lauantai 23. huhtikuuta 2022

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein


Näin lauantaina, kun kaikki kansa jännittää taas illan lottoarvontaa, luin Anna-Leena Härkösen romaanin Kaikki oikein. Se kertoo Eevistä ja Karista, tavallisesta suomalaisesta avioparista, joista tulee äkkiä lottomiljönäärejä. Nyt olisi mahdollista toteuttaa kaikki unelmat ja ostaa mitä ikinä mieli tekee. Mutta kuinka käy - onko lottovoittajan elämä pelkkää onnen huumaa? 

Eevi on joutunut lapsena kärsimään vanhempiensa pihiydestä; häntä on kiusattu koulussa halpojen ja rumien vaatteittensa takia, ja muutenkin hän on saanut hävetä rahattomuuttaan milloin missäkin tilanteissa. Aikuisenakaan tuo lapsena mieleen iskostunut häpeä ei ole kadonnut mihinkään. 

Nyt Eevi ottaa ilon irti ja aloittaa tuhlailun. Hän tekee kalliita heräteostoksia, ottaa äkkilähdön Thaimaahan, vaikka hänen kuuluisi olla töissä, ja toimii muutenkin impulsiivisesti. Eevi löytää myös keinon kostaa kouluaikaiselle kiusaajalleen. Rahalla kun saa kaikkea. Eevi ja Kari ostavat tietysti myös kalliin asunnon, ja lopulta Eevi irtisanoutuu työstään. 

Kari puolestaan ei ole sylkenyt lasiin ennenkään, mutta nyt alkoholi alkaa maistua hänelle yhä useammin. Eevi tajuaa olevansa alkoholistin vaimo, ja parisuhde joutuu koetukselle Karin sekoilun ja jatkuvien riitojen takia. 

Entä muut ihmissuhteet? Lottovoittaja joutuu huomaamaan, että ne, jotka tietävät hänen rikastumisestaan, ovat kateellisia ja alkavat käyttää häntä hyväksi. Ystävyyssuhteetkin joutuvat nopeasti koetukselle. Välittävätkö ystävät rikkaasta ihmisestä enää aidosti vai ovatko he kiinnostuneita vain hänen rahoistaan? 

Anna-Leena Härkönen on käyttänyt lähteenä Pasi Falkin ja Pasi Mäenpään teosta Lottomiljonäärit - Tutkimus suomalaisista lottovoittajista. Tältä pohjalta hän on kirjoittanut aiheesta hyvin todentuntuisen tarinan. En ole tainnut lukea Härkösen muita romaaneja, mutta kaikesta näkee, että hän on taitava arjen ja ihmisten kuvaaja. Pitkin kirjaa hän tekee osuvia huomioita asioista, ei pelkästään rahasta ja rikkaudesta, vaan elämästä yleensä. 

Kaikki oikein on todella hyvä ja kiinnostava lukuelämys. 

Otava 2014 
317 sivua 
Kansi: Kirsti Maula 

Muita bloggauksia: 


Aikaisemmin olen blogannut Härkösen kolumnikokoelmasta Palele porvari! ja muita kirjoituksia. Pitäisi ehdottomasti lukea häneltä muutakin. Olen nauttinut näistä kahdesta lukemastani kirjasta. 

14 kommenttia:

  1. Kiinnostava aihe, vaikka en itse lottoamista harrastakaan. Tiedän ainakin yhden lottovoittajan, jolle kävi kutakuinkin yhtä huonosti kuin noille Härkösen kirjan päähenkilöille. Ja tuo on mielenkiintoinen kysymys, missä määrin ihmiset ovat kiinnostuneita lottovoittajasta itsestään ja missä määrin hänen rahoistaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekään en ole lotonnut kuin kerran elämäni aikana, mutta aihe on tosiaan kiinnostava. Härkösen romaani vaikuttaa hyvin realistiselta; jotenkin noin siinä voisi varmaan helposti käydä. Takakannessa todetaankin, että Puttosen pariskunta joutuu rahapsykoosiin. Noin suuri rahasumma voi hyvinkin sekoittaa pään.

      Poista
  2. Tämän olen lukenut ja katsoin myös elokuvan. Härkösen teksti taipuu hyvin näyttämöille ja elokuviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole nähnyt elokuvaa, mutta tämä on kyllä juuri sellainen kirja, jossa on ainesta elokuvaksi. Pitääpä katsoa se joskus!

      Poista
  3. Tämä oli kyllä kiintoisa kirja, vaikka muistelisin etten yhdestäkään kirjan henkilöhahmosta pitänyt. Lottovoiton ottaisin mielelläni kyllä. En usko, että se heilauttaisi maailmaani ainakaan negatiivisempaan suuntaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä oli nautinnollinen ja koukuttava lukuelämys - vaikka en tiedä saisiko siitä nauttia, kun toisilla menee elämä sekaisin :D Kirjastahan voi tosiaan pitää, vaikka henkilöhahmot eivät olisikaan kaikkein sympaattisimpia. Pystyin kyllä hyvin eläytymään Eevin tunteisiin.

      Kieltämättä raha olisi tervetullutta! Mutta en sitten tiedä, menisikö miljoonista pää ja elämä sekaisin. No, sellaista pääsee tuskin koskaan käytännössä testaamaan.

      Poista
  4. Tätä en ole lukenut, mutta vaikuttaa kiinnostavalta. Olen lukenut jotakin Härköseltä, mm. Häräntappoase ja Loppuun käsitelty. Härkösen sujuvaa tekstiä on ilo lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hänen tekstinsä on tosiaan sujuvaa. Tykkäsin kovasti tästä kirjasta, ja aihe on minustakin kiinnostava. Pitäisi ehdottomasti tutustua Härkösen muihinkin kirjoihin.

      Poista
  5. Härkösellä on tosi hyviä romaaneja! Tätä en ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös tämä Kaikki oikein on tosi hyvä, uskon että pitäisit tästäkin.

      Poista
  6. kirjis

    Härköseltä olen lukenut Häräntappoaseen ja tämän lottokirjan, josta tein 'syväanalyysin' muinoin tuonne: https://hikkaj.blogspot.com/2020/04/jaloista-paahan.html

    Vertailepa saalistamme. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... putosin vähän kärryiltä, että oliko juuri tuossa linkissä se Härkösen syväanalyysi?

      Poista
    2. Pah! Eipä ihme jos putosit - tuli kiire hiihtolenkille, niin eikös ajatus ehtinyt edelle. :(
      Tätä linkkiä olin lähettämässä Sinulle: https://www.city.fi/blogit/hikkaj/lottovoittajan+voihan+elama/128136

      Poista
    3. No nyt päästiin asiaan! Hyvä kirjoitus. Hyvä huomio tuo, että Puttosten epäonneen oli ainekset olemassa jo ennen lottovoittoa. Eli se vain vauhditti asioiden etenemistä.

      Vai pääsee siellä vielä ladulle. Sinä onnekas! Täällä hiihtokelit loppuivat pääsiäiseen.

      Poista