keskiviikko 14. elokuuta 2019

Malin Persson Giolito: Tapaus Youssuf K.

En ollut seurannut uutuuskirjoja niin tarkkaan, että olisin kuullut tällaisesta romaanista, mutta törmäsin siihen aivan sattumalta kirjastossa. Minulta jäi kerran kesken Malin Persson Gioliton trilleri Suurin kaikista, mutta Tapaus Youssuf K. teki minuun sellaisen vaikutuksen, että ehkä pitäisi antaa uusi mahdollisuus myös tuolle Persson Gioliton aikaisemmalle romaanille.

Tämäkin teos kuvaa oikeuskäsittelyä, vaikkakin tällä kertaa kysymyksessä ovat "vain" poliisikuulustelut. Ruotsissa on kolme viikkoa aikaisemmin tapahtunut mittava terrori-iskujen sarja:

"... kolme ja puoli minuuttia konekivääritulta yhdessä paikassa, kaksi räjähdystä toisessa ja törmäilevä jäteauto kolmannessa. Pakokauhua, pelkoa ja kuolemaa, kaikki se kolmessakymmenessäneljässä minuutissa. Siinä sivussa tuhoutui Youssufin elämä."

Youssuf K. on pakolaisperheen lapsi; hänen äitinsä on odottanut häntä, kun vanhemmat ovat paenneet kotimaastaan. Perhe on kotiutunut Ruotsiin: isä ajaa taksia, äitikin käy töissä ja Youssuf opiskelee oikeustiedettä Uppsalan yliopistossa. Terrori-iskujen jälkeen Youssuf on järkyttynyt siinä missä muutkin. Koska hän on syytön, hän on täydellisen pahaa-aavistamaton siitä, että terrori-iskujen myötä tuhoutuisi myös hänen oma hyvä elämänsä.

Kolme viikkoa iskujen jälkeen Youssuf pystyy jatkamaan baarimestarin työtään Tukholmalaisessa osakunnassa, joka oli ollut suljettuna kaksi viikkoa. Mutta seuraavana päivänä kaikki muuttuu aivan yllättäen. Youssuf opiskelee kaikessa rauhassa yliopiston kirjastossa, kun häntä tullaan pidättämään.

Siitä alkavat kauhujen vuorokaudet Youssufin elämässä. Hän ei tiedä eikä ymmärrä, mistä häntä epäillään ja miksi, paitsi että jotenkin se kuulemma liittyy terrori-iskuihin. Youssufilta kysellään toistuvasti hänen isästään. Mitä tämä kaikki merkitsee? Onko isä sekaantunut johonkin, mistä Youssuf ei tiedä mitään?

"Youssuf oli lukenut kaikenlaisista merkillisistä syistä miksi poliisi oli epäillyt syyttömiä ihmisiä: vääränlaisista vaatteista, tietystä asuinpaikasta, moskeijassa käynnistä tai pelkästään heidän ulkomuotonsa takia. Mutta artikkelit olivat ilmestyneet englantilaislehdissä. Amerikkalaisissa. Tanskalaisissa ehkä. Ruotsissa oli kai toisin? Eikä Youssuf kaiketi muistuttanut niitä ihmisiä, joista oli lukenut?
  Youssuf ei uskonut Jumalaan, ei pukeutunut uskonnon mukaisesti, ei ollut hakenut netistä pomminrakennusohjeita, ei edes uteliaisuuttaan. Hän ei ollut kertaakaan kasvattanut partaa, ei edes kesälomalla, jolloin kaikki hänen ystävänsä näyttivät Gandalfin pikkuveljiltä. 
   Isä sitä vastoin, miten olikaan isän laita? Kuinka hyvin Youssuf tunsi hänet? Tiesikö hän kuka isä lopulta oli? Mitä isä ajatteli, luki? Keiden seurassa vietti aikaa?"

Onko Youssuf pidätetty isänsä tekemisten takia - vai miksi? Entä sitten, kun maineensa on kerran menettänyt - onko sitä mahdollista enää puhdistaa? Poliiseille Tapaus Youssuf K. on vain yksi rutiininomainen tehtävä muiden joukossa, mutta voiko Youssuf enää jatkaa elämäänsä kaiken tapahtuneen jälkeen?

Tapaus Youssuf K. on pieni, mutta kokoaan suurempi romaani, joka järkyttää ja jättää lukijansa syviin mietteisiin. Puhutteleva ja sydäntäsärkevä tarina.

Johnny Kniga 2019
94 sivua
Alkuteos: Processen (2018)
Suomentanut Tarja Lipponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti