torstai 15. lokakuuta 2020

Suvi Bowellan: Kiltin tytön voimakirja

 


Moni meistä kärsii liiallisesta kiltteydestä, jolloin ihminen ottaa huomioon toisten tunteet ja tarpeet, mutta sivuuttaa omansa. Ylikiltti ihminen on tahdoton ja ulkoaohjautuva ja joutuu helposti toisten hyväksikäyttämäksi kynnysmatoksi. Hän ei uskalla tulla näkyväksi, olla oma itsensä, kertoa mielipiteitään, pitää puoliaan, tehdä niin kuin itse tahtoisi. Hän voi olla pelastaja, terapeutti, enkeli, miellyttäjä, hauskuuttaja, sovittelija, ylisuorittaja, marttyyri tai valittaja. 

Tällaisille ihmisille omistaa kirjansa Suvi Bowellan, joka kertoo itse olevansa toipuva ylikiltti. Hän on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa erityisherkkyydestä ja toteaakin, että yksi kiltteyden taustatekijä on juuri herkkyys aistia toisten tunteita ja tarpeita. Herkkä ihminen ottaa helposti vastuun toisten tunteista, vaikka jokaisen pitäisi olla ensisijaisesti itse vastuussa omasta elämästään ja tunteistaan. 

Muita liiallisen kiltteyden taustatekijöitä voivat olla traumaattiset lapsuuden kokemukset ja kasvatus. 

Bowellan on kirjoittanut tämän kirjan erityisesti naisille, koska naisiin kohdistuu enemmän kiltteyden vaatimuksia kuin miehiin. Paljon kilttejä miehiäkin on kyllä olemassa, joten onneksi on myös Anna-Liisa Valtavaaran kiltteyskirjat (Kiltteydestä kipeät ja Oikein kiltit), joita voi lukea sukupuolesta riippumatta. Aika paljon yleistä kiltteysjuttua Bowellaninkin kirjassa kyllä on, joten kyllä sieltä mieskin löytää paljon kiinnostavaa. 

Kiltin tytön voimakirja käsittelee seuraavia aiheita: Tyypillisiä kiltin ihmisen rooleja, Miksi ihmisestä tulee ylikiltti, Miten kiltteys ilmenee ja mitä se aiheuttaa, Eroon ylikiltteydestä, Salli itsellesi tarpeet ja tunteet, Opi uusia tärkeitä taitoja sekä Uusi terveesti itsekäs elämä. Näiden otsikoiden alla on sitten vielä paljon alaotsikoita. 

Bowellan kirjoittaa esimerkiksi vääristä uskomuksista. Ajattelummehan vaikuttaa myös tunteisiimme ja toimintaamme, joten siksi vääränlaisista uskomuksista olisi opeteltava pois ja opittava tilalle terveempiä ajatusmalleja. 

Onko jokin elämäsi osa-alue aivan rempallaan? Huomaatko toistuvia ongelmia? Niiltä elämän osa-alueilta, joilla takkuaa jatkuvasti, löytyy aivan taatusti uskomuksia ja tunteita, jotka laittavat kapuloita rattaisiin. Ajatuksemme ja ne tunteet, joiden kanssa elämme päivästä toiseen, vaikuttavat aivan uskomattomalla tavalla elämämme laatuun ja sujumiseen. 

Ei-sanaan liittyen Bowellan viittaa Harriet Lernerin kirjaan Kiukku on voimaa - Opas naisille läheisten ihmissuhteiden muuttamiseksi

Yksi mullistava oivallus, jonka tein aikanaan luettuani Lernerin kirjan, oli se, että minun ei tarvitse selittää päätöksiäni muille. Minulla on oikeus olla suostumatta johonkin ilman velvoitetta selittää ummet ja lammet siitä, miksi se ei nyt sovi. Mitä enemmän selittää, sitä syvemmän kuopan yleensä kaivaa itselleen. "Ei" alkaa vesittyä ja perutelut alkavat kuulostaa selittelyltä. Taitava manipuloija osaa käyttää tilannetta hyväkseen. 

Tavoitteena ei ole tulla aggressiiviseksi ja ikäväksi ihmiseksi, vaan jämäkäksi, terveellä tavalla kiltiksi ihmiseksi, joka huomioi kyllä muut, mutta pitää huolta myös itsestään ja uskaltaa sanoa ei silloin kun sille on tarvetta. 

Kirjassa on myös Suvi Bowellanin haastattelemien naisten kokemuksia heidän matkastaan kohti aidompaa elämää. 

Lisäksi Kiltin tytön voimakirja on ulkoasultaan todella kaunis teos, joka hemmottelee lukijaa visuaalisilla elämyksillä.  

Bowellanin teoksessa oli paljon minulle ennestään tuttuja asioita, mutta aina näistä saa myös uutta mietittävää ja uusia vinkkejä omalle toipumismatkalleen. Jaoin tässä vain muutamia ajatuksia, mutta lukemalla kirjan itse voit löytää paljon muutakin ja kokea omat ahaa-elämyksesi.  

Otava 2020 
240 sivua 
Valokuvat Emma Ronkainen 
Graafinen suunnittelu ja taitto Satu Kontinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti