sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Marko Selkomaa: Yli esteiden


Marko Selkomaa haluaa kirjassaan rohkaista niitä, joilla on elämässään suuria haasteita ja joiden tiellä on vuorenkorkuisia esteitä. Hän kirjoittaa myös niille, jotka kipuilevat kutsumuksensa kanssa, ja kannustaa uskomaan, että Jumalan antamat näyt ja unelmat voivat toteutua. Selkomaa jakaa ajatuksia uskon uudistumisesta eikä hän unohda kristinuskon keskeistä sanomaakaan, vaan kertoo Jumalasta, joka armossaan ottaa pois syntimme ja pukee meidät puhtaisiin vaatteisiin, antaa uuden alun. 

Selkomaa on helluntaipastori, ja kirjan luvut ovat käytännössä hänen pitämiään saarnoja näistä eri aiheista. Kokonaisuus on oikein rohkaiseva. 

Itselleni jäivät päällimmäiseksi mieleen kutsumusta, näkyä ja unelmia käsittelevät luvut. Marko Selkomaa kertoo muun muassa joistakin tunnetuista henkilöistä, jotka kokivat vuosien varrella monia vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia, mutta lopulta he löysivät oman tiensä ja heistä tuli sittenkin jotain, kuten arvostettuja kirjailijoita, vaikka tie sinne oli pitkä ja kivikkoinen. No, eihän meistä kaikista tule suuria merkkihenkilöitä, mutta on rohkaisevaa tietää, että vuosikymmeniäkin kestäneiden mahdottomuuksien jälkeen voi vielä syntyä jotain uutta. Onhan Jumalalle kaikki mahdollista, kuten monen Raamatun henkilönkin elämästä näemme. Heidänkin kohdallaan tie kutsumuksen toteutumiseen oli usein pitkä. 

Selkomaa kertookin esimerkiksi Kaalebista, joka ei suostunut lannistumaan, vaikka kaikkien muiden mielestä luvatun maan saavuttaminen näytti mahdottomalta, niin että he saivat koko kansan epäilemään ja masentumaan. Vielä vanhoilla päivillään Kaaleb rohkeni pyytää omakseen vuoristoa, jonka Jumala oli hänelle luvannut. 

Mitä ovat vielä valloittamattomat vuoristot sinun elämässäsi? Onko sydämessäsi ollut aikanaan itsensä Jumalan synnyttämiä näkymiä, kaipauksia ja unelmia? Kenties olet antanut tuon unelman hautautua vuosien kuluessa etkä enää edes ajattele sitä todellisena mahdollisuutena, vaikka sen syntyhetkenä ja ehkäpä kauan sen jälkeenkin olit varma, että näkysi oli Jumalasta. Olisiko aika astua Herran eteen ja pyytää tuota vuorimaata? 

Myös pelkäävä saa rohkaisua tästä kirjasta. Marko Selkomaa kertoo, miten Jumala rohkaisi pelokasta kuningas Aahasta. Ihmismieli on mestari paisuttelemaan asioita, mutta tutkitusti suuri osa ihmisten peloista on mielikuvituksen tulosta. Otsikolla Näe asiat oikeassa perspektiivissä Selkomaa kirjoittaa Jesajan kirjan 7. luvun jakeesta, jossa Jumala sanoo Aahakselle tämän vihollisista: Älköön sydämesi arkailko noita kahta savuavaa kekäleenpätkää

Tilanne oli inhimillisesti katastrofaalinen. Ehkäpä kuningas Aahas ajatteli mielessään, että häntä vastaan hyökkäävät vihollisjoukot olivat kuin rutikuivassa metsässä etenevä metsäpalo, joka nielisi kaiken alleen. Aahaksesta tilanne näytti suurelta ja mahdottomalta metsäpalolta, jota kukaan ei voisi pysäyttää - se vain jatkaisi kulkuaan vääjäämättömästi. 
  Jumalan näkökulma oli kuitenkin vallan toinen. Onneksi oli profeetta, joka toi julki Jumalan näkökulman asioihin. Jumalalle tuo Aahaksen mielikuvissa levinnyt valtaisa tulipalo olikin jotakin aivan muuta: kaksi savuavaa kekäleenpätkää! 
  Savuavat kekäleenpätkät ovat kaukana tuhovoimaisesta metsäpalosta. Ne eivät ole lähimainkaan täynnä tuhovoimaa oleva liekkimeri, joka pyyhkäisee valtavalla raivolla kuivan puuston lävitse. Vain kaksi savuavaa kekäleenpätkää! Ne savusivat, kärysivät ja ehkä sihisivät, mutta Jumalan silmissä ne eivät olleet todellinen este - vain hidaste. 

 
Aikamedia 2015 
185 sivua 
Kansi: Aikamedia Oy / Antti Kamppinen 

2 kommenttia:

  1. Tällaiset kirjat ovat tervetulleita. On hyvä silloin tällöin lukea tämänkaltaisia rohkaisevia kirjoja.

    VastaaPoista