perjantai 11. tammikuuta 2019

Marja-Leena Mäkelä & Sirkka Kultti: Kirjastokaskuja: MKD 10

Kun kävin läpi kirjaston huumoriosastoa, tuli vastaan tällainen kirja, johon on koottu suomalaisissa kirjastoissa sattunutta ja tapahtunutta, enimmäkseen hauskoja asiakaspalvelutilanteita.

Kirja on melko ohut, ja esipuheessa valitellaan, ettei Suomen kirjastoseuran perinnekeräys oikein tuottanut tulosta eli "kaskuiksi ja anekdooteiksi luettavia lyhyitä, ytimekkäitä ja hauskoja tarinantapaisia." Niinpä tekijät kävivät läpi eri maakuntakirjastojen tiedotteita, ja löysivät niistä monia huvittavia juttuja.

Tässä kokoelmassa jokaisen kaskun perään on merkitty joko perinnekeräykseen lähettäneen henkilön nimi, maakuntakirjastolehden nimi tai paikkakunta, jos se on lähetetty jostain kirjastosta tiimityönä. Kokoelman tekijät huomaa pohjalaisiksi heti siitä, että he sanovat näitä "paukahduksiksi" (vrt. "paukahros"); tuskin missään muualla käytetään tuollaista sanaa. En ole ainakaan kuullut. Lisäksi aika paljon tarinoita on Seinäjoelta, mutta on niitä toki muualtakin Suomesta.

Nämä vaikuttaisivat tositapauksilta, mutta en tietenkään voi vannoa, ettei joku olisi jotain keksinytkin.

Kaskut on jaettu kirjastomaiseen tyyliin seuraavien otsikoiden alle:

0 Yleistekoset
1 Mielenliikkeet
2 Uskomuksia
3 Kasvatusta
4 Matkoja kaikkialle
5 Luonnontieteellistä
6 Vekotintaito
7 Arjen taide
8 Kielentiede
9 Mennysiä, mennysiä

Vaikka kirjanen onkin ohuehko, kyllä sen äärellä sai monet hyvät naurut. Niin lapset kuin aikuisetkin ovat olleet kovasti asialla kirjastoissa kysellen mitä ihmeellisimpiä asioita. Lasten suusta on kuultu riemastuttavia asioita, mutta myös aikuisten kanssa on sattunut yhtä ja toista hassua. Kuten sekin kun kirjastoon soitetaan:

"Onko kirjastossa? Voisitteko analysoida Shakespearen näytelmät ja antaa minulle luettelon eksistentialisen koulukunnan ajatteluun vaikuttaneista suunnista! Voin odottaa puhelimessa."

Lasten suusta kuultua on puolestaan esimerkiksi tämä:

"Kaksi oskarinkokoista tutkii innokkaasti autokirjaa. - Onko tää se sama kirja, joka oli sulla lainassa? - Joo, jos siinä on leivänmuruja sen vanhan mersun kohdalla."

Ja toinen:

"Onko teillä kirjaa Vaikeita lapsia? kysyy pikkutyttö neuvojalta. - Se tulisi meidän äidille."

Monenlaisia muitakin kyselyjä kirjastossa on kuultu, kuten tässäkin puhelussa:

"Saara on puhelimessa. - Päivää, täällä Tuomas Tossavainen Lapualta. Minä siitä lainasta soitan, kun käskettiin teiltä kysyä. - Mistähän lainasta on kysymys? - No siitä Rakennusfirman 20 000 markan lainasta."

Nämä kaikki ja monta vielä paljon hauskempaakin löytyy tästä kirjasta. Suosittelen kaikille kirjastoihmisille, niin työntekijöille kuin asiakkaillekin! Sekä niille, jotka ihastuivat Jen Campbellin kirjaan Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa ja haluavat lukea jotain vastaavaa. Toivottavasti tätä löytyy kirjastoista. Ainakin täällä Eepos-kirjastojen alueella tällainen tuli vastaan.

BTJ Kirjastopalvelu Oy 2000
57 sivua
Piirrokset: Sirkka Kultti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti