenteis nyt tulevana talvena viimein luen sen - tämä on niitä kirjoja, joista muistelen lukeneeni vain kehuja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika! Naparetki on tosiaan hieno kirja. Se ja Lumilapsi ovat molemmat mahtavaa talvilukemista. Minäkin olen kuullut Lumilapsesta pelkkiä kehuja, ja ymmärrän sen hyvin, on se niin hurmaava tarina. Luku- ja bloggausintoa sinulle!

      Poista
  6. kirjis

    aattelepa jos kirjoja ei olisi - mitäs tekis?!

    Hessen Lasihelmipeli menee Arosuden edelle omalla listallani, samoin Heidi Liehun Perhosten valtakunta ohi Liehun muun tuotannon.

    Paksuja kumpikin teos, täyttäs kahdestaan tuon hyllynpalasesi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä kysymys - mitä tekisi? Ilman kirjoja olisi kuin kala kuivalla maalla 😁

      Luin 90-luvulla paljon Hessen kirjoja, mutta Lasihelmipeli jäi jostain syystä lukematta. Mutta jos se on kovin paksu, niin ehkä en sellaisesta selviäisikään. 200-300 sivua on mukavuusaluetta minulle. Muutama kiinnostava tiiliskiviromaanikin on kyllä lukusuunnitelmissa, kunhan joskus saisin aloitettua.

      Poista
  7. Paljon onnea viisivuotiselle bloggaamiselle. Hieno historia takana ja toivottavasti paljon blogijuttuja vielä edessä :-)

    Enpä muista TOP 10 -kirjoistasi yhtään (vielä) lukeneeni, mutta täytyypä tutustua jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa tämä on ollut, ja toivottavasti tosiaan on paljon blogielämää vielä edessäkin.

      Niinkin voi tosiaan olla, ettei ole lukenut jonkun toisen suosikkilistalta yhtään kirjaa. On niin paljon kirjoja ja jokaisella oma makunsa. Mutta jos noissa listani kirjoissa on jotain kiinnostavaa, kannattaa tutustua.

      Poista
  8. Onnea minultakin 5-vuotiaalle bloggarille! Tuolta lempparilistaltasi olen lukenut vain yhden, Lumilapsen, ja se on kyllä ihana. Omasta hyllystä löytyy kyllä Hosseinin, Uusman ja Olssonin kirjat, joten ne ovat tulossa lukuun jossain vaiheessa.

    Antoisa harrastus jatkukoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Lumilapsi on ihana ja erityisen suositun tuntuinen kirja. Toivottavasti pidät myös noista hyllyssäsi odottavista kirjoista. Jatketaan tosiaan antoisaa harrastusta! 📚

      Poista
  9. Minäkin onnittelen viisivuotisen bloggaamisen johdosta! Olen lukenut listaltasi vain Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa, joka oli hieno kirja, samoin kuin Hosseinin Leijapoika.

    Varsinkin vaikeammalla vieraalla kielellä lukeminen vaatii tietynlaista mielentilaa ja ehkä jonkin verran enemmän energiaa kuin suomeksi lukeminen, mutta kyllä se palkitseekin. Varmaan nille sinunkin hyllysi ranskan-, espanjan- ja ruotsinkielisille kirjoille tulee joskus sopiva hetki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ariel! Hosseinin kirjat ovat kyllä upeita. Ja vierailla kielillä lukeminen vaatii tosiaan enemmän energiaa ja keskittymiskykyä kuin suomeksi lukeminen. Mutta kyllä aina silloin tällöin innostun siitäkin. Harmi vain, kun nuorempana luin paljonkin vierailla kielillä, mutta ehkä iän myötä saa vähän laiskistua ja rakastua omaan äidinkieleensä...?

      Poista
    2. Kyllä toki saa, tärkeintä on että lukeminen on hauskaa! Ja onneksi meillä on taitavia kääntäjiä, joiden ansiosta myös muissa kuin suomalaisissa kirjoissa voi nauttia hyvästä suomen kielestä.

      Poista
    3. Näin on, onneksi on paljon taitavia suomentajia. Nautitaan heidän työnsä jäljestä - mutta toki myös vierailla kielillä lukemisesta aina silloin kun inspis iskee!

      Poista
  10. On aina mielenkiintoista ja mukavaa kuulla ja lukea muiden ihmisten lempikirjoista! :) Itse olen lukenut oikeastaan siitä asti, kun opin lukemaan (olin silloin n. 7-vuotias). Välissä on ollut kuitenkin useamman vuodenkin mittaisia taukoja (kuten lukioaikoina), joten lempikirjojen listani ei ehkä olisi kovin pitkä :/ Olen kyllä lukenut joitain todella hyviä kirjoja elämäni aikana, mutta jos nyt yhtäkkiä pitäisi listata kaikkien aikojen lempparit, niin hieman se tuottaisi vaikeuksia. Suomea lukuunottamatta luen vain englanniksi, ruotsiakaan en ole uskaltanut vielä kokeilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä toisten lempikirjoista on kiinnostavaa kuulla, samoin tutkia ihmisten kirjahyllyjä. Ne kertovat ihmisestä paljon! Minäkin olen lukenut siitä asti, kun opin lukemaan 5-vuotiaana. Onhan lempikirjalistan laatiminen kieltämättä haasteellista. On paljon, paljon muitakin ihania kirjoja kuin nuo jotka valitsin. Mutta jotain erityistä noissa kaikissa kymmenessä on ollut.

      Poista
  11. Onnittelut blogin vuosipäivästä!
    Minulla vielä matkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Jokainen etenee omaa tahtiaan. Juuri muistaakseni joku kirjabloggaaja juhli neljäätoista vuotta, joten on myös niitä tosi vanhoja tekijöitä, varmaan paljonkin. Niin, ja se ei siis ollut tämän blogin vuosipäivä, vaan perustin tämän blogin edeltäjän viisi vuotta sitten, eli minä kirjabloggaajana täytin vuosia. Tämä blogi on vasta 4,5-vuotias.

      Poista