tiistai 14. kesäkuuta 2022

Rosie Walsh: Tuntematon rakkaani


Suomentanut Anna-Mari Raaska 

Olen suuri psykologisten trillerien ystävä, ja nyt löytyi taas todella hyvä ja yllättävä uusi kirja siltä rintamalta. Jo aihe herätti uteliaisuuteni: Leo ja Emma ovat toisiaan rakastava onnellinen aviopari, mutta äkkiä Leolle selviää, että juuri mikään, mitä Emma on itsestään kertonut, ei ole totta. Jos Emma ei ole se nainen, jota Leo on kaikki nämä vuodet rakastanut, onko koko heidän avioliittonsa ja onnensakin pelkkää valetta? Mihin voi enää luottaa? 

Eli kuten kirjan kannessa kysytään: Kenen vieressä olen nukkunut kymmenen vuotta? 

Emma, joka tunnetaan arvostettuna meribiologina, sairastuu nimittäin syöpään ja saattaa olla kuolemaisillaan. Leo työskentelee muistokirjoitusten parissa; hänen toimistossaan laaditaan kaiken varalta jo etukäteen muistokirjoituksia vielä elävistäkin julkisuuden henkilöistä, jotta teksti olisi nopeasti valmiina sitten, kun aika koittaa. Niinpä Leo alkaa työstää suruaan tekemällä sitä, mitä osaa: hän alkaa salaa kirjoittaa muistokirjoitusta Emmasta. 

Kun Leo tekee taustatutkimusta muistokirjoitusta varten, Emman elämästä alkaa kuitenkin paljastua yhä uusia salaisuuksia ja valheita. Mistä tässä kaikessa oikein on kysymys? Kun Emma on nähnyt niin paljon vaivaa salatakseen menneisyytensä ja osan nykyisyydestäänkin, ei kysymyksessä voi olla mikään aivan viaton salaisuus. 

Minusta on aina jännittävää lukea tällaisia kirjoja, joissa jollakulla on salaisuuksia, jotka paljastuvat vasta vähitellen samalla kun tilanne koko ajan mutkistuu. Uteliaisuus vain kasvaa tarinan edetessä ja jännitys tiivistyy. Niin kävi tämänkin teoksen kanssa. Rosie Walsh oli onnistunut kehittämään käänteitä, jotka yllättivät ainakin minut; itse epäilin jotain aivan muuta. Tarinaa kerrotaan sekä Leon että Emman näkökulmasta, mikä omalta osaltaan tuo siihen syvyyttä ja lisää jännitettä. 

Tuntematon rakkaani on jännittävä, koskettava ja sydäntäsärkevä romaani. Miten rankkoja salaisuuksia ihminen voikaan kantaa sisällään peläten paljastumista. Suosittelen lämpimästi Walshin teosta psykologisista kuvioista / psykologisesta jännityksestä kiinnostuneille! 

Leo: 

Sydämeni hakkaa. Olen aivan loppu. En tiedä mitä ajatella, mitä tehdä, mikä seuraavan liikkeeni pitäisi olla. Sydämeni pelkää Emman puolesta - sydämeni, joka on rakastanut häntä niin pitkään ja niin syvästi - mutta olen vihainen, olen shokissa, enkä käsitä, kuinka voisin enää koskaan luottaa häneen. 

Emma: 

Joskus en enää tiedä, kuka olen; missä raja toden ja haaveunien välillä kulkee. Joskus kuvittelen, kuinka mieheni vaatii minua kertomaan totuuden ja kuinka en pysty vastaamaan hänelle, koska en itsekään enää tiedä, mikä se on. 


Otava 2022 
382 sivua 
Alkuteos: The Love of My Life 

6 kommenttia:

 1. Saattaisi olla heikot hermoni pinteessä tätä lukiessa, mutta kuulostaa kyllä oikein hyvältä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minusta tämä jos mikä on kyllä heikkohermoisen lukijan trilleri :) Vaikka tässä on jännitystä, se ei ole mitenkään hyytävää. Ollenkaan ei tarvitse yöuniaan menettää ainakaan sen jännityksen takia :) Tämä on kiehtova ja koskettava tarina.

   Poista
 2. Oi, kuulostaapa kiinnostavalta. Täytyy tutustua kirjaan tarkemmin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä herätti heti minunkin mielenkiintoni ja uteliaisuuteni ja oli kyllä minusta tosi hyvä. Kannattaa tutustua!

   Poista
 3. Kirjailija on minulle nimenä tuttu, mutta en ole hänen kirjojaan lukenut. Tämä vaikuttaa kyllä kiintoisalta. Minäkin tykkään kirjallisuudessa salaisuuksista ja siitä, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää. Tämän kirjan enkunkielinen nimi on vaan aivan kaamea, mutta ei pitäisi antaa nimen hämätä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihmettelin tuota englanninkielistä nimeä, sehän on ihan ympäripyöreä ja mitäänsanomaton. Kirjassa oli kyllä tietty kohta, josta se nimi oli otettu. Suomenkielinen nimi kertoo heti mistä on kysymys. Tässä kirjassa salaisuuksia oli kerrakseen, joten suosittelen!

   Poista