tiistai 3. toukokuuta 2022

Kesän ja syksyn 2022 uutuuksia


Selasin eilen kustantajien uutuuskatalogeja, ja sieltä löytyikin niin paljon kiinnostavia kirjoja, etten välttämättä ehdi kaikkia edes lukea. En jaa tässäkään kuin osan niistä, muutenhan tässä menisi ikä ja terveys sekä minulta että postaukseni lukijoilta. 

Tässä siis pieni osa minua kiinnostavista kesän ja syksyn uutuuksista. Jevhenija Kuznjetsova: Kysykää Mialta (Aula & Co, 10/22) 

Ukrainalainen romaani kuvaa neljän sukupolven naisten elämää Ukrainan maaseudulla yhden kesän aikana. Sekä isoäidin kotitalo että siellä asuvien ihmisten elämä muuttuu kesän kuluessa. Ritva Hellsten: Anna minulle nimi (Aviador 7/22) 

Nuori Malla haaveilee taiteilijan urasta, mutta tempautuu mukaan hengelliseen yhteisöön, joutuu ristiriitaan unelmiensa kanssa ja jättää taiteen. Hän perustaa perheen yhteisössä tapaamansa miehen kanssa. Lopulta hän kuitenkin tulee siihen tulokseen, että voidakseen elää hänen on jätettävä sekä avioliitto että uskonyhteisö. Ilona Tuominen: Huutoon vastaa kaiku vain (Bazar 9/22) 

Trilleri, jossa kaksi naista on vaelluksella Kevon luonnonpuistossa Utsjoella ja katoaa sinne. Kummallakin heistä on kannettavanaan salaisuus, joka kuiskii kuolemaa. Sukulaiset ryntäävät Lappiin heitä etsimään, mutta suvun kulissi on kiillotettu valheilla niin kovaksi, ettei voi tietää, kehen heistä voi luottaa. Lizzie Pook: Helmenkalastajan tytär (Bazar 8/22) 

1800-luvun lopun Australiaan sijoittuva romaani. Elizan isä katoaa epämääräisissä olosuhteissa. Kyläläiset huhuavat murhasta, ja kun etsinnät päättyvät tuloksettomina, isän löytäminen jää Elizan tehtäväksi. Eliza joutuu kohtaamaan perheensä vaietut salaisuudet ja päättämään, miten pitkälle hän on etsinnässään valmis menemään. Riikka Pulkkinen: Lumo (Otava 8/22) 

17-vuotias Philippa löydetään kuolleena kotitalonsa pihalta. Mikään ei tunnu viittaavan rikokseen, ja kaikki tytön tunteneet kertovat, ettei hän ollut itsetuhoinen. Toisaalta jokainen tuntuu kertovan hänestä aivan eri tarinaa. Kuolemansyytutkinnan aikana Philippan tunteneita kuullaan, ja kaikkien heidän näkemystensä taustalla vaikuttaa hän itse; hänellä on yhä tiukka ote ihmisistä ympärillään. Paula Nivukoski: Kerran valo katoaa (Otava 9/22) 

Suosittu pohjalaiskirjailija palaa esikoisromaaninsa maisemiin. Jatkosodan aikana Kertun ja Johanneksen rakkaus syttyy kirjeissä rintaman ja kotirintaman välillä. Mutta sota ei säästä surulta. Kerttu kaipaa myös isäänsä, joka lähti kauan sitten Amerikkaan eikä palannut. Kun viimeisenä sotakesänä Koskiluhdan tilalle tuodaan töihin venäläisiä sotavankeja, Kertun sydämessä herää kipeä kaipuu. Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet (Tammi (8/22)  

Herkkä ja kaunis esikoisromaani lapsuudesta Jehovan todistajissa, syömishäiriöön sairastumisesta ja aikuisuudesta sairaalaosastolla. Nuoren naisen selviytymistarina kuvaa, millaista on sairastua ja kuulua eristävään yhteisöön, jonka totuus ei kestä kysymyksiä. Tommi Kinnunen: Pimeät kuut (WSOY 9/22) 

Vuosi 1947. Kuusikymppinen Elna saa opettajan paikan syrjäiseltä koululta läheltä Neuvostoliiton rajaa. Yksinäinen talvi tiettömien taipaleiden takana on raskas, ja mieleen nousee asioita, joita ei tahtoisi ajatella. "Ei tästä elämästä kukaan selviä ehjänä. Ainoa mistä ihminen voi yllättyä, on se millä tavalla kukakin menee rikki." Nura Farah: Lumimaa (Otava 5/22) 

