tiistai 18. helmikuuta 2020

Teuvo V. Riikonen: Heti matkaan - Markuksen evankeliumi kiireiselle

Kuten Teuvo V. Riikosen kirjan nimestäkin voi päätellä, Markuksen evankeliumissa tapahtumat etenevät nopeasti; siellä ei pohdiskella, vaan mennään ja tehdään. Siellä asiat tapahtuvat aina "heti" ja "kohta". Varsinainen kiireisen ihmisen evankeliumi siis todellakin.

Kun olen viime aikoina lukenut Markuksen evankeliumia läpi tämän Riikosen kirjan kanssa, olen saanut sieltä irti paljon uutta. Olen saanut kohdata siellä sen Jeesuksen, jolla oli aina aikaa kohdata syntisiä, sairaita, heikkoja, epäonnistuneita ja halveksittuja ihmisiä. Hän kosketti, paransi, antoi synnit anteeksi, antoi uuden alun, vapautti menneisyyden painolasteista.

Heti matkaan -kirjasta oli puhuttelevaa lukea esimerkiksi siitä, miten Jeesus ensin tyynnytti myrskyn järvellä, ja heti sen jälkeen hän tyynnytti myös riivatun miehen mielessä riehuneen myrskyn. Myös monet muut ihmiskohtalot ja näiden ihmisten kohtaamiset Jeesuksen kanssa koskettivat nyt aivan uudella tavalla.

Riikonen kertoo paljon hyvää taustatietoa, joka avaa evankeliumia entistä enemmän. Hän valaisee esimerkiksi monien kreikan sanojen merkityksiä, jolloin ne avautuvat uudella tavalla. Esimerkiksi kun Jeesus otti lapsia syliinsä, "alkukielen sana enagkalitsomai kuvaa, miten Jeesus otti lapsen syliinsä, käsivarsilleen sydämelliseen huolenpitoonsa ja syleili häntä". Tällaiset sanojen tarkemmat selitykset aina avaavat niitä kiinnostavasti.

Muutenkin Riikosen kirjasta saa paljon uutta näkökulmaa Raamatusta lukemaansa. Heti matkaan avaa Raamatusta monia rohkaisevia ja lohdullisia näköaloja. Sanat eivät riitä kertomaan, miten paljon itse sain tällä lukukerralla irti sekä Markuksen evankeliumista että tästä Heti matkaan -kirjasta. Voin vain sanoa, että sain kohdata itsensä Jeesuksen. Olenkin nyt ihastunut tämäntyyppisiin kirjoihin, joten tästä lähtien minua innostaa lukea muitakin Raamatun kirjoja lukea vastaavien teosten kera.

Jaan tähän muutamia puhuttelevia otteita kirjasta.

Markus kertoo, miten Jeesus meni hänen luokseen, otti häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille. Tämä kertoo paljon siitä tavasta, miten Jeesus toimii ja miten hän käsittelee ihmisiä tänäänkin: hän tulee luokse, pitää kädestä tyynnytellen ja auttaa jalkeille. 

Pitaalinen sai takaisin ihmisarvonsa. Hän sai kohdata sen rakkauden ja läheisyyden, jonka vain Jeesus voi antaa. Jeesus Nasaretilainen voi tehdä uutta: parantaa myös itsetuntovammat, jotka tekevät monista yhteiskunnan ja Jumalan valtakunnan ulkopuolelle suljettuja "pitaalisia". 

Enkeli käski puhutella masentuneita pettäjäopetuslapsia ja erityisesti erikseen kieltäjä-Pietaria. Pietari oli oman elämänsä konkurssissa: hän oli kieltänyt Herransa kiroten. Lopulta hän oli puhjennut itkemään. Pietari oli valmis palaamaan takaisin kalastajan ammattiinsa Gennesaretinjärvelle. 
  Vapahtaja puhutteli Pietaria omalla nimellä, samoin kuin hän puhutteli Maria Magdaleenaa tämän omalla nimellä. (Joh. 20:16, 21:15-17) Sanoissa Simon, Pietari ja Maria oli Jeesuksen rakkauden ilmaus: minä en sinua jätä, minä olen sinut nimeltä kutsunut ja tunnen sinut henkilökohtaisesti. Sama Vapahtaja, joka käsitteli Pietaria hellävaraisesti, oli valmis hoitamaan jokaista hänen apuaan tarvitsevaa. 

Heti matkaan - Markuksen evankeliumi kiireiselle on kirja, jonka äärellä saa viettää siunattuja lukuhetkiä.

Uusi Tie 1999 
216 sivua 
Kansi: Terttu Hauhia 
Etukannen kuvat: Kuvapörssi 

Tästä Avain Raamattuun -kirjakerhosta luin joulun alla Jarmo Sormusen kirjan Kaikessa ensimmäinen - Kolossalaiskirjeen vapauttava sanoma (kirjan nimeä klikkaamalla pääsee lukemaan bloggaukseni siitä).

2 kommenttia:

  1. Monesti Raamattuun perustuvissa kirjoissa tulee aina uusia näkökulmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tulee, ja siksi niiden lukeminen onkin niin antoisaa.

      Poista