sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Maija Nyman: "Ja hänelle sattui niin..."


Kun uskoo intuitioon, johdatukseen 
     isossa ja pienessä mittakaavassa 
voi eräänä päivänä todeta kuten Vanhan testamentin 
     Ruutin kohdalla: 
"Ja hänelle sattui niin..." 

Muun muassa näin toteaa Maija Nyman alkusanoissaan lukijalle. Tässä uudessa kirjassaan hän kertoo erilaisista kohtaamisista, pienistä ja isoista yllättävistä käänteistä matkansa varrelta. Kuten Raamatun Ruutille sattui niin, että hän päätyi töihin tulevan miehensä pellolle, niin myös meille tämän päivän ihmisille "sattuu" yhtä ja toista, joka voikin sitten osoittautua johdatukseksi. Tavalla tai toisella. 

Kirjan lyhyissä luvuissa Maija Nyman jakaa monenlaisia kiinnostavia tarinoita omasta elämästään. Miten Lontoossa hänelle tuli pakottava tarve mennä juttelemaan kadulla näkemälleen vanhalle miehelle - ja mitkä yllättävät seuraukset sillä oli. Nuorena opiskelijatyttönä Nyman oli kesätöissä Turun linnassa, jossa amerikkalaisen naisturistin kohtaaminen johti elämänmittaiseen ystävyyteen. Toisessa nuoruuden tilanteessa eksymisellä oli oma merkityksensä, kun sekin johti erääseen kohtaamiseen. 

Erityisen koskettava ja liikuttava luku on Viipurin asemalaiturin ihme. Siellä venäläisen miehen elämässä alkoi suuri muutos, kun suomalaiset alkoivat keskustella hänen kanssaan. Toinen koskettava tapaus on Kun nunnasta tulee äiti, jossa suomalaisnaiset ovat turistimatkalla Israelissa ja kokevat järisyttävän kohtaamisen erään nunnan kanssa. 

Jo etukäteen olin kuullut luvusta Matkalla väärään maahan, joka herätti uteliaisuuteni. Maija Nyman ja Merja Pitkänen olivat matkalla kristilliseen naisten konferenssiin Kroatiaan - tai niin he ainakin luulivat. Kunnes kartan tutkiminen lentokoneessa paljasti, että Ljubljana, jonne he olivat ostaneet liput, olikin Sloveniassa! 

Lennämme väärään maahan, mitä ihmettä tämä mahtaakaan merkitä, mitä on odotettavissa! Uskoimme molemmat Jumalaan ja hänen johdatukseensa elämämme eri vaiheissa, sen iloissa ja pettymyksissä. Ehkä juuri siksi pystyimme nauramaan. 
  Onneksi meitä oli kaksi, joilla oli sama luottamus, molemmat jo monenlaista kokeneita. Jumala ei ollut ennenkään pettänyt meitä, vaikka olikin koetellut ja yllättänyt, toisinaan hyvin kipeästikin. Olimme ymmärtäneet, miten elämän kamppailut ja sivuraiteet ovat ajan mittaan kääntyneet viisaudeksi ja voimaksi - toisin sanoen yltäkylläiseksi elämäksi! 

Ja niinhän siinä kävi, että oli eräs henkilö, jonka takia Nyman ja Pitkänen lähetettiin matkalle väärään maahan. 

Kirja kertoo luonnollisesti monista kohtaamisista Suomessa, mutta useissa muissakin maissa liikutaan. Monta kiinnostavaa tarinaa on myös Israelista, jossa koko perhe asui aikoinaan, kun Maija Nymanin puoliso Hannu toimi rauhanturvaajien pappina Golanilla. Toisaalta on muutama sellainenkin luku, joissa Israelissa ollaan turistina. 

Iloisten kokemusten lisäksi mukana on myös niitä kipeitä, kuten kaatumisen aiheuttama selän loukkaaminen ja se, kun Nyman ajoi marraskuun pimeydessä mustissa vaatteissa ilman heijastinta liikkuneen vanhuksen päälle. Tällaisissakin vaiheissa me voimme saada lohtua taivaalliselta Isältämme. 

Joka luvun lopussa Nyman kiteyttää puhuttelevasti muutamalla sanalla kertomansa merkityksen. Esimerkiksi näin (tässä vain osa tekstistä): 

Kun tapahtuu ennalta arvaamattomia, saattaa aavistaa Elämän Käsikirjoittajan ja Ohjaajan olevan asialla. Hän pitää lankoja käsissään. 
  Ihmisen hämmennys antaa tilaa uusille kohtaamisille ja oivalluksille. 

Tällainen kirja inspiroi miettimään oman elämän pieniä ja suuria kohtaamisia, käänteitä ja yllätyksiä. Millaisia johdatuksia niissä on ollut? Kirjan lopussa onkin viisi tyhjää sivua, joille lukija voi kirjoittaa omia kohtaamisiaan. Mitä kaikkea Jumalan johdattamaa ja järjestämää meille onkaan sattunut ja voi vielä sattua? 

Päivä Oy 2022 
138 sivua 
Kansi: Päivä Oy 
Kannen kuva: Juhana Nyman 

8 kommenttia:

 1. Välillä huomaa elämässä pieniä arkisia johdatuksia. Tuollaisa isompia sitten harvemmin. Ja usein niitä johdatuksia ei tajua, kun on hengelliset laput silmillä 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma merkityksensä niillä pienillä arkisillakin johdatuksilla on. Eikä sitä varmaan aina edes tajua kaikkia johdatuksia.

   Poista
 2. Tuo olisi kyllä mielenkiintoista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa on kyllä monia kiinnostavia tarinoita. Tykkäsin!

   Poista
 3. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta! Vähän samantapainen on Pekka Simojoen Mullan makua, taivaan tuoksua (Keikkamiehen hartauskirja). On hienoa lukea, miten Jumala toimii eri ihmisten elämässä, kun Hänelle antaa siihen mahdollisuuden. Nymanin kirja menee tilaukseen, kiitos esittelysi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostuit! Tämä on hyvä kirja. On rohkaisevaa lukea, miten monella tavalla Jumala toimii. Noita Pekka Simojoen kirjoja minäkin olen aikonut lukea, mutta en ole vielä ehtinyt niihin asti. Varmasti hyviä nekin.

   Poista
 4. Kuulostaa todella hyvältä! Ikävä kyllä tätä ei näytä kirjastossa olevan, monia muita Nymanin kirjoja kylläkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä. Tämähän on aika uusi - jospa se on vasta tulossa kirjastoon? Tai voihan sitä pyytääkin sinne, jos he eivät muuten tilaisi. Tai kaukolainata.

   Poista