Värikkäitä tarinoita mahdottomista ja raastavista tilanteista, joihin maahanmuuttajat joutuvat, siitä millaista on aina erottua muista. Lumimaassa muukalaista ei toivoteta tervetulleeksi, vaan tervemenneeksi. Fiona Valpy: Casablancan tarinankertoja (Otava 6/22) 

Marokon Casablancaan sijoittuva koskettava romaani toivosta ja toisista mahdollisuuksista. Vuonna 1941 juutalaistyttö Josie perheineen on paennut natsien miehittämästä Ranskasta Casablancaan, jossa he odottavat merimatkaa Amerikkaan. 70 vuotta myöhemmin Casablancaan saapuu avioliittonsa ja äitiyden haasteiden kanssa painiskeleva Zoe, joka löytää uudesta kodistaan Josien päiväkirjan. Voisiko Josien silmien kautta avautuva uusi perspektiivi tuoda valoa Zoen murheiden keskelle? Christy Lefteri: Laululinnut (Kustantamo S&S 8/22) 

Aleppon mehiläistarhurin kirjoittaja pureutuu tässäkin romaanissaan unohdettuihin ihmiskohtaloihin uutisotsikoiden takana. Nisha on matkustanut Sri Lankalta Kyprokselle voidakseen tarjota tyttärelleen tulevaisuuden. Eräänä päivänä hän lähtee ulos ja katoaa. Kukaan ei välitä ulkomaalaisen kotiapulaisen kohtalosta, paitsi Petra ja Yiannis, jotka ryhtyvät etsimään Nishaa. Etsintöjensä yhteydessä he joutuvat kasvokkain siirtolaisuuden synkemmän todellisuuden kanssa. Kirjan taustalla ovat Kyproksella sattuneet todelliset kotiapulaisten katoamiset. Laure Van Rensburg: Ei muita kuin me (Otava 5/22) 

Komea ja arvostettu kirjallisuuden professori ja hänen tyttöystävänsä ajavat muutamaksi päiväksi syrjäiselle mökille viettämään ensimmäistä lomaansa yhdessä. Kun lumimyrsky saartaa heidät talon vangeiksi, alkaa selvitä, ettei kumpikaan heistä ole sitä, mitä väittää olevansa - ja ettei toinen heistä tule selviämään viikonlopusta hengissä. Rosie Walsh: Tuntematon rakkaani (Otava 6/22) 

Leon vaimo Emma rakastaa heidän pientä perhettään yli kaiken. Mutta sitten selviää, että melkein kaikki, mitä hän on kertonut itsestään, on ollut valetta. Leon rakastamaa naista ei ole olemassakaan. Jos kerran Emma itse on valetta, onko heidän onnellinen perheensäkään totta? Ragnar Jónasson: Lumisokea (Tammi 11/22) 

Ari Thor etsii murhaajaa Islannin pohjoisvuonoilla sijaitsevassa lumen vangiksi jääneessä kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa, mutta kukaan ei luota kehenkään. Rahaf Mohammed: Kapinallinen - Pako Saudi-Arabiasta vapauteen (Otava 6/22) 

Rahaf Mohammed lähti 18-vuotiaana pakomatkalle Saudi-Arabiasta. Kirjassaan hän kertoo uskomattoman tarinansa omin sanoin ja paljastaa vaietut totuudet elämästä suljetussa kuningaskunnassa. Maija Liuhto: Toimittajana Kabulissa (WSOY 6/22) 

Toimittaja Maija Liuhto avaa kirjassaan sodan runtelemaa Afganistania naisreportterin silmin. 


Tässä vielä muutama kirja ilman kuvia ja selityksiä: 

Amets Arzallus & Ibrahima Balde: Pikkuveli (Aula & Co 9/22) 
Chimamanda Ngozi Adichie: Surumerkintöjä (Otava 9/22) 
Claire Alexander: Meredith, yksin (Otava 8/22) 
Marika Vepsäläinen: Irti överiempatiasta (Otava 10/22) 
Suvi Bowellan: Helpotusta erityisherkän elämään (Otava 9/22) 
Homeira Qaderi: Tanssia moskeijassa - Afgaaniäidin kirje pojalleen (WSOY 9/22)


Löytyikö listalta lukuvinkkejä sinulle? 

20 kommenttia:

 1. Laaja-alainen ja monipuolinen kattaus, kiitos! Runsaudenpula on taas edessä meillä lukijoilla, mutta noista poimin uhallakin mukaan Jónassonin ja Kinnusen uutuudet, sarjasta: mihins´ koira kirpuistaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän Kinnunen on ihan must! Ilahduin kovasti, kun huomasin, että häneltä on tulossa uusi kirja. Myös Jónassonia minun täytyy ruveta vihdoin lukemaan. Tuo hänen tuleva kirjansakin kuulostaa niin houkuttelevalta! Runsaudenpulaa uutuuksissa todella on, mutta sittenpä ei lopu luettavat kesken!

