keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Jorma Kalajoki: Armollisesti keskeneräinen

Jorma Kalajoen uusin kirja, viime vuonna ilmestynyt Armollisesti keskeneräinen, on nimensä veroista luettavaa. Se avaa armollisia näköaloja kristittynä - heikkona ja vajavaisena ihmisenä - elämiseen tässä maailmassa. On lupa olla keskeneräinen, ei tarvitse olla valmis eikä täydellinen. Ei myöskään tarvitse yrittää olla mikään ylihengellinen superuskovainen, vaan saa elää ihan jalat maassa tavallisena ihmisenä ja nauttia Luojan luomasta maailmasta.

Jorma Kalajoen julistusta voisikin kuvata vaikka laulun sanoin: "Jalat pidän mullassa maailman, katseellani taivasta tavoitan. Tiedän minne matkaani tehdä saan. Olen kansalainen kahden maan."

Kirja on jaettu neljään osaan: Aika, Sukupuoli, Syyllisyys ja Kuolema. Nämä ovat elämän suuria kysymyksiä, jotka ihmisen on hyvä itselleen selvittää. Sisällysluettelossa kaiken tämän yllä on sanat: "Jumala rakastaa ihmistä enemmän kuin hänen tekojaan." 

Aika-osiossa käsitellään muun muassa sitä, että itsestään saa ja täytyy pitää huolta. Kannustetaan nyt-hetkessä elämiseen ja omaksi itsekseen kasvamiseen. Me olemme kaikki erilaisiksi persoonallisuuksiksi luotuja, ja saamme astua rohkeasti omiin sandaaleihimme, tulla itsemme kokoisiksi. Kaiken tämän saa tehdä iloiten elämän lahjoista. Ei tarvitse hautautua elämänkielteisyyteen ja ahtaaseen uskoon.

"Hellenistisen ihmiskuvan vaikutukset näkyvät nykyäänkin monella eri tavalla. Ehkä olet tavannut kristittyjä, jotka julistavat sanoilla uskon iloa, mutta olemus, otsa syvissä rypyissä, henkii elämänkielteisyyttä. Melkein kaikesta varoitetaan: hyvästä ruoasta, juomasta, romaaneista, elokuvista, tanssista, urheilukilpailuista ja tietysti seksin iloisesta nauttimisesta puolison kanssa. Onko ihme, jos ei sellainen kristillisyys houkuttele elämänhaluista työkaveria tai naapuria?

--- Miten edellä kuvaamaani uskon tulkintaan on päädytty? Käsittämällä väärin oikeat vakavat synnistä varoittamiset ja luulemalla, että Jumala on kyttä, jonka päätehtävänä on napata ihminen kiinni elämästä nauttimisesta."

Synti on kuitenkin syntiä, mutta niin on armokin armoa. Ne asiat ovat selviä tässä kirjassa.

Vapauttavaa on Kalajoen opetus esimerkiksi erilaisista persoonallisuuksista. Varsinkin se, että jos joku on luonteeltaan depressiivinen ja toinen on luonteeltaan valoisa, se tietysti vaikuttaa heidän uskoonsakin. Kumpikin on uskossakin oman luonteensa mukaan. Silti se mollikristitty ei ole yhtään huonompi, eikä duurikristitty ole yhtään parempi kuin toinen. Ne ovat vain heidän luonteitaan.

"Jos siis vaikkapa koleerinen agnostikko, tahtotyyppi, löytää Jeesuksen, millainen uskova hänestä tulee? Melankolinen ja tunneherkkä? Ei, vaan koleerinen uskova. Entä jos depressiiviselle mietiskelijälle avautuu Jumalan armo? Tuleeko hänestä puhelias ilopilleri? Ei, hiljaista iloa hän kyllä saattaa itselleen saada. On kysymys psyykestä ja perusluonteesta, joka ei uudestisyntymisessäkään muutu toiseksi."

Tämä on evankeliumia, jota moni uskovainen tarvitsee: että uskovaisenakin saan olla sellainen, joksi Jumala on itse minut luonut; minun ei tarvitse muuttua joksikin mikä ei ole minulle luontaista.

