keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Jorma Kalajoki: Jumalan teonsanat


Turkulaisen rovasti Jorma Kalajoen uudessa kirjassa on kiinnostava aihe. Me ihmiset voimme sohvalla puhua, aikoa ja suunnitella kaikenlaista, mistä ei lopulta tule mitään. Mutta kuten kirjan ensimmäisellä sivulla todetaan: Jumala on toisenlainen, hän ei jäänyt sohvalle aikomaan. 

Tästä syystä Jorma Kalajoki on innostunut tutkimaan erityisesti Jumalan teonsanoja. Jumala on käytännöllinen, eikä Raamatunkaan varsinainen tehtävä ole filosofisesti määritellä, millainen hän on, vaan kertoa hänen toiminnastaan. Uuden testamentinkin taustalla on heprealainen ajattelu, jonka yksi piirre on konkreettisuus, mikä poikkesi ympärillä vallitsevasta hellenistisestä ajattelusta, jossa tärkeää oli abstraktinen, filosofinen pohdinta. 

Jumala ei siis vain puhu, vaan myös tekee. Kirjassaan Jorma Kalajoki tarjoaakin valtavan ja monipuolisen kattauksen erilaisia Jumalaan liittyviä verbejä. Niiden kautta tämä teos tarjoaa hyvän läpileikkauksen kristinuskon keskeisiin asioihin, joista Kalajoki opettaa selkeästi. 

Kirja lähtee luonnollisesti liikkeelle luomisesta. Entä miten Jumala ilmoittaa itsensä ja puhuu, miten hän toisaalta kätkeytyy ja kätkee kätensä suojaan. Hän rakastaa meitä ja iloitsee meistä. Jeesus oli täysi ihminen ja täysi Jumala - ja jos hän oli ihminen, mekin saamme olla. Saamme tulla omaksi itseksemme, juuri sellaiseksi miksi meidät on luotu. Jeesus kärsi syntiemme rangaistuksen ja toisaalta hän myös kärsii yhdessä meidän kanssamme, kun meillä on vaikeaa. Jumala osallistuu maailman kärsimyksiin ja kääntää pahankin palvelemaan omia tarkoituksiaan. Isä herätti kuolleista Jeesuksen, joka nyt rukoilee taivaassa meidän puolestamme. Jeesus tulee takaisin, Jumala tuomitsee, hän vuodattaa Henkensä, pelastaa, parantaa ja johdattaa. Pyhä Henki avaa Kristuksen rikkauksia ja antaa voiman olla Kristuksen todistaja. 

Siinä vain pieni osa kaikista kirjan sisältämistä teonsanoista. Aiheesta kuin aiheesta Kalajoki tarjoaa asiallista ja tervehenkistä opetusta samalla myös monin tavoin rohkaisten heikkoa vaeltajaa. 

Minäkin sain tästä kirjasta paljon rohkaisua omiin vaiheisiini ja mietteisiini. Kieltämättä välillä Jumala tuntuu teoreetikolta, joka vain puhuu kauniita, mutta ei tee mitään. Tai sitten ei edes puhu, vaan kätkeytyy. Kalajoen opetusten äärellä sain kuitenkin muistutuksen siitä, miten paljon Jumala sentään sittenkin on tehnyt ja koko ajan tekee meidän hyväksemme. Vaikka hänen teonsanansa tuntuisi joskus pitkäänkin olevan lähinnä kätkeytyä, kyllä hänellä onneksi on paljon muitakin teonsanoja. 

Jorma Kalajoki on armollinen ja hoitava julistaja. Jaankin tähän loppuun muutamia helmiä, pieniä otteita eri luvuista: 

Jumalalle nimittäin riittää se, että olet olemassa, olethan rakkaudella luotuna ja Jeesuksen armahtamana Jumalan lapsi. Silloinkin kun tarvitset vain Jumalan ja toisten apua, olet hänelle arvokas ja rakas. 

Hän on jo luonasi, kun tarvitset häntä. Sinun ei tarvitse kiivetä johonkin hengellisempään kerrokseen, sillä hän on tullut rappuset alas kellariisi saakka. 

Kielto älä pelkää ei oikeastaan ole käsky: "Et saa pelätä, olet luuseri, jos pelkäät." Se on rohkaisu ja lohdutus: "Sinun ei tarvitse pelätä, koska olen jo voittanut pelkojesi suurimmat syyt. Mutta vaikka pelkäisitkin, olen siltikin voittanut, ja saat levätä minun ikuisilla käsivarsillani, vaikka kuinka täriset." 


Päivä Oy 2022 
240 sivua 
Kansi: Mika Kavasto 

4 kommenttia:

 1. Varmasti hyvin lohdullinen ja rohkaiseva kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri sitä se on, ja sisältää myös paljon hyvää opetusta.

   Poista
 2. Hyvin mielenkiintoinen aihe! Viimeiset sitaatit olivat hyvin koskettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiinnosti kovasti tämä aihe. Nuo sitaatit ovat todella koskettavia ja hoitavia.

   Poista