   Poista
 2. Kirjis,
  on mitä odottaa! :)

  Minulla ylikaiken =
  https://hikkaj.blogspot.com/2022/04/veljeskansan-viha-ja-rakkaus.html?showComment=1651555142332#c6742063051429692485

  VastaaPoista
 3. Kiitos listauksesta! Olen huono lehteilemään katalogeja, jostain syystä en itsenäisesti saa niistä oikein mitään irti. Saas nähdä mitä tulee noista luettua. Pitäisi sitä omaakin hyllyä käydä läpi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kyllä lukea myös vanhoja kirjoja. En juokse pelkästään uutuuksien perässä. Mutta kieltämättä niissäkin on aina paljon houkuttelevaa luettavaa.

   Poista
 4. Camilla Nissisen teos herättää lukuhaluja minussakin. Täytyy pitää mielessä. Ehkä tulee vastaan jossain välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kiinnostava kirja, kannattaa pitää mielessä.

   Poista
 5. Olipa ihana listaus! Todella monta mielenkiintoista uutuutta, joista ajattelin ainakin tuohon Paula Nivukosken kirjaan tutustua, vaikken olekaan sarjan muita kirjoja lukenut. Kinnunen kiinnostaa myös, ja tuo ukrainalaisista naisista kertova kirja ajankohtaisuudessaan on varmaan luettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nivukoski kirjoittaa todella kauniisti, sitä on nautinnollista lukea. Hänen esikoisromaaninsa Nopeasti piirretyt pilvet kertoi tuosta Koskiluhdan tilasta. Tuo ukrainalainen romaani kiinnostaa myös erityisesti juuri nyt.

   Poista
 6. Kiintoisia suomalaisia poimintoja, joista olen itse ihan pihalla. Erityisesti tuo Ilona Tuomisen romaani Huutoon vastaa kaiku vain vaikuttaa kiinnostavalta. Riikka Pulkkisen useimmista lukemistani kirjoista olen pitänyt, joten kiva kuulla että häneltä on tulossa uutta. Camilla Nissinen on ihan tuntematon nimi minulle, mutta kirjansa aihe kiinnostaa. Itsellä Jehova-sukua myös.

  Tuon Ragnar Jónassonin kirjan olenkin lukenut, hyllyssäni on se koko sarja mutta olen vasta muutaman ensimmäisen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona Tuomisen kirja kiinnostaa minuakin kovasti. Lappiin sijoittuvassa trillerissä on sitä jotain! Riikka Pulkkiselta olen lukenut vain yhden kirjan, mutta senkin perusteella tiedän, että hän on taitava kirjoittaja. Nissisen kirja on esikoisromaani, joten hän onkin vielä tuntematon nimi. Muistinkin, että sinun perheessäsi / suvussasi on Jehovan todistajia, joten sinulle aihe on tosiaan erityisen kiinnostava.

   Poista
 7. Ihanan kuuloisia kirjoja! Pitäydyn itse varmaan edelleen vanhemmissa kirjoissa, mutta näistä voi sitten lukea muiden blogeista :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhemmista kirjoista ei koskaan lopu luettava kesken, joten mikäpä on niissä pitäytyessä! Minäkään en aio edelleenkään ruveta pelkkiä uutuuksia lukemaan, mutta onhan niissäkin paljon kiinnostavaa.

   Poista
 8. En ole ehtinyt syksyn kirjaluetteloihin juurikaan tutustua, joten on kiva seurailla näitä blogien koosteita. Kiinnostava valikoima sinulla! Erityisesti kiinnostaa Tuominen ja Pulkkinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva tutustua toisten uutuuslistauksiin ja nähdä mikä heitä kiinnostaa. Itsellekin voi sieltä löytää jotain. Tuominen ja Pulkkinen kiinnostavat kovasti.

   Poista
 9. Lefterin Laululinnut on yksi syksyn eniten odottamani kirja, myös Fiona Valpyn Casablancan tarinankertoja. Paljon kiinnostavaa luettavaa on kesän jälkeen luvassa. Kiitos vinkeistä, Kysykää Mialta onkin jäänyt minulta huomaamatta, siis sekin lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on paljon kiinnostavaa tulossa, ja osa näistähän ilmestyy jo kesällä. Yhden tämän listan kirjan sainkin jo kirjastosta (Ei muita kuin me). Tuon Kysykää Mialta suhteen odotukseni ovat korkealla, se vaikuttaa todella kiinnostavalta. Kirjarikasta kesää sinulle!

   Poista