torstai 4. toukokuuta 2017

Jen Campbell: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa

Kirjablogeista löytää paljon hyviä lukuvinkkejä. Tästäkään kirjasta en ollut jostain kumman syystä aikaisemmin kuullut, vaikka se oli ilmestynyt suomeksi jo vuonna 2012, mutta koska nykyään seuraan kirjablogeja, löysin tämänkin kirjan ja sehän oli hankittava!

Olen nimittäin ollut itsekin myyjänä, vaikkakaan en vielä toistaiseksi kirjakaupassa (asiaan saattaa kyllä olla tulossa korjausta lähitulevaisuudessa). Ja olipa myyjänä sitten millaisessa liikkeessä tahansa, on varmaa, että asiakkaita on moneen lähtöön ja heidän tempauksistaan saisi monetkin kirjat kirjoitettua.

Koska kirjat ovat lähellä sydäntäni, minua tietysti kiinnosti tietää, millaisia asiakkaita kirjakaupoissa on. Tässä kirjassa on siis kirjakauppojen asiakkaiden koottuja lausahduksia elävästä elämästä eri puolilta maailmaa, lähinnä englanninkielisistä maista. Ja totuus voi todella olla joskus tarua ihmeellisempää! Niin hauskoja nämäkin tosielämän tapaukset ovat.

En nyt suorastaan ääneen nauranut lukiessani, mutta hyvin hymy huulessa kyllä luin tätä kirjaa. Se oli todellinen hyvän mielen kirja ja sopiva kevennys tähän väliin. Välipala, jonka lukaisin ennen kuin alan urakoida erästä paksua romaania, jota ei niin äkkiä luetakaan.

Kirja koostuu eri pituisista, mutta yleensä lyhyehköistä vuoropuheluista asiakkaan ja kauppiaan välillä. Siellä täällä seassa on myös kirjaa elävöittäviä hauskoja pilakuvia. Kuvituksesta vastaa The Brothers McLeod.

Parhaan kuvan kirjasta saa käytännön esimerkkien kautta. On vain vaikea valita, mitä esimerkkejä ottaisin, mutta yritetään...

ASIAKAS: Anteeksi, en muista kirjan nimeä, kirjoittajaa tai mistä kirja kertoo, mutta tiedän, että nimessä oli kaksi sanaa...
KAUPPIAS: Selvä, missä näitte kirjan?
ASIAKAS: En muista - älkää hoputtako. Ne kaksi sanaa olivat "jotain" ja "jotain".
KAUPPIAS: "Jotain" ja "jotain"? Ei nyt tule kyllä valitettavasti mitään mieleen. Muistatteko, miltä kirja näytti?
ASIAKAS: Ettekö voi vain etsiä sitä koneelta?
KAUPPIAS: Mutta... Minulla ei ole mitään, millä etsiä.
ASIAKAS (ottaa paperia ja kynän): Katso, kirjoitat koneelle vain näin: ".... ja .... ". En voi uskoa, että olet noin tyhmä!

************************

ASIAKAS: Onko tästä kirjasta painettu jotain toista versiota?
KAUPPIAS: Voin tarkistaa sen koneelta.
ASIAKAS: En vain pidä tämän loppuratkaisusta.

************************

ASIAKAS: Teillä varmaan on niin ihanan paljon aikaa lukea; istutte vain täällä kirjojen ympäröimänä.
KAUPPIAS: Mitä te teette työksenne?
ASIAKAS: Minäkö? Olen töissä vaatekaupassa.
KAUPPIAS: No teillä varmaan on sitten niin ihanan paljon aikaa sovittaa erilaisia vaatteita; seisoskelette vain siellä vaatteiden ympäröimänä.

************************

ASIAKAS: Hei, jos ostan kirjan, luen sen ja tuon sen takaisin, saanko vaihtaa sen toiseen kirjaan?
KAUPPIAS: Ette...., koska silloin emme tienaisi toiminnastamme mitään.
ASIAKAS: Ai.


..... ja tässä oli vain muutama näyte; kirjasta löytyy mitä erilaisimpia tilanteita. Mukavaa komediaa ja kevennystä silloin, kun ei jaksa lukea mitään kovin raskasta tai ei ehdi lukea paksuja kirjoja. Näitä vuoropuheluita voi lukea vaikka vain muutaman kerrallaan silloin kun ehtii. Mutta kirjan kyllä ahmaisee kerrallakin läpi hyvin nopeasti, kuten itse tein.

Kustannusosakeyhtiö Nemo 2012
114 sivua
Suomentanut Aino Partanen

P. S. Kuvastani ei ehkä saa selvää. Kirjan kannessa asiakas kysyy: "Missä teillä on fiktiivinen kaunokirjallisuus?"

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä hassun hauska kirja ja juuri sopivan kevyttä luettavaa, kun haluaa vain lepuuttaa aivoja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Onneksi on myös tällaisia kevennyskirjoja, niitäkin tarvitaan :)

      Poista