torstai 26. toukokuuta 2022

Christina Wahldén: Älä puhu kuolleista


Suomentanut Jänis Louhivuori 

Australian ja dekkarien ystäville on nyt tarjolla herkkua, nimittäin tämä kirja on uuden Darwin-sarjan ensimmäinen osa. Ruotsalainen Christina Wahldén on opiskellut ja myöhemmin matkustellut Australiassa ja kertoo rakastavansa tuota maata pakkomielteisesti. Niinpä mekin pääsemme nyt hänen dekkariensa myötä Australian kuumaan, kosteaan ja kesyttömään Pohjoisterritorioon, ja aivan ihastuttava nojatuolimatka tämä olikin. 

Darwinilainen rikoskomisario Patrick O'Boyle eli Bluey saa työkaverikseen Jessin, joka on aboriginaali. Noin kolme prosenttia australialaisista on aboriginaaleja, mutta Pohjoisterritorion asukkaista heitä on jopa kaksikymmentäviisi prosenttia. He joutuvat kokemaan jatkuvaa syrjintää ja rasismia, niin myös Jess. 

Jessillä on kaksi kämppistä, joista toinen, Greta, ruotsalainen reppureissaaja, työskentelee parhaillaan Darwinissa. Hän on kiinnostunut aboriginaalien taiteesta ja suunnittelee matkaa Kakadun kansallispuistoon. 

Eräänä aamuna jo aikaisempien järkyttävien kokemustensa traumatisoima Greta lenkkeilee rannalla ja tekee kauhistuttavan löydön, runnellun naisen ruumiin, jolla ei ole jalkoja eikä kasvoja. Ihonvärin perusteella nainen on aboriginaali. Vaikuttaa siltä kuin krokotiili olisi hyökännyt hänen kimppuunsa - mutta oliko se sittenkään krokotiili? 

Poliisit aloittavat tutkinnan, ja vähitellen kaiken takaa alkaa paljastua jotain todella hirveää. Kirjassa tehdyt rikokset ovat sairaita ja julmia, mutta onneksi niiden yksityiskohtia käsitellään vain lyhyesti. Päällimmäisenä tarinasta jää mieleen rento australialainen tunnelma. Wahldén kuvaa paljon ympäristöä ja paikallisia tapoja. Lukuelämys onkin kerrassaan nautinnollinen, jos Australia kiinnostaa. 

Walhdén kertoo luonnollisesti yhtä ja toista myös aboriginaaleista, heidän tavoistaan ja ajattelustaan. Esimerkiksi kirjan nimi Älä puhu kuolleista, joka avautuu paremmin alkukielisestä nimestä Nämn inte de döda, tulee siitä, että kun joku aboriginaali kuolee, hänen nimeään ei saa enää mainita. Myös esimerkiksi suorien kysymysten esittäminen aboriginaalille on huonoa käytöstä, joten Jess, vaikka kuuluu itsekin alkuperäiskansaan, on monet kerrat pulassa, kun poliisina hänen pitäisi saada nimenomaan kysellä. 

Tähän sarjaan kannattaa ehdottomasti tutustua! Älä puhu kuolleista oli Ruotsissa ehdolla vuoden parhaaksi rikosromaaniksi 2020. Toinen osa, Syklonivaroitus, on ilmestymässä jo syksyllä. 

Minerva 2022 
385 sivua 
Alkuteos: Nämn inte de döda 2020 
Kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy 

Kirjasta kertoo myös Kirja vieköön

4 kommenttia:

  1. Tämä oli kiinnostava, todella tervetullut dekkarigenreen Australian ja aboriginaalien vuoksi. Mukava kun sinäkin pidit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostuin heti, kun näin tämän blogissasi, ja kirja oli juuri sitä mitä odotin. Koukuttava tarina ja niin paljon australialaista tunnelmaa!

      Poista
  2. Kyllä alkoi kiinnostaa, ei niinkään Australia muuten mutta aboriginaalit kyllä! Mm. heidän uniaikansa on kiehtova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aboriginaalit kiinnostavat minuakin. Heillä on hieno kulttuuri, mutta he ovat joutuneet kärsimään todella paljon sortoa australialaisessa yhteiskunnassa.

      Poista