Kirja käsittelee muutenkin tunne-elämää monesta eri näkökulmasta: pelkoa ja arkuutta, liiallista kiltteyttä, vihaa, anteeksiantamista, surua, syyllisyyttä ja häpeää.

Sukupuoli-osiossa Jorma Kalajoki käsittelee seksuaalisuutta haluineen päivineen, avioliittoa, uskollisuutta, ihastuksia ja lankeemuksia. Syyllisyys-osio puhuu terveestä ja epäterveestä syyllisyydestä, häpeästä, jossa ihminen kokee olevansa itse jotenkin vääränlainen, näistä vapautumisesta ja Jumalan avarasta armosta. Isä ei heitä lastaan ulos, kuten eräänkin luvun nimi kuuluu!

Kirjan viimeinen osa, Kuolema, käsittelee kärsimystä yleisesti ja kuolemaa erikseen. Jumalan oikean ja vasemman käden työtä. Oman kuolevaisuuden kanssa sinuiksi tulemista ja elämän elämistä täysillä niin kauan kuin sitä annetaan.

Tässäpä aika vajavaisesti - keskeneräisesti! - yritin jotain kertoa tästä kirjasta. Jos armollinen keskeneräisyys kuulostaa joltain sellaiselta, jota sinäkin kaipaat omaan elämääsi, kannattaa lukea ihan itse tämä armollinen, vapauttava, rohkaiseva ja sielunhoidollinen teos. Sieltä löytyy paljon enemmänkin kuin tämä mitä tässä yritin tiivistetysti kertoa.

Päivä Oy 2018
207 sivua
Kansi: Jyri Taipale
Kannen kuva: iStock.com / Bakusova
Takakannen kuva: Marja Kalajoki

Kirjasta on blogannut myös Reijo Telaranta.

Jorma Kalajoen muita kirjoja ovat ainakin Fantastinen J.K., Ristiin rastiin - Kohti aikuista uskoa ja Johdatuksen maamerkkejä. Nämä kaikki olen joskus lukenut, mutta suunnittelen uudelleen lukemista jossain vaiheessa. Yhtä antoisia kirjoja nekin ovat kuin tämä viimeksi ilmestynyt.

8 kommenttia:

  1. Just tänä aamuna, kun heräsin jo neljältä, kuuntelin pari Jorma Kalajoen opetusjaksoa, jotka ovat aiemmin tulleet radio Dein kanavalta. Näitä armollisesti keskeneräinen-opetusjaksoja olen kuunnellut myös Toivonpuheita-ohjelmsiton kautta. Oletko sinä tutustunut Toivonpuheita-arkistoon.
    Siunausta päivääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että olet kuunnellut häntä. Minulla jäi Dein kuuntelemiset siihen, kun muutin tänne missä nykyään asun, ja täällä Dei meni ainakin silloin jotenkin päällekkäin paikallisradion kanssa... En sitten tiedä onko sama homma edelleen, kun en ole enää vuosiin edes yrittänyt. Se Toivonpuheita-ohjelmisto ei ole minulle tuttu, en edes tiedä mikä se on.

      Poista
  2. Kiitos tästä kirjavinkistä. Täytyypi laittaa nimi mieleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa pitää mielessä. Tämä on rohkaisevaa luettavaa, kuten muutkin Kalajoen kirjat!

      Poista
  3. Arvelinkin että sinä oot saattanut blogata tästä, enkä väärässä ollutkaan:) Kävi nimittäin niin, että tuo sattui näppeihini eilen Fidasta. Se oli sikäli hauska myös, että oltiin matkalla Joensuuhun kuultu Radio Deiltä mainos jostain Kalajoen uudesta kirjasta. Joten varmaan sekin jotenkin vaikutti, jotta tuo tarttui mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että löysit tämän itsellesi! On hyvä kirja, kuten Kalajoen muutkin kirjat. Kuinka ollakaan olen muuten juuri lukemassa sitä hänen uutta kirjaansa, Jumalan teonsanat. Joten postaus siitäkin on tulossa lähiaikoina.

      Poista
  4. 👍 Siunausta sinun tähän päivääsi🙏☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin siunausta sinun päivääsi ja tulevaan viikkoosi! 🙏☀️

      Poista