torstai 30. huhtikuuta 2020

Vappua ja lukukuulumisia

Arkistojeni kätköistä löytyy tällainen vanha vappunalle, joka melkein hukkuu serpentiiniensä keskelle. Nyt kun lukeminen ei ole viime päivinä sujunut erinäisten vastoinkäymisten takia, niin tulinpa tänne toivottamaan edes olosuhteisiin nähden hauskat vaput itse kullekin säädylle! 

Samalla voin kertoa lukukuulumiset. Eli aloitin pari päivää sitten aivan ihanaa kirjaa, kuubalaissyntyisen Ana Menéndezin romaania Rakas Che. Kuten jo nimestä voi päätellä, se kertoo Kuubasta, ja lisäksi Menéndezin (ja suomentajan) kieli on hyvin kaunista ja pohdiskelevaa. Siis todellista lukunautintoa sekä Kuuban että kielen takia. Luin hitaasti ja nautiskellen, mutta en päässyt pitkälle, kun kuulin surullisia uutisia erään sukulaiseni terveydentilasta.

Lukeminen jäi sillä kertaa siihen, ja sen jälkeen myös tietyt silmäongelmat ovat haitanneet tahtia (ongelmat, joista en ala tilitellä, mutta ne eivät liity allergiaan eivätkä pöpöihin).

Mutta ehkä pian luen taas, ehkä jopa jo tänään - ja sitten luen innolla loppuun Menéndezin romaanin.

Mitä lukusuunnitelmiin tulee, en pysty koskaan vannomaan, mitä luen seuraavaksi, koska fiiliksiä tulee ja menee, mutta tässä muutamia kirjoja, joista olen viime aikoina haaveillut: 

Tommi Kinnunen: Pintti WSOY 2018)
Anna-Kaisa Linna-Aho: Paperijoutsen (Otava 2019)
Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä (Otava 2002)
Rajaa Alsanea: Riadin tytöt (Atena 2008)
Åsne Seierstad: Satayksi päivää (WSOY 2004)
Paula Harkki: Kadonnut Karibialla (Otava 2006)

Ja kristillisistä:

Leena Sihombing: Kämmenenleveys Indonesiassa (Päivä Oy 1998)
Lloyd John Ogilvie: Ilman pelkoa tulevaisuuteen (Aika Oy 2001)
Erwin Raphael McManus: Täysin hereillä (Päivä Oy 2010)
Floyd McClung Jr.: Jumalan Isänsydän (Lähetysnuoret 1986)

Kirjoja Satayksi päivää ja Ilman pelkoa tulevaisuuteen olen hiukan aloittanutkin. Kadonnut Karibialla sijoittuu Barbadokselle: siinäpä taas uusi maabongaus! Sekin on majaillut hyllyssäni jo ties miten kauan.

Ongelmanahan on tietysti vielä se, että olen kyllä haaveillut kymmenistä muistakin kirjoista, ja ne kymmenet muutkin huutelevat hyllystä koko ajan, sillä lukemattomia kirjoja tästä talosta todella löytyy! Joskus menen ihan lukkoon, koska haluaisin lukea niitä kaikkia yhtä aikaa enkä osaa päättää. Joskushan yksi kirja nousee välittömästi yli muiden, mutta toisinaan sitä on kyllä niin päättämätön loputtomien vaihtoehtojen suossa... Onko muita samanlaisia?

Aivan oman postauksensa voisi tehdä vielä siitäkin, mitä kaikkea aikoo lukea sitten, kun pääsee taas kirjastoon! Tai siitä, miten harva se päivä joutuu hillitsemään itsensä, ettei menisi nettiin tilailemaan kirjoja. Olen vasta kerran tilannut, nyt korona-aikana siis. Ja se oli aika edullinen tilaus nettidivarista. Olen siis suorastaan ylittänyt itseni! Olen harjoittanut aivan ällistyttävää itsehillintää.  Normaalielämässähän sitä kävisi vähintään kirpputoreilla aika usein ja löytäisi sieltä paljon enemmän kirjoja kuin ne kolme, jotka nyt tilasin netistä. Joten ehkä vähän vielä saisin tilata?!

No, joka tapauksessa mukavaa vappua itse kullekin! Olkoon se valoisa ja aurinkoinen, vaikka sitten perinteisen jäätävät lämpötilat olisikin!

10 kommenttia:

  1. Mikä suloinen vappunalle Sinulla onkaan! Rakas Che kuulostaa houkuttelevalta teokselta.
    Tuo päämäärätön haahuilu oman kirjahyllyn edessä on tuttua: silmäilen aakkostettuja hyllyrivejä, mutta, mutta...
    Kirputtaa, kun kirjastossa lojuvat lukon takana kevätuutuudet ja pian kait myös syksyn varaukset. Ja juu-u: kyllä saapi enemmän tilata kuin kolme, ei siitä eikä päättämättömyyden tiloista tilille meitä tyttöjä laiteta;)

    Suru-uutiset, ne väistämättömästi vetävät hiljaiseksi ja nuopeaksi. Anna itsellesi aikaa ja armoa sulatella.

    Kaikista keljuuksista huolimatta: koivut vihertävät hennosti ja koko luonto aloittelee matkaansa kohti kesää, eikä se petä meitä näissä kimuranteissa olosuhteissakaan, joten leppoisia ja mukavia vappupäiviä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että sinäkin pitäisit Rakas Che -romaanista. Aika alussa olen vielä, mutta kerron siitä sitten tarkemmin.

      Joo, varmasti sitä voisi muutaman kirjan vielä tilata! Kirjaston puute on kyllä aiheuttanut omat vieroitusoireensa, vaikka toisaalta onpahan kerrankin ehtinyt lukea oman hyllyn kirjoja, jotka eivät lukemalla lopu!

      Vai alkavat teillä päin jo koivut vihertää. Sepä ihanaa! Vihreyden toivossa ollaan täälläkin - ja pian se sieltä tulee! Leppoisaa vappuviikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Kiitos kuulumisista, harmi, että sinulla on silmäongelmia.
    Minulla ei ole ongelmia päättää mitä luen, vaikka olenkin horoskoopissa vaaka, ja vaakaihmisistä sanotaan, että he eivät osaa päättää.

    Nautitaan keväästä ja vapusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en horoskooppeihin usko, mutta vaaka olen kyllä myös :) Ja päättämättömyys vaivaa aina silloin tällöin...

      Nautitaan todella keväästä ja vapusta!

      Poista
  3. Olet pukenut nallen vapputunnelmiin, serpentiinit ja kaikki. Onpa ikävä kuulla silmäongelmistasi. Toivottavasti vaiva helpottaa ja pääset taas lukemaan. Sinulla onkin hyvä pino kirjoja odottamassa. Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nallekuva on otettu pari vuotta sitten, mutta pitäisi tehdä jotain pieniä vappuvirityksiä nytkin. Kyllähän nuo silmävaivat ovat aina ajallaan helpottaneetkin, kun vain jaksaa odottaa, joten eiköhän se tästä. Paljon houkuttelevia kirjoja on kyllä sekä tuolla listalla että hyllyissä. Kunpa vain ehtisi lukea kaiken mitä haluaa! Mukavaa vappua sinulle!

      Poista
  4. Enpä ole ylioppilaslakkia käyttänytkään sitten lakkiaisten.
    Erilaiset lakkiaiset kyllä tulee tämän kevään ylioppilaille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ole käyttänyt ylioppilaslakkia kuin pari kertaa lakkiaisten jälkeen, joista tulee jo 29 vuotta... Mutta nallet ja muut olennot ovat saaneet lakituksen joinain vappuina!

      On se tosiaan harmillista tämän kevään ylioppilaille, että nyt tuli tällaiset ajat. Ylioppilaaksi pääseminen on niin iso ja tärkeä juhla siinä elämänvaiheessa.

      Poista