lauantai 16. huhtikuuta 2022

Roland H. Bainton: Pääsiäiskirja

Martti Lutherin ajatuksia pääsiäisen sanomasta


Suomentanut Helinä Kuusiola 

Roland H. Bainton on koonnut tähän kirjaan katkelmia sellaisista Martti Lutherin pitämistä saarnoista, jotka liittyvät hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumiin. Tekstit on ryhmitelty viiden otsikon alle: Matka Jerusalemiin ja kärsimysviikko, Herran ehtoollinen, Vangitseminen ja oikeudenkäynti, Ristiinnaulitseminen sekä Ylösnousemus

Heti kirjan alussa ei päästä pääsiäisen tunnelmiin, koska matkalla Jerusalemiin tulee vastaan yhtä ja toista eri aihepiireihin liittyvää. Aiheina ovat esimerkiksi Pietari ja avainten valta, "Ellette tule lasten kaltaisiksi", "Tulkaa minun tyköni!", Sakkeus sekä Martta ja Maria

Näiden jälkeen seuraa monia otteita Jeesuksen puheesta opetuslapsilleen ennen ehtoollisen asettamista, sitten ehtoollinen ja kaikki tutut kärsimystien tapahtumat siitä eteenpäin. 

Oli puhuttelevaa lukea ehtoollisaiheiset tekstit kiirastorstaina ja vangitseminen, oikeudenkäynti sekä ristiinnaulitseminen pitkäperjantaina. Lutherin opetuksista sai paljon ajattelemisen aihetta. Ylösnousemuksen luin sitten jo tänään lauantaina, koska pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina en ehdi lueskella. 

Ihanimmillaan Luther on julistaessaan Jumalan armoa, mutta hän on myös saarnannut puhuttelevasti esimerkiksi yhteyden merkityksestä, lähimmäisen tarpeiden ottamisesta omikseen ja toisten palvelemisesta, totuuden puolella seisomisesta, siitä miten suuren rohkeuden Jeesuksen kuolema synnytti sadanpäämiehessä ja arimatialaisessa Joosefissa. Kristuksen kärsimyksen voima on siinä, että se rohkaisee ihmisiä tunnustamaan Kristusta, Luther toteaa. 

Muutama ote kirjasta. Lutherin mukaan Kristus sanoo meille:  

Minun valtakuntani on hoitopaikka sairaille, ja minä olen siellä lääkärinä. Minun sairaalassani on oikea potilas se, joka tietää olevansa sairas, joka tuntee synnin ahdistuksen ja sydämestään etsii minulta terveyttä ja rohkaisua ja uskoo saavansa minulta avun. Häntä minä haluan ilahduttaa ja jatkuvasti virvoittaa, niin ettei hän koskaan kuole. 

Ehtoollisesta Luther julistaa: 

Niin ollen tämä leipä on lohtua murheellisille, lääkettä sairaille, elämää kuoleville, ravintoa nälkäisille ja runsas aarre köyhille ja tarvitseville. 

Luther kehottaa muistelemaan Kristuksen kärsimystä, koska se muuttaa koko ihmisen ja uudistaa hänet. Kun meillä itsellämme on vaikeaa, uskonpuhdistaja muistuttaa: 

Jos joudut vastoinkäymisiin etkä voi noudattaa omaa tahtoasi, kerää rohkeutesi ja sano: "Miksi en minä kärsisi tätä pientä vaivaa, kun Herrani hikoili verta ahdistuksessaan?" 

Emmauksen tien kulkijoista Luther kirjoittaa lohdullisesti, miten Jeesus välitti noista kahdesta niin paljon, että jätti kaikki muut ja lähti heitä auttamaan: 

Näettekö, kuinka paljon huolta Kristus näkee näistä kahdesta heikkouskoisesta, kuinka hän tekee kaikkensa auttaakseen heidän heikkouttaan ja vahvistaakseen heidän uskoaan. Hän näkee ja tietää, miksi he ovat niin murheissaan ja miksi he ovat vetäytyneet eroon muista apostoleista tietämättä, mitä ajatella tai toivoa. Herra ei jätä heitä epäilysten ja ahdistuksen valtaan. Auttaakseen heitä hän liittyy heidän seuraansa matkalla ja jättää kaikki muut apostolit oman onnensa nojaan, vaikka nämäkin olivat huolissaan ja heikkoja uskossaan. Mutta koska nämä kaksi ovat niin suuressa vaarassa joutua epäuskon valtaan, hän odottamatta liittyy heihin, ikään kuin hänellä ei ylösnousemisensa jälkeen olisi ollut kerrassaan mitään muuta tekemistä. 

Pääsiäiskirja on antoisaa luettavaa hiljaisella viikolla ja pääsiäisen aikaan. Kuvituksena on Lutherin aikalaisen, Virgil Solisin taidehistoriallisestikin merkittäviä puupiirroksia. 

SLEY-Kirjat Oy 1985 
146 sivua 
Alkuteos: The Martin Luther Easter Book 
Kirjan tekstit on valittu Roland H. Baintonin kääntämästä ja kokoamasta teoksesta Luther's Meditations on the Gospels 
Kannen suunnittelu: Jouko Jäntti 
Kannen kuva: Virgil Solis 

P. S. Roland H. Bainton ei ollut saksalainen, mutta koska kirjan sisältönä eivät ole hänen ajatuksensa, vaan Lutherin, tämän postaus löytyy tunnisteella Saksa. 

6 kommenttia:

 1. Oikein hyvää ja valoisaa Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle Aino hyvää, valoisaa ja siunattua pääsiäistä!

   Poista
 2. Kuulostaapa varsin kiintoisalta teokselta!
  Hyvää pääsiäistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiintoisaa luettavaa. Hyvää pääsiäistä sinulle Anki!

   Poista
 3. Pääsiäinen meni jo, mutta oli kiinnostavaa lukea otteita kirjasta näin jälkikäteen.
  Iloista kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan pääsiäisen sanoma voimassa edelleen ja aina yhtä ajankohtainen. Iloista kevättä sinulle myös!

   Poista