keskiviikko 14. elokuuta 2019

Shari Lapena: Hyvä naapuri

Shari Lapenan psykologinen trilleri kertoo nuoresta avioparista, Annesta ja Marcosta, jotka menevät eräänä iltana seinänaapuriensa Cynthian ja Grahamin luo juhlimaan. On vain yksi ongelma: Cynthia ei pidä lapsista ja haluaa juhlia aikuisten kesken. Sitten vielä lapsenvahti peruu tulonsa viime hetkellä, joten Anne ja Marco päätyvät jättämään pienen vauvansa yksin kotiin nukkumaan. Heillä on mukanaan itukuhälytin, ja lisäksi he käyvät vuorotellen puolen tunnin välein katsomassa vauvaa. Mikäpä voisi mennä vikaan?

Mutta kun he lopulta yöllä palaavat kotiin, etuovi on raollaan ja vauva on kadonnut. Tästä alkaa Annen ja Marcon järkyttävä painajainen.

"Anne kävelee hieman Marcon edellä eikä puhu mitään. Hän ei välttämättä puhuisi Marcolle imtään koko loppuyönä. Hän marssii porrasaskelmat ylös ja seisahtuu niille sijoilleen.
  'Mitä nyt?' Marco tiuskaisee hänen selkänsä takana.
  Anne toljottaa eteensä. Etuovi on raollaan; se on kymmenisen senttiä auki.
  'Olen varma, että panin sen lukkoon!' Anne huudahtaa kimeällä äänellä.
  Marco tokaisee: 'Ehkä muistat väärin. Olet juonut aika paljon.'
  Mutta Anne ei enää kuuntele. Hän on jo sisällä ja juoksee Marco kintereillään portaita ylös ja käytävää pitkin vauvan huonetta kohti.
  Kun hän saapuu huoneeseen ja näkee tyhjän pinnasängyn, hän alkaa kirkua."

Poliisitutkinnan aikana tarinan henkilöistä paljastuu yhtä ja toista yllättävää. Itse kullakin on omat luurankonsa kaapissa ja jotain salattavaa, kuten asiaan kuuluu näissä trillereissä. Voiko naapuriinsa, puolisoonsa tai edes omaan itseensä luottaa? Kuka puhuu totta ja kuka valehtelee? Kuka on hullu ja kuka järjissään? Siinä näitä psykologisen trillerin peruskysymyksiä pohdittavaksi jälleen kerran.

Annea ja Marcoa hermostuttaa se, miten paljon poliisit käyttävät aikaansa vain heidän kuulustelemiseensa sen sijaan, että etsisivät vauvaa. Tapausta tutkiva Rasbach-niminen poliisi tietää kirjan kertoman mukaan, "että useimmissa tämänkaltaisissa katoamistapauksissa lapsen vanhemmat ovat syyllisiä. Ja tässäkin tapauksessa on tekijöitä, jotka totta tosiaan herättävät epäilyksiä. Hänen on kuitenkin pidettävä mieli avoimena."

Tällaisia vauvan katoamisia ei taida Suomessa sattua kovin usein. Amerikassa kaikkea mahdollista sattuu varmasti paljon enemmän kuin meillä. Jäin miettimään, onko siellä sitten ihan oikeasti näin, että useimmissa tapauksissa vanhemmat ovat itse syyllisiä. No, on vain luettava eteenpäin nähdäkseen, onko vanhemmilla itsellään puhtaat jauhot pussissa, entä kaikilla muilla kirjan henkilöillä - ja kuka lopulta teki ja mitä?

Tarina on alusta asti mukaansatempaava ja jännittävä. Yllätys on, kun Lapena tekee melko ison paljastuksen jo kirjan puolessavälissä. Mutta kuten arvata saattaa, tapaus ei ole sillä käsitelty, vaan vielä seuraa uusia käänteitä ja yllätyksiä.

Lopulta arvasin todellisen syyllisen jo aika varhaisessa vaiheessa, mutta silti Hyvä naapuri oli niin vetävästi kirjoitettu, että jännitystä riitti loppuun asti. Niin, aina siihen "viimeiseen, hätkähdyttävään sivuun" asti, josta takakannessa vihjataan.

Se ihan viimeinen käänne oli minusta kyllä jo liikaa. En olisi toivonut enää sellaista. Mutta Hyvä naapuri oli joka tapauksessa koukuttavaa luettavaa, jota voi suositella psykologisten trillerien ystäville.

Kirjailija on ilmeisesti kanadalainen, mutta oletan tarinan sijoittuvan USA:han, koska henkilöt asuvat New Yorkin osavaltiossa.

Kustannusosakeyhtiö Otava 2017
315 sivua
Alkuteos: The Couple Next Door
Suomentanut Oona Nyström
Kannen suunnittelu: Richard Ogle / TW

Tästä trilleristä on varmaan kerrottu lukuisissa muissa kirjablogeissa. Tässä muutama bloggaus: Rakkaudesta kirjoihinKulttuuri kukoistaaKirjasähkökäyrä ja Leena Lumi.

3 kommenttia:

 1. Olisihan se kauheaa, jos lapsi siepattaisiin. Suomesta katoaa joka vuosi lapsia. Tilanne on pahentunut koko ajan, kun maahanmuuttajapuolisot sieppaavat lapsiaan. Erotilanteissa on nähty jopa lastentappoja tai puolisontappoja.
  Kantasuomalaisetkin tekevät tappoja erotilanteissa, mutta harvemmin sieppaavat lapsia. Jokin aika sitten sai tuomion isä ja tytär tilanteesta, jossa he olivat siepanneet nuoren tytön ja isä teki tälle tytölle neljä lasta. Lapset laitettiin tyttären nimiin. No tilanteen selviydyttyä siepattiin vielä yksi nuoren tytön lapsista ja sieppauksen selviäminen vei kuukausia.
  Mitä vain siis voi tapahtua myöskin Suomessa.

  Hyvä trilleri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, noita ulkomaille sieppaamisiahan tosiaan tapahtuu valitettavan paljon Suomessakin. Erotilanteissa voi olla kaikkea tällaista, ja silloin tietysti jompikumpi vanhemmista on tekijänä. Mutta tämän kirjan tapauksessa ei ollut kysymys erosta, vaan muista asioista. Kyllä toki Suomessakin tapahtuu paljon pahaa, se on selvää. Hyvä trilleri tämä on.

   Poista
  2. Eli ihmettelylläni tarkoitin lähinnä sitä, että jos yhdessä asuvalta pariskunnalta siepataan lapsi, onko silloinkin tekijä lähes aina jompikumpi vanhemmista, kuten poliisit toteavat tässä kirjassa??

   Poista