Hannan äiti on psyykkisesti sairas, ja koska hän on heikko, Hannan pitää olla vahva, jaksoi tai ei. Lisäksi äiti vähättelee ja mitätöi tytärtään. Eikä siinä kaikki, vaan sitten vielä isä sairastuu syöpään. Mutta vaikka kotona on vaikeaa, onneksi Hannalla on hyviä kavereita. Köyhyys vain rajoittaa niin aikuisten kuin lasten ja nuortenkin elämää Pernossa.
Onneksi kirjan lämmin ja humoristinen sävy kuitenkin koukutti minut tähän Hannan ja muiden pernolaisten tarinaan. Alussa Hanna on vielä pieni, ja lapsen näkökulma pehmentää kaikenlaista kurjuuden kuvausta. Esimerkiksi rikkaita ihmisiä tyttö pohtii näin:
"Rikas ihminen oli porho. Porhoja oli enimmäkseen Aku Ankassa. Pernossa ei porhoja ollut. Porhot asuivat omilla saarillaan, joille ne rakennuttivat kaupungin piikkiin siltoja. Kotona niillä oli solariumlamput ja ponnahduslauta kolikkoaltaaseen. Joskus torilla pääsi näkemään porhon. Sen tunnisti siitä että sillä oli Wiklundin pussi ja hillitynruskeaa kynsilakkaa. Porhot päättivät kaikkien ihmisten asioista, mutta pienen ihmisen elämästä ne eivät tienneet mitään. Porhon pitäisi mennä päiväksi telakalle, mutta eivät ne käyneet töissä vaan elivät kuin Ruotsin kuninkaalliset, joille olivat sukua."
Kun lapsuus vaihtuu nuoruudeksi, kirjan sävy muuttuu hyvin vähitellen ja huomaamatta traagisemmaksi. Hannan vaikea äitisuhde tulee enemmän esiin, ja kuvaan tulevat tietysti nuorten juopottelut ja muut teinikapinoinnit. Lähiöelämän ankeus käy muutenkin entistä ilmeisemmäksi:
"Ruokavarastosta oli tullut Siwa. FilmNet oli vaihtanut nimensä Canal Plussaksi. Meitä kauhistutti pernolaisten hiljainen alistuminen siihen, että asioista muuttui vain nimi, muuten ne pysyivät samoina. Kaikki Pernossa oli tuskallisen pysähtynyttä. Ihmiset jäykkinä nukkeina kaupassa ja pysäkeillä, jalat muovijalustaan valettuina. Sama nojatuoli koulun takametsässä, pinttynyt kusen haju tunnelissa. Sama kuiville rypyille kellastunut ryyppyremmi Navigaren terassilla, tyhjissä tuopeissa vuosirenkaat. Samat tarinat samalla nuotilla. Merkityksettömiksi jauhetut sananparret kuin aikaa sitten makunsa menettänyt purukumi."
Vaikka Perno Mega City kertoo Hannan elämästä, samalla se kasvaa joksikin suuremmaksi: tarinaksi kokonaisesta lähiöstä. Siinä on niin paljon erilaisia sivuhenkilöitä, joiden kautta piirtyy kuva ympäröivästä todellisuudesta. On työläisiä, rikollisia, alkoholisteja, puliukkoja, metelöiviä naapureita ja monia muita. Henkilögalleria on värikäs ja kiehtova.
Noora Vallinkoski tietää mistä kirjoittaa, koska hän on turkulaisen lähiön kasvatti ja työläisperheen tytär. Tarina ja henkilöt ovat kuitenkin fiktiivisiä, vaikka moni kuuluukin löytäneen itsensä kirjan sivuilta. Mutta onhan Turussa sen verran asukkaita, että melko varmasti sieltä löytyy oikeastikin kaikkia näitä tyyppejä ja elämäntarinoita, joista kirjassa kerrotaan.
Vallinkosken esikoisteos on vahva yhteiskunnallinen romaani. Kannattaa tutustua!
Atena Kustannus Oy 2018
Toinen, tarkistettu painos
359 sivua
Kansi: Jussi Karjalainen
Jopas sattui, minäkin juuri luin tämän ja pidin kovasti. Oli tietyllä tavalla nostalgiatrippikin, vaikka elin oman lapsuuteni pk-seudulla erilaisissa olosuhteissa. Silti tiettyä samaa oli omassakin nuoruudessa.
VastaaPoistaOn kyllä tosi hyvä ja vaikuttava kirja. Loppu oli suorastaan mykistävä. Itse vietin lapsuuteni maalla, mutta aikuisena olen asunut Turussa pariinkin otteeseen, joista eka kerta juuri 90-luvulla. Olikin tosi kiva lukea Turusta!
PoistaTämä kirja vakuutti minutkin sosiaalisen eriarvoisuuden kuvaajana ja aikakauden kuvaajana. Se mihin perheeseen satut syntymään vaikuttaa koko elämän ajan, mutta myös se missä asut ja elät lapsuutesi ja nuoruutesi kulkee mukanasi loppuun asti, ne ihmiset, kaverit, koulut, ne tapahtumat.
VastaaPoistaÄidin mielenterveydestä oli tosi haastavaa lukea, se kosketti sydänjuuria myöten.
Vallinkoski kuvaa kyllä taitavasti sosiaalista eriarvoisuutta. Perhe ja lapsuuden kasvuympäristö vaikuttavat ihmiseen paljon vielä myöhemmässäkin elämässä. Minustakin se äidin mielenterveys ja Hannan äitisuhde olivat riipaisevaa luettavaa.
PoistaTämän haluaisin kyllä lukea. Pari ekaa sivua vilkaisin töissä taannoin ja tarina olisi helposti vienyt mukanaan. Jätin kuitenkin kirjan hyllyyn, jos joskus saisi vanhat lainat ensin vähenemään.
VastaaPoistaKannattaa lukea, kunhan ehdit! On vaikuttava kirja ja lisäksi kiinnostavaa ajankuvaa 80-90 -luvuilta.
Poista